Onderwerpen

Frozen shoulder behandeling
Frozen shoulder behandeling

Bevroren schouder

U heeft wellicht weleens van een frozen shoulder behandeling gehoord en zich afgevraagd wat zo’n bevroren schouder nou inhoudt. Wie weet heeft u (helaas) zelf ervaring met deze aandoening. Het kan ook zijn dat u gewoon meer over een frozen shoulder behandeling wilt weten. Hieronder leest u wat de aandoening inhoudt, hoe een frozen shoulder behandeling verloopt en wat de oorzaken van deze aandoening kunnen zijn.

Verklaring van de naam

De medische naam van frozen shoulder is ‘capsulitis adhaesiva’. U herkent wellicht de woorden ‘capsule’ en ‘adhesie’. Uit het suffix -itis kunt u opmaken dat het hier gaat om een ontsteking (in tegenstelling tot het suffix -isis, dat staat voor een irritatie). ‘Adhaesiva’ slaat op de aanhechting. ‘Capsulitis’ betekent ‘ontsteking van het kapsel’. De naam verraadt dus al een beetje waar het hier om gaat: een ontsteking van een aanhechting van de schouder.

Het probleem

Het bot van uw bovenarm zit via een zogenaamde kop vast aan de kom van het schouderblad. Die kop past perfect in de kom, maar om te voorkomen dat hij er zomaar uit valt, zit er een zogenaamd kapsel om het geheel heen. Dat kapsel houdt de botten op hun plaats. Wanneer het kapsel ontstoken raakt (en dat kan allerlei oorzaken hebben), is het tijd dat u bij de dokter aanklopt voor een frozen shoulder behandeling.

De symptomen

Wanneer de tijd rijp is voor een frozen shoulder behandeling, merkt u dat nagenoeg meteen, want het lijkt wel alsof de schouder is vastgeroest, alsof de spieren bevroren zijn. Dat is helemaal geen vreemde conclusie. Het gewrichtskapsel is vanwege de ontsteking namelijk ernstig in zijn elasticiteit aangetast, wat tot gevolg heeft dat de patiënt zijn schouder amper kan bewegen. Zelfs een normaal zo eenvoudige beweging als even de arm opzij bewegen, is opeens pijnlijk en soms bijna niet mogelijk. Dat maakt een frozen shoulder behandeling een langdurig proces. De patiënt heeft overigens niet altijd last van pijn. Het hoofdsymptoom van een frozen shoulder is namelijk het beperkt kunnen bewegen van de schouder en niet pijn in het gewricht. Om de schouder te genezen, wordt een frozen shoulder behandeling toegepast.

Oorzaak

Een frozen shoulder behandeling is moeilijk samen te stellen, doordat de aandoening niet een eenduidig aan te wijzen oorzaak kent. Wel is bekend dat suikerziektepatiënten een verhoogd risico op deze aandoening met zich mee dragen. Op zo’n verhoogd risico kan een frozen shoulder behandeling echter niet inspelen. Een andere boosdoener kan een schildklieraandoening zijn, maar ook hierbij geldt dat er bij de frozen shoulder behandeling met dit soort erfelijke oorzaken slechts beperkt rekening kan worden gehouden. Er zijn echter ook niet-erfelijke factoren die de oorzaak van de aandoening kunnen zijn. Daardoor is het lastig een universeel effectieve frozen shoulder behandeling in het leven te roepen. Wanneer u door een ongeluk of door overbelasting (zoals bodybuilders die honderden kilo’s aan gewicht bankdrukken) het schouderkapsel scheurt, wordt het kapsel kleiner. Er slijt een stukje af, als het ware. Wanneer het kapsel kleiner is geworden maar nog altijd even zwaar als eerst wordt belast, is het een kwestie van tijd voordat er een ontsteking optreedt en u een frozen shoulder behandeling nodig heeft. Ook wanneer u aan uw schouder bent geopereerd, kan het schouderkapsel verkort zijn, waardoor u wellicht later een frozen shoulder behandeling moet ondergaan.

Frozen shoulder behandeling

Een frozen shoulder behandeling neemt flink wat tijd in beslag en bevat vooral veel fysiotherapie en eventueel pijnstillers. De aandoening gaat zonder een frozen shoulder behandeling op een gegeven moment vanzelf weg, maar dat kan zomaar vier jaar duren.

Belangrijk

Een frozen shoulder behandeling is geheel overbodig wanneer u de schouder blijft belasten. Probeer dus niet de beweeglijkheid van uw schouder te forceren. Wanneer een beweging pijn doet, zelfs als die beweging onderdeel is van een frozen shoulder behandeling, moet u die beweging niet meer uitvoeren. Vermijd ook het te ver optillen van uw arm. Dat kan de geboekte vooruitgang van de frozen shoulder behandeling geheel teniet doen.

Shockwavetherapie

Een hypermoderne behandelmethode is shockwavetherapie. Hierbij wordt de ontsteking direct aangepakt door middel van trillingen. De resultaten zijn tot nu toe indrukwekkend; veel patiënten hebben er baat bij. Laat u daarom informeren over de mogelijkheden bij Rayer Healthcare van dit nieuwe type frozen shoulder behandeling. Wie weet kunt u er uw voordeel mee doen.

Frozen shoulder klachten kunnen in veel gevallen goed behandeld worden met de inzet van shockwave therapie. Of shockwavetherapie op zichzelf effectief is hangt af van de oorzakelijke factoren van uw frozen shoulder en de fase waarin uw frozen shoulder  zich momenteel bevind. Middels echografie en klinisch onderzoek kunnen we u een inschatting van de effectiviteit van shockwavetheapie geven. Over het algemeen bestaat de behandeling ook uit fysiotheapie en manuele therapie.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).