Onderwerpen

Schouder ontstekingSchouder ontsteking

Schouder ontsteking

Een schouder ontsteking kent vele oorzaken. Een schouder ontsteking wordt meestal veroozaakt door een peesontsteking, een slijmbeursontsteking of een kapselontsteking. Een schouder ontsteking is een zeer veelvoorkomende klacht in de samenleving. In de Nederlandse samenleving komt een ontsteking aan de schouder 31% per jaar voor. Dit komt grofweg neer op vijf miljoen schouderklachten per jaar waarvan 60% het vrouwen betreft. Hoewel 60% van de schouderklachten na een jaar hersteld is kunnen zij een recidiverend ( terugkerend) beloop hebben.

Oorzaken Schouder ontsteking

Een schouder ontsteking kan ontstaan door een mechanische irritatie door overbelasting of een val. Er zijn gevallen waarbij er geen oorzaak bekend is, dit noemt men een idiopathische oorzaak ( oorzaak onbekend). Zoals gezegd kan een schouder ontsteking veroozaakt worden door een peesontsteking, slijmbeursontsteking of een kapselontsteking.

 • Een schouder ontsteking kan plotseling of geleidelijk ontstaan.
 • Soms komen de klachten door een overbelasting van uw schouder. Met name eenzijdige bewegingen maken kan irritatie en een schouder ontsteking veroorzaken. Met name bij werpsporten of eenzijdig werk.
 • Verder komen nekklachten vaak samen voor met schouderklachten.
 • Het kan voorkomen dat de precieze oorzaak van een schouder ontsteking onduidelijk is.

Een schouder ontsteking is altijd vervelend. Wanneer er ergens in het lichaam pijn zit, komen we tot de conclusie hoeveel we alles eigenlijk gebruiken. Dat de schouder en de arm eigenlijk voor zoveel doeleinden gebruikt wordt. Denk aan huishoudelijke activiteiten als stoffen, stofzuigen, afwassen, ramen lappen maar ook allerlei dagelijkse dingen als koffiedrinken, eten, eten bereiden, het sturen van fiets of auto. Er hoeft maar een kleine schakel in het lichaam niet mee te werken of dit kan klachten geven.

Symptomen schouder ontsteking

In de meeste gevallen heeft u pijn in de schouder en kan mogelijk uitstralen naar de arm en hand. De schouder ontsteking is vervelend te noemen en kunnen u beperken in het dagelijks leven of met uw sport. De meeste voorkomende symptomen van uw schouder ontsteking kan zijn;

 • Pijn in de schouder, voor of achterkant
 • Pijn met slapen, op de pijnlijke schouder is meestal niet mogelijk
 • Pijn kan uitstralen vanuit de nek naar de gehele arm en hand
 • Heffen, hand op de rug of plotselinge bewegingen kunnen beperkend en pijnlijk zijn

Wat kunt u doen bij een schouder ontsteking?

Voor het herstel is het belangrijk dat u uw schouder blijft gebruiken, ook al heeft u pijn.

 • Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.
 • Vermijd zware belasting en bewegingen die de schouder ontsteking duidelijk verergeren.
 • Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw schouder tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw arm in meer richtingen te bewegen. Pak uw dagelijkse bezigheden zo snel mogelijk daarna weer op. Wacht daar niet mee tot de pijn helemaal is verdwenen. Als u te lang wacht, wordt uw schouder stijf en wordt het steeds lastiger uw arm weer gewoon te gebruiken.
 • Bewegen blijft belangrijk maar dan wel afwisselend. Wanneer u steeds dezelfde bewegingen maakt, bijvoorbeeld de hele dag post sorteert of een computermuis gebruikt, kan dat een schouder ontsteking geven (of het herstel verhinderen).
 • Behandel uw schouder ontsteking met ijs. Smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk de schouder ontsteking wat verminderen.
 • Raadpleeg een huisarts of een fysiotherapeut en stem een behandelplan af.

Shockwavetherapie bij frozen shoulder

Frozen shoulder klachten kunnen in veel gevallen goed behandeld worden met de inzet van shockwave therapie. Of shockwavetherapie op zichzelf effectief is hangt af van de oorzakelijke factoren van uw frozen shoulder en de fase waarin uw frozen shoulder  zich momenteel bevind. Middels echografie en klinisch onderzoek kunnen we u een inschatting van de effectiviteit van shockwavetheapie geven. Over het algemeen bestaat de behandeling ook uit fysiotheapie en manuele therapie.

Behandeling schouder ontsteking

Mochten al deze adviezen niet werken dan heeft Rayer Healthcare misschien voor u wel een methode die werkt voor uw schouder ontsteking. Om uw schouder ontsteking goed in kaart te brengen en de exacte oorzaak te bepalen maken we gebruik van echografie.

Voor de behandeling van uw schouder ontsteking hebben we meestal vijf shockwave behandelingen nodig om uw klachten op te lossen. Vaak worden de shockwave behandelingen gecombineerd met manuele therapie en een specifiek schouderprogramma.

Wilt u meer informatie hebben dan kunt u bereiken op het algemene nummer of u kunt ons email sturen.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).