Onderwerpen

Tennisarm behandeling

Tennisarm behandeling

Tennisarm behandeling

Een tennisarm behandeling is een medische procedure die veel Nederlanders moeten doorlopen. Het kan zijn dat ook u momenteel een tennisarm behandeling volgt, maar wie weet bent u gewoon geïnteresseerd in de details van een tennisarm behandeling. Waarom wordt een tennisarm behandeling uitgevoerd en hoe gaat de arts te werk? Is de behandeling pijnlijk? Wat weten artsen allemaal over de behandeling en preventie van een tennisarm? In dit artikel krijgt u antwoord op deze vragen.

Tennisarm behandeling

Een tennisarm behandeling is nodig doordat de patiënt lijdt aan een heel specifieke aandoening: de zogenaamde tennisarm. Dit is een peesontsteking in de arm als gevolg van continue of plotselinge overbelasting. Een tennisarm behandeling richt zich vooral op het versnellen van het herstel, niet zozeer op onderdrukking van de pijn. Mocht de patiënt door de aandoening desondanks veel pijn lijden, dan kan de arts een pijnstiller voorschrijven.

Oorzaken van een tennisarm

Het is nooit verkeerd om zelf een algemene controle uit te voeren alvorens naar de huisarts te stappen. Of u een tennisarm behandeling nodig heeft, is makkelijk vast te stellen. De buitenkant van de elleboog doet zeer, vooral als u kracht moet zetten. Ook na het ontwaken doet de elleboog extra zeer. Nadat u uw elleboog een paar keer gebogen heeft, ebt de pijn enigszins weg, maar niet in die mate dat u er geen last meer van heeft.

Tennisarm behandeling en pijn

Een peesontsteking is een beruchte aandoening. De pijn is vaak zeurend van aard, waardoor de patiënt doorgaans de hele dag door met zijn aandoening wordt geconfronteerd. Artsen hebben een hele kluif aan het zoeken naar de oorzaak van de pijn, aangezien slechts weinig daarover bekend is. Artsen en wetenschappers zijn het erover eens dat de pijn deels veroorzaakt wordt door ingroei van haarvaatjes en zenuweindes. Die ingroei is waarschijnlijk een hoofdoorzaak van de verlaagde pijngrens van de patiënt.

Golfarm- en tennisarm behandeling?

Een tennisarm behandeling is niet de enige in zijn soort. U heeft ongetwijfeld ook wel eens van een golfarmbehandeling gehoord. In welke mate wijkt die af van een tennisarm behandeling? Het verschil tussen een tennisarm en een golfarm is de aard van de ontsteking. Een golfarmbehandeling richt zich op een ontsteking van de binnenkant van de elleboog terwijl een tennisarm behandeling zich juist op een ontsteking aan de buitenkant van de elleboog richt.

Fases van een tennisarm behandeling

Hoe een daadwerkelijke tennisarm behandeling eruitziet, hangt geheel en al af van het ontwikkelingsstadium van de aandoening. Peesontstekingen kennen over het algemeen drie fases: de acute, subacute en degeneratieve fase. De acute fase treedt doorgaans snel op nadat de aandoening voor het eerst de kop opsteekt. De pijn is in deze fase het heftigst, waardoor de tennisarm behandeling zich vooral richt op rust en herstel. De arm kan nog wel worden gebruikt, zij het enkel in lichte mate. Sporten of andere zwaarbelastende activiteiten zijn uit den boze. De subacute fase kenmerkt zich door pijn die grotendeels is weggeëbd, maar zeker nog aanwezig is. De tennisarm behandeling richt zich in deze fase op het versnellen van het herstel. Die versnelling wordt bewerkstelligd op een manier die veel patiënten aanvankelijk als averechts bestempelen: de patiënt moet oefeningen uitvoeren met zware gewichten en langzame herhalingen. Een tennisarm behandeling is bewezen effectiever wanneer dergelijke oefeningen worden ingelijfd in de behandeling. De derde fase, de degeneratieve fase, is wat tennisarm behandeling betreft de meest interessantste. De pijn is niet meer zo acuut als in de eerste twee fases, maar juist zeurend en drukkend. De patiënt heeft het gevoel er niet van af te komen. De tennisarm behandeling bestaat nu uit allerlei verschillende onderdelen. Oefeningen met middelzware gewichten en snelle herhalingen bevorderen hoe dan ook het herstel, maar massages, koelen met ijs of juist verwarmen met heatpacks blijken ook goede resultaten op te leveren.

Shockwavetherapie als tennisarm behandeling

Shockwavetherapie is een hypermoderne behandelmethode waarbij het ontstoken gebied met een trillend mechanisme wordt behandeld. De trillingen versnellen het herstel en de behandeling is normaliter pijnloos. Bovendien zijn de resultaten tot nu toe erg indrukwekkend. Kom eens langs of kijk rond op onze website om te achterhalen wat shockwavetherapie voor u kan betekenen. Heeft u grote interesse? Neem dan gelijk contact met ons op zodat we een afspraak kunnen maken.

Anderen bekeken ook deze artikelen

Gratis echo bij afname van 2 behandelingen

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).