Hielspoor oefeningen

 Hielspoor fysiotherapie

Heel veel mensen in Nederland krijgen ooit in hun leven te maken met een hielspoor, een verkalking van de aanhechting aan het hiel bot. De aandoening treft zowel jongeren als ouderen. Een hielspoor is zelfs de meest voorkomende voetaandoening van heel Nederland. Een hielspoorbehandeling is daardoor geen zeldzaamheid. Een bezoekje aan een fysiotherapeut is een gangbare manier om korte metten te maken met hielspoor. U kunt echter ook zelf uw lichaam een handje helpen om hielspoor te genezen. Hieronder leest u meer over hielspoor, over goede hielspoor oefeningen en over shockwave therapie, een hypermoderne behandelmethode waar u wellicht baat bij heeft.

Allerlei voeten

Om te begrijpen waarom een hielspoorbehandeling is opgebouwd uit bepaalde hielspoor oefeningen, is het handig eerst te weten wat de oorzaak van hielspoor is. De aandoening is altijd het gevolg van overbelasting. De ene voet is echter de andere niet; sommige mensen kunnen nu eenmaal beter tegen een stootje dan anderen.

Chronische overbelasting

Toch is van ‘een stootje’ niet bepaald sprake. De overbelasting die tot een hielspoor leidt, is namelijk chronisch van aard. U kunt dus niet zomaar op een dag met een hielspoor thuis zitten; de aanleiding was er maanden daarvoor al.

Effectieve hielspoor oefeningen

Hielspoor oefeningen moeten toegespitst zijn op de chronische aard van de overbelasting en niet op onderdrukking van de directe symptomen. Bij een gebroken bot is de behandeling eenvoudig: het bot wordt in dezelfde houding vastgezet totdat het genezen is. Dat zou bij een hielspoor uiterst vervelend zijn. U zou namelijk weken- tot maandenlang niet kunnen lopen. Bovendien moet u de voet met hielspoor juist in beweging houden; totale bewegingsbeperking vertraagt het herstelproces alleen maar. De voet moet juist op gezonde wijze worden belast om ervoor te zorgen dat het lichaam van de aandoening geneest. Volledige rust is dus geen effectieve oplossing. Rek-, strek- en krachtoefeningen daarentegen wel. Daarom is het belangrijk onderstaande hielspoor oefeningen uit te oefenen.

Rekken en strekken

De bekendste hielspooroefeningen zijn rek- en strekoefeningen voor de kuit, voet en het gehele onderbeen. Daarnaast kunt u krachtoefeningen uitvoeren om de spieren en pezen te verstevigen.

Oefening 1: Ga met uw tenen op de rand van een verhoogd oppervlak staan, zoals een traptrede. Een step of zelfs een rechte stoep kan ook. Laat uw hielen zakken terwijl u op de rand van het oppervlak balanceert. U voelt nu een strekkend gevoel aan de achterkant van uw voet.

Oefening 2: Ga zitten op een vlak oppervlak met uw benen voor u uitgestrekt. Pak uw tenen vast en trekt ze naar uw borst toe. Houd deze houding een paar seconden vast. Herhaal de oefening tien keer. Wanneer u moeite heeft uw tenen vast te pakken, kunt u handdoek om de tenen leggen en daaraan trekken.

Oefening 3: Plaats uw handen tegen de muur en zet één been naar voren, terwijl u het andere naar achteren beweegt. Buig nu het hele lichaam naar voren. Als u de oefening goed uitvoert, voelt u een strekkend gevoel in uw achterste been. Houd deze beweging een paar seconden vast en wissel daarna van been.

Oefening 4: Leun met uw rug tegen de muur. Zak nu langzaam door uw benen en knieën, totdat het voelt alsof u op een denkbeeldige stoel zit. Uw voelt de rek in uw kuiten. Houd, net als bij bovenstaande oefeningen, de houding een paar seconden vast. Herhaal de oefening een aantal keer, totdat uw kuit goed opgerekt voelt.

Krachtoefeningen

Rek- en strekoefeningen zijn maar een enkel onderdeel van een goed repertoire aan hielspooroefeningen. Krachtoefeningen zijn net zo belangrijk en vormen de perfecte aanvulling op bovenstaande hielspooroefeningen. Er bestaan talloze oefeningen om uw onderbenen, voeten en kuiten te trainen. U kunt in de sportschool bijvoorbeeld de zogenaamde leg press uitvoeren. Daarbij zit u in een stoel en duwt u een grote plaat weg waar gewichten aan hangen. Laat u niet ontmoedigen door de grote binken die honderden kilo’s wegdrukken in dat apparaat. Iedereen kan goede resultaten boeken met deze oefening, of u vijftig of honderdvijftig kilo weegt. Daarnaast kunt u alle bovenstaande oefeningen uitvoeren met een gewicht in uw handen. Wanneer u nog meer oefeningen nodig heeft, kunt u het beste de sportschoolmedewerker om raad vragen.

Shockwave therapie

De perfecte aanvulling op bovenstaande oefeningen is shockwavetherapie. Dat is een hypermoderne behandelmethode die weinig tijd in beslag neemt en betaalbaar is. Wanneer u uw oefeningen goed uitvoert en een shockwavebehandeling volgt, bent u binnen de kortste keren van uw hielspoor af. U kunt contact opnemen om uw hielspoor te verhelpen door middel van shockwave therapie en hielspoor oefeningen.

 

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).