Pijn elleboog

Pijn elleboog

Meer en meer Nederlanders krijgen tegenwoordig minstens één keer in hun leven te kampen met pijn elleboog. Daar bestaan allerlei verklaringen voor, maar de belangrijkste is dat we anders werken en leven dan vroeger. Die verandering in levensstijl vindt haar weerslag in de gezondheid van onze botten en pezen. Het is daarom belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de oorzaken van pijn elleboog. In dit artikel leest u wat de oorzaken van pijn elleboog zijn en waartoe pijn elleboog in de ergste gevallen kan leiden.

Overbelasting pijn elleboog

Pijn elleboog is nagenoeg altijd het gevolg van overbelasting. Het principe achter overbelasting is eenvoudig: als u wakker bent, maakt u de weefsels in de pezen, botten en spieren in uw elleboog deels kapot. Die schade aan uw elleboog is geen reden tot paniek; tijdens uw slaap herstelt uw elleboog zich immers weer. Pijn elleboog ontstaan wanneer uw elleboog zwaarder wordt belast dan hij zich kan herstellen. Om pijn elleboog te voorkomen, is het dus zaak voldoende rust te houden en de belasting op de elleboog te verminderen.

Twee hoofdtypes

De aard en intensiteit van pijn elleboog variëren van persoon tot persoon. Alle soorten pijn leiden echter tot complicaties in de vorm van een ernstigere aandoening. Wanneer u uw pijn elleboog steevast negeert, is de kans groot dat u ofwel een tenniselleboog ofwel een golfarm oploopt. Ook is een tennisarm een veel voorkomende klacht in de elleboog. Een tenniselleboog is een (zware) ontsteking aan de aanhechting van de onderarmspier en het elleboogbot. De pijn uit zich voornamelijk aan de bovenkant van de onderarm. Een golfarm is precies het tegenovergestelde: een ontsteking aan de onderkant van de onderarm. Er zijn vanzelfsprekend allerlei andere aandoeningen aan de elleboog, maar de golfarm en de tenniselleboog voeren de boventoon.

Overbelasting voorkomen

Wie pijn elleboog liever kwijt dan rijk is, doet er goed aan risicofactoren tot een minimum te beperken. Wanneer u zes per week aan wandklimmen doet, is het verstandig om het aantal klimsessies terug te schroeven naar drie tot vier keer per week. Wilt u niet aan beweging inboeten, dan kunt u er een sport bij kiezen die de elleboog niet belast, zoals zwemmen, hardlopen of voetbal. Een grote oorzaak van overbelasting is computerwerk. Wanneer u typt, staan uw pezen onder spanning, aangezien de pezen continu paraat moeten zijn om een toets in te drukken. Door om het uur een pauze van vijf minuten in te lassen, kunt u pijn elleboog voorkomen. Als u daarnaast gebruikmaakt van ergonomisch verantwoorde randapparatuur, vermindert u het risico op pijn elleboog aanzienlijk.

De ernst van pijn elleboog

Pijn elleboog is nogal een vage omschrijving van een hele reeks symptomen. Pijn kan immers drukkend, stekend of zeurend van aard zijn en uitstralen naar de gehele onderarm, de hand en zelfs de vingertoppen. Daarnaast verschilt de pijngrens van elk individu. Wat voor u als een lichte irritatie aanvoelt, komt voor een ander al in de buurt van een helse marteling. Vanwege al deze factoren is het doorgaans lastig om zelf in te schatten hoe gezond uw elleboog nog is. Daarom is het raadzaam bij aanhoudende pijn elleboog een huisarts te raadplegen, zelfs als de pijn elleboog mild van aard is. Een gezonde schouder berokkent u namelijk geen langdurige pijn. Bij onschuldige, kortstondige pijn, zoals spierpijn na een sessie gewichtheffen, is een huisartsbezoek een overbodige luxe.

Pijn in elleboog en kantoorwerk

Tegenwoordig werken veel Nederlanders achter de computer. Ze typen de hele dag door en vanwege de werkdruk op kantoor is er geen tijd om elk uur even een wandelingetje door de gangpaden te maken of een kopje koffie te drinken in de kantine. Het resultaat is dat de onderarm continu gespannen is doordat u de hele dag moet typen. Dat is funest voor de gezondheid van uw elleboog. Pijn in elleboog is onlosmakelijk verbonden met de tijd die u al typend doorbrengt. Om pijn in elleboog te vermijden, kunt u zelf de eerste stap al zetten door minder te typen. Voor sommige beroepen is typen onontbeerlijk. In dat soort gevallen is het raadzaam zo nu en dan de elleboog, onderarm, vingers en handen te strekken.

Pijn in uw elleboog: een raadsel voor de huisarts?

Het is voor een huisarts lastig te definiëren wat precies de oorzaak van uw pijn in uw elleboog is. Het kan een peesontsteking zijn, maar ook een spier die niet helemaal gezond meer is. Of wie weet heeft u een botaandoening. Er zijn talloze oorzaken van pijn in elleboog die zo onschuldig als de nacht zijn, maar er zijn er ook die in rap tempo uw elleboog te gronde richten. Onderschat pijn in elleboog daarom niet en ga voor de zekerheid altijd langs bij uw huisarts. Dat zeurende gevoel kan koppige spierpijn zijn, maar voor hetzelfde geld is het een scheurtje in de spier waarvan het herstel weken tot maanden duurt.

Behandeling pijn elleboog

Pijn elleboog kan op verschillende manieren worden behandeld. De aard en intensiteit van de pijn staan centraal bij het bepalen van de behandelmethode. Bij langdurige aandoeningen die de normale gang van zaken in het leven van de patiënt aanzienlijk verstoren (zoals een golfelleboog), schrijft uw arts u vaak fysiotherapie en eventueel pijnstillers voor. Daarnaast kan massage soelaas bieden. Er bestaat ook een breed scala aan alternatieve geneeswijzen, maar de werking daarvan is wetenschappelijk omstreden. Bij minder ernstige gevallen van pijn elleboog schrijft de huisarts voornamelijk rust voor.

Shockwavetherapie tegen pijn in elleboog

Pijn in elleboog kan tegenwoordig ook op een andere manier worden bestreden: met shockwavetherapie. Dit is een hypermoderne behandelmethode die bij veel overbelastingsaandoeningen soelaas biedt, ook aan wie al maanden of jaren wordt geteisterd door een chronische aandoening. De werking ervan is in feite niet heel ingewikkeld. De oorzaak van de pijn (bijvoorbeeld een ontsteking) wordt met shockwavetherapie direct aangepakt, in tegenstelling tot behandelmethodes als rust of massage. De shockwavetherapeut dient met hoge precisie trillingen toe. De ontsteking krijgt daardoor een flinke opdonder, die het lichaam een signaal geeft de genezing te versnellen. Wanneer u dus al allerlei methodes en middeltjes heeft geprobeerd, is het geen slecht idee om de mogelijkheden van shockwavetherapie te overwegen. Heeft u vragen over shockwavetherapie? Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.