Onderwerpen

Slijmbeursontsteking Heup

Slijmbeursontsteking heup

Heeft u last van een slijmbeursontsteking in de heup? Dan kan dat hele vervelende klachten met zich meebrengen. Hier leest u alles over het ontstaan van de slijmbeursontsteking, de symptomen en de diverse behandel mogelijkheden. Lees snel alle informatie.

Wat is een slijmbeursontsteking in de heup?

U hebt vast wel eens een plaatje gezien van de binnenkant van het menselijk lichaam. Dat lichaam, dat wij elke dag voor lief nemen, is een ingewikkeld netwerk van botten, pezen, spieren en honderden andere weefsels die er samen voor zorgen dat we dag in, dag uit allerlei ingewikkelde bewegingen kunnen maken. Met die weefsels kan helaas van alles mis gaan. Neem nu de slijmbeurs, een soort smeerlaagje dat zich in uw gewrichten bevindt. Dat kan ontstoken raken. Wanneer dat gebeurt, is er sprake van een slijmbeursontsteking. Zo’n ontsteking kan overal optreden. Hieronder leest u meer over een slijmbeursontsteking heup: wat is dat precies? Wat is de oorzaak? Wat zijn de symptomen? En hoe wordt de aandoening doorgaans behandeld?

Hoe ontstaat het?

Uw heup is een ingewikkeld onderdeel van uw lichaam. Om te voorkomen dat de vele spieren en botten als schuurpapier langs elkaar heen bewegen, zitten er om bepaalde spieren en botten slijmbeurzen. Dat zijn kleine holtes, gevuld met vloeistof, die als een soort stootkussen en smeermiddel dient. Wanneer de holtes in de heup ontstoken raken, is er sprake van een slijmbeursontsteking heup.

Symptomen slijmbeursontsteking heup

De symptomen zijn niet gemakkelijk te verwarren met die van een andere aandoening. Wie een slijmbeursontsteking heup heeft, voelt daar een drukkende, zeurende pijn vandaan komen. Dat komt doordat de slijmbeurs gezwollen is. De bewegingsvrijheid van de patiënt neemt af naarmate de aandoening verergert. Lopen doet zeer en een activiteit als springen of hardlopen is voor veel patiënten die aan een slijmbeursontsteking heup lijden absoluut geen optie. De zwelling kan zo erg zijn dat die met het blote oog waarneembaar is. Rond de zwelling kan de huid rood kleuren, wat duidt op een ontsteking of infectie.

Oorzaak pijn in heup

Een slijmbeursontsteking is typisch een aandoening die het gevolg is van chronische overbelasting. U loopt een slijmbeursontsteking heup niet op doordat u een verkeerde stap hebt gezet of uw heup raar hebt gedraaid. Dat soort bewegingen leidt eerder tot heupklachten dan tot slijmbeursontstekingen. Wie de slijmbeursontsteking heup continu te zwaar belast, loopt een sterk verhoogd risico op deze aandoening. U belast de heup te zwaar door heel veel en heel intensief te hardlopen, maar ook door bijvoorbeeld werk te verrichten dat veel van uw heup vergt, zoals een beroep waarbij u veel loopt. Er bestaan echter nog andere oorzaken. Sommige mensen worden geboren met ongelijke benen. Het ene been is dan bijvoorbeeld een halve centimeter langer dan het andere. Dat is in principe niet heel vervelend, want het hoogteverschil kan eenvoudig worden gecorrigeerd met een steunzooltje. Wanneer dat echter niet gebeurt of wanneer de patiënt zijn steunzolen vergeet, neemt het risico op een slijmbeursontsteking heup ontzettend toe.

Preventie slijmbeursontsteking in de heup

Voorkomen is beter dan genezen, luidt het aloude spreekwoord. Dat is voor een slijmbeursontsteking dubbel waar, want het genezingsproces neemt ontzettend veel tijd in beslag. Wie liever niet een slijmbeursontsteking heup oploopt, doet er goed aan de heup regelmatig rust te gunnen; helemaal als de heup tijdens het werken zwaar wordt belast. Ga dus niet twintig kilometer hardlopen als u een hele dag lang voor uw werk heen en weer gelopen hebt (zoals in een ziekenhuis). Zorg wel dat de heup aan genoeg beweging toekomt; een ongetrainde heup is een ware blessure- en ontstekingsmagneet. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch specialist, zoals een huisarts of fysiotherapeut. Zij kunnen u uitsluitsel geven wat betreft de gezondheid van uw heup.

Behandeling van de slijmbeursontsteking heup

De behandeling van een slijmbeursontsteking heup behelst doorgaans rust, rust en nog eens rust. Wanneer de pijn het leven van de patiënt ontregelt, kan de huisarts met een injectie wat vloeistof van de slijmbeurs aftappen, zodat de zwelling afneemt. Ook kan hij pijnstillers voorschrijven. Een bezoekje aan de fysiotherapeut is altijd raadzaam. Hij kan uw heup met speciale oefeningen sterker, taaier en flexibeler maken, zodat u in de toekomst verschoond blijft van een slijmbeursontsteking.

Shockwave therapie

Een relatief nieuwe behandelmethode is shockwave therapie, de ideale oplossing voor aandoeningen als een slijmbeursontsteking heup. De therapie is pijnloos, betaalbaar en effectief. Velen zijn u al voorgegaan en van hun slijmbeursontsteking afgekomen. Shockwave therapie kan effectief zijn waar voor andere behandelmethodes het schip strandt. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen u met plezier alles wat u maar wilt weten over shockwave therapie.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).