Onderwerpen

Voetpijn

Behandeling voetpijn

Voetpijn is een veelvoorkomende klacht die veel mensen al eens hebben ervaren. De voet is een heel ingewikkeld onderdeel van ons lichaam en bevat wel 33 gewrichten en 26 beentjes, die allemaal omhuld zijn met een netwerk van pezen en spieren. Het is dus niet heel verwonderlijk dat er af en toe wat aan een voet mankeert. Wanneer voetpijn echter een permanent onderdeel van uw leven wordt, is er waarschijnlijk iets mis met uw voet. Hieronder leest u wat zoal de oorzaken van voetpijn kunnen zijn en wat u aan uw voetpijn kunt doen.

Soorten voetpijn

Voetpijn kan ontstaan door verschillende klachten die in de voet kunnen optreden. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld hielspoor of platvoeten. Elke klacht heeft weer zijn eigen oorzaak en behandelmethode. Om deze reden geven we per klacht wat meer informatie.

Hielspoor

Voetpijn is doorgaans het gevolg van overbelasting. Vanzelfsprekend bestaan er ook andere oorzaken van voetpijn, maar het leeuwendeel van de voetaandoeningen wordt door overbelasting veroorzaakt. Overbelasting kent allerlei oorzaken; overpronatie is een van de bekendere en beruchtere. Wanneer uw voet overproneert, wil dat zeggen dat de boog van uw voetzool te plat is. Bogen zijn sterke structuren die veel kracht kunnen dragen. Dat is heel duidelijk te zien bij kerken met een gewelfstructuur in het plafond: zonder bogen zou geen kerk blijven staan. Ook uw voet kan dankzij de gebogen voetzool uw lichaamsgewicht dragen. Wanneer uw voet overproneert, raakt die overbelast, wat leidt tot hielspoor, die u flink wat voetpijn kan bezorgen.

voetpijn

Achillespeesontsteking

Een andere veelvoorkomende oorzaak van voetpijn is een achillespeesontsteking. De achillespees is de dikke kabel die u door uw hiel kunt zien lopen. Een achillespeesontsteking komt veel voor bij sporters wier voeten overproneren. De combinatie van een slecht functionerende voet en de zware belasting die bijvoorbeeld bij hardlopen en hockeyen voorkomt, is funest voor uw achillespees. Een achillespeesontsteking is niet voor de poes: wie de aanvankelijke voetpijn negeert, mag erop rekenen dat hij zeer snel een blessure oploopt.

Metatarsalgie

Metatarsalgie is de medische naam van pijn in de bal van de voet. Dit is een aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Die ongelijke incidentie tussen man en vrouw laat zich gemakkelijk verklaren door het type schoeisel dat vrouwen graag dragen. Hakken zijn esthetisch heel verantwoord, maar de voet wordt op een bijzonder onnatuurlijke manier belast wanneer u hakken draagt. Het grootste deel van het lichaamsgewicht komt op de bal van de voet te rusten en dat veroorzaakt voetpijn. Overmatige eeltvorming is een ander symptoom van metatarsalgie. Er zijn speciale steunzolen verkrijgbaar die de bal van de voet ontlasten en het risico op voetpijn dus verminderen.

Hallux Abducto Valgus

De naam “Hallux Abducto Valgus” geeft de indruk dat het slechts gaat om een grote teenknobbel. Echter, deze aandoening kan leiden tot voetpijn en wordt vaak veroorzaakt door ongeschikt schoeisel en overpronatie. Als u voetpijn ervaart en merkt dat uw grote teen naar binnen wijst, is het raadzaam om een podoloog te raadplegen.

Platvoeten

Platvoeten kunnen ook leiden tot voetpijn. Hoewel nog maar zelden bij baby’s, kunnen platvoeten zich ontwikkelen door overpronatie, wat de stabiliteit van de voet vermindert en overbelasting en pijn veroorzaakt.

voetpijn shockwave

Hoe serieus moet ik voetpijn nemen?

Voetpijn komt vanzelfsprekend in allerlei gradaties voor. Bij de een is het een amper waarneembare, wat zeurige pijn, bij de ander is de voetpijn zo ernstig dat het lopen wordt bemoeilijkt. Onschuldige voetpijn wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkeerde beweging. De voetpijn trekt doorgaans binnen een aantal dagen weer weg. In dat soort gevallen hoeft u niet naar de huisarts. Wanneer de voetpijn echter alsmaar erger wordt of zo nu en dan heel heftig van aard is, dient u een afspraak bij de huisarts te maken.

Behandeling van voetpijn

Bij een ernstige voetaandoening duurt de behandeling soms jaren. Of u nu een achillespeesontsteking of hielspoor hebt, het herstel laat lang op zich wachten. Tegenwoordig is er een nieuwe behandelmethode waar veel patiënten baat bij hebben: shockwavetherapie. Deze therapie maakt gebruik van trillingen om de oorzaak van de voetpijn doelmatig aan te pakken. Shockwave behandeling is niet voor alle aandoeningen in de wereld de oplossing, maar veel peesaandoeningen kunnen worden verholpen met een aantal shockwavetherapiesessies. Heeft u interesse in shockwavetherapie? Wij staan u graag te woord met alle informatie die u maar wenst. Neem daarom gerust contact met ons op.

Anderen bekeken ook deze artikelen

Gratis echo bij afname van 2 behandelingen

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).