Onderwerpen

Tennisarm Oefeningen

tennisarm symptomenBent u op zoek naar tennisarm oefeningen? Dan bent u aan het juiste adres. Vandaag de dag worden steeds meer Nederlanders getroffen door een nare aandoening aan de onderarm: een tennisarm. Dat is een aandoening waarbij de pees die van de bovenste armspieren naar de hand loopt, ontstoken raakt. De aandoening is in opmars vanwege een aantal factoren. Hieronder leest u wat de oorzaken ervan zijn en welke tennisarm oefeningen u kunt doen om het herstel te versnellen.

Overbelasting

Zoals voor alle peesaandoeningen van toepassing is, is de oorzaak van een tennisarm hoogstwaarschijnlijk chronische overbelasting. Dat soort overbelasting steekt nooit zomaar de kop op; vaak is er jaren-, zo niet decennialang sprake van een te zware belasting van de pees in de elleboog. Tennisarm oefeningen zijn met die gedachte in het achterhoofd in het leven geroepen. De pees is jarenlang te zwaar belast, dus de hoofdzaak is om de elleboog veerkrachtiger en taaier te maken.

Gevaren van een toetsenbord

Een specifieke oorzaak van een tennisarm moet met klem worden genoemd: computerwerk. Tegenwoordig is dat namelijk steeds vaker de boosdoener. De kantoorbaan mag met recht funest voor de gezondheid van het lichaam worden genoemd. De tennisarm doemt zo vaak op doordat de pezen in de elleboog het vaak als eerste moeten bezuren. Typen is namelijk behoorlijk inspannend voor uw elleboog. Urenlang achter elkaar zeer precieze, minuscule bewegingen maken, is het schoolvoorbeeld van een belastende activiteit waarvan de gevolgen op den duur niet te onderschatten zijn. Doet u tennisarm oefeningen en werkt u veel achter de computer? Voer de oefeningen dan extra vaak uit en houd uw elleboog goed in de gaten. Raadpleeg een huisarts zodra u voelt dat uw elleboog op slot lijkt te gaan of zeer begint te doen nadat u de oefeningen hebt uitgevoerd.

Tweeledige aanpak voor herstel

Het nut van tennisarm oefeningen is tweeledig: enerzijds verminderen ze de pijn door de arm flexibeler en soepeler te maken, anderzijds versnellen ze het herstel door bepaalde onderdelen van de arm te stimuleren, waardoor het lichaam beter herstelt (onder andere door de productie van extra collageen, een smeerstof voor de spieren). De oefeningen zijn hoofdzakelijk in twee categorieën in te delen: aan de kant zal u rek- en strekoefeningen moeten uitvoeren en aan de andere kant mogen ook spieroefeningen niet ontbreken.

Tennisarm oefeningen 1

Hang uw arm ontspannen voor u. Draai hem precies zo dat rug van de hand in de tegenovergestelde richting van uw lichaamszijde kijkt. Uw rechterhand wijst dus met de handpalm naar rechts en als u de oefening met uw linkerhand doet, wijst de handpalm van uw linkerhand naar links. Buig nu uw vingers richting uw pols, in de richting van uw handpalm. Pak nu met uw andere hand uw vingers en strek ze danig, maar niet in die mate dat de oefening zeer doet. Houd dit een minuut vast. Probeer de oefening niet op één moment van de dag te doen, maar juist de hele dag door. Wanneer u dagelijks, netjes verspreid over de dag, acht herhalingen doet, heeft de oefening zin.

Tennisarm oefeningen 2

Vouw uw handen tegen elkaar. Vouw ze nu voorover tot ze zo goed als naar beneden wijzen. Herhaal de oefening een aantal keer. Let erop dat u de beweging niet forceert; slechts weinig mensen hebben de flexibiliteit om hun handen helemaal naar beneden te laten wijzen.

Tennisarm oefeningen 3

Breng uw arm in een hoek van 45 graden naar voren met de handpalm naar boven. Pak met uw andere hand de handpalm vast en trek uw vingers naar achteren. Herhaal de oefening een aantal keer.

Gewichtentraining als tennisarm oefeningen

Een tennisarm oefening die zeer efficiënt kan zijn is gewichtheffen. Daarbij gaat het er niet om dat u duizenden kilo’s tilt tot de aderen zowat uit uw armen knappen. Het gaat erom dat u de spier belast op een gezonde wijze. Pezen worden namelijk sterker wanneer ze zo nu en dan even flink moeten aanpoten. Schroom dus zeker niet voor zware tennisarm oefeningen, omdat uw oefeningenrepertoire anders erg eenzijdig is. Oefeningen voor de onderarm spier, biceps en triceps komen het herstel van uw tennisarm over het algemeen zeer ten goede.

Shockwave Therapie

Uw tennisarm oefeningen mogen dan een groot verschil betekenen voor het tempo van uw herstel, maar u kunt meer doen dankzij een gloednieuwe behandelmethode: shockwave therapie. Dat is een hypermoderne behandelmethode voor chronische aandoeningen zoals een tennisarm. Shockwave therapie is betaalbaar, niet pijnlijk en zeer effectief. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op zodat wij al uw vragen kunnen beantwoorden.

Anderen bekeken ook deze artikelen

Gratis echo bij afname van 2 behandelingen

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).