Onderwerpen

Slijmbeursontsteking Voet

Slijmbeursontsteking Voet

Wie weet herinnert u zich van de biologielessen nog wel de afbeeldingen van de menselijke anatomie. Op die afbeeldingen was het ontzettend ingewikkelde menselijk lichaam blootgelegd: de spieren, pezen en botten konden allemaal in volle glorie met het blote oog worden gezien. Veel mensen hebben zo’n plaatje wel eens langs zien komen, maar slechts weinigen staan erbij stil dat het eigenlijk heel bijzonder is dat het menselijk lichaam doet wat het doet. Er komt immers zoveel techniek bij kijken dat bijvoorbeeld een auto maar overkomt als een eenvoudig stuk metaal. Een van de onderdelen van uw lichaam wordt in dit artikel belicht: de slijmbeurs. Die treft u in uw hele lichaam aan. Helaas kan er van alles mis mee gaan; de slijmbeurs kan onder andere ontstoken raken. Hieronder leest u meer over een slijmbeursontsteking voet: wat houdt deze aandoening in, wat zijn de oorzaken, de symptomen en hoe wordt de aandoening behandeld?

Slijmbeursontsteking in je voet

Slijmbeursontsteking in de voet

Een slijmbeursontsteking voet lijkt in veel opzichten op andere voetaandoeningen. Daardoor kan het voor uw huisarts iets lastiger zijn om de juiste diagnose te stellen. In uw voet lopen veel botten en spieren langs elkaar. De slijmbeurs doet dienst als een soort smeermiddel en stootkussen. De slijmbeurs zelf is niet veel meer dan een soort holte, gevuld met vocht, die spieren en botten van elkaar gescheiden houdt. Wanneer die slijmbeursontsteking  voet echter ontstoken raakt, is er sprake van een slijmbeursontsteking voet.

Oorzaak van slijmbeursontsteking in de voet

De oorzaak van een slijmbeursontsteking voet is altijd overbelasting. Het is dus niet mogelijk om door een verkeerde beweging opeens last te krijgen van een ontstoken slijmbeurs. Wel kan het zo zijn dat die verkeerde beweging als het ware de druppel is die de emmer doet overlopen. Overbelasting van de slijmbeurs voet komt vooral voor bij mensen die hun voet te veel belasten. Dat kunnen fanatieke hardlopers zijn, maar bijvoorbeeld ook mensen die de hele dag moeten staan, bijvoorbeeld in een winkel. Een belangrijke factor voor die groepen is techniek. Wie de hele dag over een winkelvloer rondloopt, gaat na verloop van tijd verkeerd staan en lopen omdat dat comfortabeler is. Hoe verkeerder u staat en loopt, des te eerder er iets mis kan gaan in uw voet.

Symptomen slijmbeursontsteking voet

Het hoofdsymptoom van een slijmbeursontsteking voet is pijn. De pijn straalt uit vanuit de voet naar het hele onderbeen en is drukkend of zeurend van aard. Bij een slijmbeursontsteking voet raakt de slijmbeurs opgezwollen. Die zwelling voelt de patiënt heel duidelijk. Rondom de zwelling kan de huid rood uitslaan, wat een extra indicatie is dat een ontsteking of irritatie de boosdoener is.

Preventie van een slijmbeursontsteking in de voet

Een slijmbeursontsteking is een nare aandoening, want de pijn is niet al te gering en het herstelproces neemt veel tijd in beslag. Daarom is het beter om te voorkomen dat u van de aandoening last krijgt. Dat kunt u doen door uw lichaam genoeg rust te geven, maar ook genoeg in te spannen. Dat klinkt wellicht tegenstrijdig, maar dat is het niet. Een gezond lichaam wordt elke dag gedurende een paar uur ontzien, zodat kleine beschadigingen kunnen worden gerepareerd. Een lichaam dat alleen maar rust en zich nooit hoeft in te spannen, is heel blessuregevoelig. Probeer dus elke week aan genoeg lichaamsbeweging te komen, maar sla daarbij niet door. Wanneer uw lichaam u een duidelijk signaal geeft dat u even rustiger aan moet doen, kunt u het beste even naar de huisarts.

Behandeling van uw slijmbeursontsteking voet

De behandeling van een slijmbeursontsteking voet draait vooral om rust en pijnonderdrukking. Door te rusten, kan het lichaam de ontsteking genezen. Uw huisarts kan de pijn onderdrukken door met een injectie de zwelling wat te verminderen en hij kan u pijnstillers voorschrijven. Vaak verwijst hij u ook door naar de fysiotherapeut, zodat u uw voet weer sterk en flexibeler kunt maken.

Shockwave therapie

Bovenstaande behandeling neemt veel tijd in beslag. U kunt ook kiezen voor een hypermoderne behandelmethode die met rasse schreden goede resultaten neerzet: shockwave therapie. Dat is een pijnloze, effectieve en betaalbare behandelmethode voor aandoeningen als een slijmbeursontsteking. Dankzij shockwavetherapie zijn veel mensen al van hun slijmbeursontstekingen afgekomen. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).