Onderwerpen

Hielspoor Operatie

Hielspoor Operatie

Een hielspoor: dat is een mooi woord voor galgje, want slechts weinig mensen weten wat een hielspoor is, laat staan wat er bij komt kijken. Dat is eigenlijk best vreemd, want een hielspoor staat op nummer één van de lijst van de meest voorkomende voetaandoeningen in Nederland. Elk jaar krijgen duizenden Nederlanders te maken met een hielspoor. Daarom is het nuttig om wat algemene basiskennis over dit onderwerp te vergaren, zodat u tijdig naar de huisarts kunt stappen als u zelf merkt dat u last hebt van een hielspoor. In dit artikel leest u wat een hielspoor is, wat de symptomen van een hielspoor zijn, hoe een hielspoor normaliter wordt behandeld, bijvoorbeeld door een hielspoor operatie en wat shockwave therapie voor u kan betekenen.

Verkalkte aanhechting

Uw hielbeen is via een pees aan uw kuitspier verbonden, zodat u uw voet kunt strekken en aanspannen. Via een aanhechting blijft de pees aan het hielbeen verbonden. Die aanhechting kan verkalkt raken. Wanneer dit gebeurt, is er sprake van een hielspoor. Kalk is, zoals u wellicht weet, een harde stof. U kunt zich voorstellen wat een verharding van zoiets soepels als een pees teweegbrengt in uw lichaam.

Symptomen van een hielspoor

U denkt wellicht dat een kleine verkalking bij uw pees niet al te pijnlijk is en vooral veel lichamelijke ongemakken met zich meebrengt zoals milde pijn en een beperking in de bewegingsvrijheid. Helaas zijn dat niet de enige hielspoor symptomen. Een hielspoor kan ontzettend pijnlijk zijn. Zo pijnlijk zelfs dat de patiënt zijn voet op den duur in het geheel niet meer kan gebruiken. Soms is er zelfs een hielspoor operatie noodzakelijk om de patiënt te kunnen laten genezen.

Behandeling van een hielspoor

Een hielspoor kan op allerlei manieren worden behandeld. Over het algemeen richt een behandeling van een hielspoor zich op pijnbestrijding (of onderdrukking van de symptomen) en genezing. Om de pijn te verlichten, schrijft de huisarts vaak pijnstillers voor, maar massages en afkoeling of verwarming (door bijvoorbeeld een warm bad te nemen) werken in sommige gevallen ook goed. Genezing vindt plaats door heel erg veel rust te nemen. Dat is voor de patiënt vaak vervelend, doordat dagelijkse activiteiten dan soms moeten worden gestaakt.

Hielspoor operatie

Een hielspoor kan ook operatief worden behandeld. Vaak is een hielspoor operatie niet de meest voor de hand liggende behandelmethode, aangezien een hielspoor operatie veel complicaties met zich mee kan brengen. Daarnaast is een hielspoor operatie niet prettig; de revalidatie neemt namelijk veel tijd in beslag. Er bestaan in principe twee verschillende hielspoor operaties. Bij de endoscopische plantaire fasciotomie wordt via een kleine incisie een camera in de voet ingebracht. Zo kan de chirurg heel precies en secuur de aanhechting van de peesplaat doorsnijden, wat onmiddellijk pijnverlichting voor de patiënt brengt. Aan deze procedure kleeft echter een niet te onderschatten nadeel: de houding van de voet kan door het ontbreken van een verbinding tussen peesplaat en kuitspier niet worden gecorrigeerd. Wanneer de patiënt niet voorzichtig is, kan de voet doorzakken. Bij de tweede hielspoor operatie wordt de verkalking in zijn geheel verwijderd. Het nadeel is dat er veel ‘collateral damage’ wordt veroorzaakt. Het is voor geen enkele arts een realistische opgave de verkalking te verwijderen zonder flink wat schade aan de voet te veroorzaken. De revalidatie neemt daardoor zeer lange tijd in beslag.

Shockwave therapie

Er bestaat gelukkig een alternatieve behandelingsmethode die geen ellenlange revalidatie en eng camerawerk vereist: shockwave therapie. Alle ellende die een hielspoor operatie met zich meebrengt, blijft u dankzij shockwave therapie bespaard. Bij een shockwave behandeling wordt gebruikgemaakt van trillingen om een specifiek onderdeel van uw lichaam te stimuleren. In het geval van een hielspoor wordt het verkalkte deel van uw voet flink door de war geschud. Dat prikkelt het lichaam om het herstel te versnellen. Het klinkt u wellicht pijnlijk en opmerkelijk in de oren, maar shockwave therapie werkt echt. Velen zijn u al voorgegaan – ook mensen zonder een hielspoor. Shockwave therapie is namelijk een uitstekende oplossing voor allerlei aandoeningen, van een slijmbeursontsteking tot een hielspoor. Shockwave therapie is daarnaast pijnloos en betaalbaar. Wilt u meer weten over deze gloednieuwe, snel oprukkende behandelmethode voor chronische aandoeningen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij maken graag een afspraak met u, maar we kunnen u ook aan de telefoon alles vertellen wat u maar wilt weten.

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).