Onderwerpen

Pijn in elleboog

pijn in elleboog

Pijn in uw elleboog? Dat is niet gek, want steeds meer en meer Nederlanders krijgen tegenwoordig minstens één keer in hun leven te kampen met deze klachten. Daar bestaan allerlei verklaringen voor, maar de belangrijkste is dat we anders werken en leven dan vroeger. Die verandering in levensstijl vindt haar weerslag in de gezondheid van onze botten en pezen. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de oorzaken van pijn in de elleboog. In dit artikel leest u wat de oorzaken van de pijn in het ellebooggewricht en wat uiteindelijk de gevolgen kunnen zijn.

Overbelasting pijn elleboog

Pijn in ellebogen is in veel gevallen altijd het gevolg van overbelasting. Het principe achter overbelasting is eenvoudig: als u wakker bent, maakt u de weefsels in de pezen, botten en spieren in uw elleboog deels kapot. Die schade aan uw elleboog is geen reden tot paniek; tijdens uw slaap herstelt uw elleboog zich immers weer. De pijn kan ontstaan, wanneer uw elleboog zwaarder wordt belast dan hij zich kan herstellen. Om pijn in de elleboog te voorkomen, is het belangrijk om genoeg rust te houden en de belasting op de elleboog zoveel mogelijk te verminderen.

Twee hoofdtypes

De aard en intensiteit van pijn verschilt natuurlijk per persoon. Alle soorten pijn leiden echter tot complicaties in de vorm van een ernstigere aandoening. Wanneer u de pijn in de ellebogen negeert, is de kans groot dat u ofwel een tenniselleboog ofwel een golfarm oploopt. Ook is een tennisarm een veel voorkomende klacht in de elleboog. Een tenniselleboog is een (zware) ontsteking aan de aanhechting van de onderarmspier en het elleboog bot. De pijn uit zich voornamelijk aan de bovenkant van de onderarm. Een golfarm is precies het tegenovergestelde: een ontsteking aan de onderkant van de onderarm. Er zijn vanzelfsprekend allerlei andere aandoeningen aan de elleboog, maar de golfarm en de tenniselleboog voeren de boventoon.

Overbelasting van de elleboog voorkomen

Wie pijn in de elleboog liever kwijt dan rijk is, doet er goed aan om de risicofactoren zoveel mogelijk te beperken. Wanneer u zes per week aan wandklimmen doet, is het verstandig om het aantal klimsessies terug te schroeven naar drie tot vier keer per week. Wilt u niet aan beweging inboeten, dan kunt u er een sport bij kiezen die de elleboog niet belast, zoals zwemmen, hardlopen of voetbal. Mensen die vaak last hebben van deze klacht, en dus een ook een oorzaak is, hebben een kantoorbaan. Wanneer u voornamelijk gebruikmaakt van een toetsenbord, staan uw pezen onder spanning, aangezien de pezen continu paraat moeten zijn om een toets in te drukken. Door om het uur een pauze van ongeveer vijf minuten in te lassen, kunt u pijn in ellebooggewricht al drastisch voorkomen. Als u daarnaast gebruikmaakt van ergonomisch verantwoorde randapparatuur, vermindert u het risico op pijn in de elleboog nog veel meer!

De ernst van pijn in elleboog

Pijn in de elleboog is nogal een vage omschrijving van een hele reeks symptomen. Pijn kan immers drukkend, stekend of zeurend van aard zijn en uitstralen naar de gehele onderarm, de hand en zelfs de vingertoppen. Daarnaast verschilt de pijngrens van elk individu. Wat voor u als een lichte irritatie aanvoelt, komt voor een ander al in de buurt van een helse marteling. Vanwege al deze factoren is het doorgaans lastig om zelf in te schatten hoe gezond uw elleboog nog is. Daarom is het raadzaam bij aanhoudende pijn een huisarts te raadplegen, zelfs als de pijn mild van aard is. Een gezonde schouder berokkent u namelijk geen langdurige pijn. Bij onschuldige, kortstondige pijn, zoals spierpijn na een sessie gewichtheffen, is een huisartsbezoek een overbodige luxe.

Pijn in elleboog en kantoorwerk

Tegenwoordig werken veel Nederlanders intensief met computers. Ze brengen de hele dag door met typen en door de hoge werkdruk is er weinig tijd om regelmatig even een wandelingetje te maken of een pauze te nemen in de kantine. Dit resulteert in constante spanning in de onderarm als gevolg van het langdurig typen, wat nadelig is voor de gezondheid van de elleboog. Pijn in de elleboog is een veelvoorkomend probleem bij mensen die veel tijd achter de computer doorbrengen. Om pijn in het ellebooggewricht te voorkomen, kunt u zelf de eerste stap zetten door minder te typen. In sommige beroepen is typen echter onvermijdelijk. In dergelijke gevallen is het aan te raden om regelmatig pauzes te nemen en oefeningen te doen om de elleboog, onderarm, vingers en handen te strekken.

Pijn in uw elleboog: een raadsel voor de huisarts?

Het is voor een huisarts lastig te definiëren wat precies de oorzaak van uw pijn in uw elleboog is. Het kan een peesontsteking zijn, maar ook een spier die niet helemaal gezond meer is. Of wie weet heeft u een botaandoening. Er zijn talloze oorzaken van die zo onschuldig als de nacht zijn, maar er zijn er ook die in rap tempo uw elleboog te gronde richten. Onderschat pijn in elleboog daarom niet en ga voor de zekerheid altijd langs bij uw huisarts. Dat zeurende gevoel kan koppige spierpijn zijn, maar voor hetzelfde geld is het een scheurtje in de spier waarvan het herstel weken tot maanden duurt.

Behandeling pijn in elleboog

Pijn in de elleboog kan op verschillende manieren worden behandeld. De aard en intensiteit van de pijn staan centraal bij het bepalen van de behandelmethode. Bij langdurige aandoeningen die de normale gang van zaken in het leven van de patiënt aanzienlijk verstoren (zoals een golfelleboog), schrijft uw arts u vaak fysiotherapie en eventueel pijnstillers voor. Daarnaast kan massage soelaas bieden. Er bestaat ook een breed scala aan alternatieve geneeswijzen, maar de werking daarvan is wetenschappelijk omstreden. Bij minder ernstige gevallen schrijft de huisarts voornamelijk rust voor.

Shockwavetherapie tegen pijn in elleboog

Pijn in elleboog kan tegenwoordig ook op een andere manier worden bestreden: met shockwavetherapie. Dit is een hypermoderne behandelmethode die bij veel overbelastingsaandoeningen soelaas biedt, ook aan wie al maanden of jaren wordt geteisterd door een chronische aandoening. De werking ervan is in feite niet heel ingewikkeld. De oorzaak van de pijn (bijvoorbeeld een ontsteking) wordt met shockwavetherapie direct aangepakt, in tegenstelling tot behandelmethodes als rust of massage. De shockwavetherapeut dient met hoge precisie trillingen toe. De ontsteking krijgt daardoor een flinke opdonder, die het lichaam een signaal geeft de genezing te versnellen. Wanneer u dus al allerlei methodes en middeltjes heeft geprobeerd, is het geen slecht idee om de mogelijkheden van shockwavetherapie te overwegen. Heeft u vragen over shockwavetherapie? Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).