Slijmbeursontsteking knie

Slijmbeursontsteking kniepees
Hebt u wel eens van een slijmbeursontsteking knie gehoord? Dat klinkt niet zo lekker en dat is het ook niet. Een slijmbeursontsteking kan op allerlei plaatsen in uw lichaam voorkomen; slijmbeurzen komen namelijk op meerdere plekken in uw lichaam voor. Een van de delen van uw lichaam die door een slijmbeursontsteking kunnen worden getroffen, is de knie. In dit artikel leest u meer over een slijmbeursontsteking knie. U leest wat de aandoening inhoudt, wat de symptomen zijn, wat de oorzaken zijn en hoe een slijmbeursontsteking knie effectief kan worden behandeld.

De aandoening slijmbeursontsteking knie onder de loep

U staat er wellicht nooit bij stil, maar dat u uw knie kunt bewegen wanneer u maar wilt, is best bijzonder. In de knie zitten allerlei kleine onderdelen, veelal complexer dan een computerchip, die bij goed functioneren de beweging van uw knie mogelijk maken. Bij een slijmbeursontsteking in de knie is er echter iets misgegaan. De slijmbeurs in de knie is namelijk ontstoken geraakt. Dat doet goed zeer en belet de patiënt in zijn bewegingsvrijheid.

Symptomen slijmbeursontsteking knie

Voor een huisarts is een slijmbeursontsteking knie niet bepaald een raadsel. De symptomen zijn helder en eenduidig, waardoor uw huis arts zijn oorspronkelijke diagnose waarschijnlijk niet zal hoeven bij te stellen. Het hoofdsymptoom van een slijmbeursontsteking knie is de pijn. Doordat de slijmbeurs ontstoken is geraakt en daardoor is gaan zwellen, doet bewegen flink zeer. Vooral wanneer u de knie helemaal probeert te buigen, kunt u voelen dat er iets mis is. De knie kan zelfs zichtbaar gezwollen zijn. Rond de zwelling slaat de huid vaak rood uit.

Oorzaak slijmbeursontsteking in de knie

Een slijmbeurs raakt niet zomaar ontstoken. Negen van de tien slijmbeursontstekingen zijn het gevolg van overbelasting. Die overbelasting is altijd chronisch van aard.U loopt dus niet zomaar een slijmbeursontsteking in uw knie op wanneer u tijdens een voetbalwedstrijd ongelukkig op uw been stapt en uw knie verdraait. Mensen die veel moeten hurken om vervolgens weer te gaan staan, lopen een danig verhoogd risico op een slijmbeursontsteking in de knie. Denk bijvoorbeeld eens aan magazijnmedewerkers of vakkenvullers. Zij moeten de hele dag door bukken en weer staan. Dat is belastend voor de knie. Vaak zijn zij de eersten die zich bij de huisarts mogen melden vanwege pijn in hun knieën. Ook hardlopers lopen een verhoogd risico. Hoewel hardlopen gezond is voor het hart, zijn de gewrichten lang niet zo blij met de zware belasting die ze te verduren krijgen tijdens een rondje door het park.

Preventie slijmbeursontsteking knie

Als u liever helemaal niets te maken wil hebben met een slijmbeursontsteking knie, moet u voorzichtig omspringen met uw gewrichten. Dat kunt u doen door genoeg rustmomenten in te plannen. Probeer elke dag een bezigheid in te plannen waarbij uw knieën volledig worden ontzien, zoals lezen. Het is niet verstandig om uit gezondheidsoverwegingen uw knie zo min mogelijk proberen te gebruiken: uw lichaam is gemaakt om te bewegen, niet om stil te staan.

Behandelmethode van de slijmbeurs

Mocht het toch uit de hand lopen, dan zit u voor u het weet bij de huisarts. Zolang de slijmbeursontsteking knie nog acuut is, zal hij u gebieden zo veel mogelijk rust te nemen. Rust is een van de meest effectieve behandelmethodes, maar neemt helaas wel veel tijd in beslag. Daarnaast geneest rust, maar neemt de pijn niet weg. Uw huisarts kan met een injectie een deel van het vocht uit de zwelling wegnemen, om de drukkende pijn te doen afnemen. Mocht dat niet genoeg soelaas bieden, dan kan uw huisarts u ook nog pijnstillers voorschrijven. Ook kan hij u doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Die laat u waarschijnlijk oefeningen doen om uw knie weer op kracht te krijgen en het herstel te versnellen.

Shockwave therapie

De medische wetenschap staat nooit werkeloos te wachten op baanbrekende innovaties. Shockwave therapie is een zeer recentelijk ontwikkelde methode die ondanks haar korte bestaan al veel mensen verlichting heeft kunnen bieden. Shockwavetherapie maakt gebruik van trillingen om de ontsteking direct de kop in te drukken. Dat klinkt pijnlijk, maar de therapie is zo goed als pijnloos en betaalbaar voor de gemiddelde Nederlander. Voor aandoeningen als een slijmbeursontsteking aan de knie is shockwavetherapie een goede en effectieve behandelmethode. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag alles wat u wilt weten.

Andere bekeken ook deze artikelen