Onderwerpen

Hielspoor Fysiotherapie

Hielspoor fysiotherapie

Veel Nederlanders krijgen op den duur te maken met een hielspoor, maar weinig mensen kunnen echt vertellen wat een hielspoor precies is. Het is verbazingwekkend dat zo weinig Nederlanders weten wat een hielspoor is, want deze aandoening is de meest voorkomende voetaandoening in heel Nederland. Jaarlijks worden tienduizenden Nederlanders geteisterd door een hielspoor. Het is daarom helemaal niet onverstandig om wat basiskennis te vergaren over deze aandoening. In dit artikel leest u er meer over zoals bijvoorbeeld hielspoor fysiotherapie.

Hielspoor is een verkalking in de hiel

U kunt uw voet buigen en strekken dankzij een pees die vanaf de kuitspier naar het hielbot loopt. Een pees is vergelijkbaar met een staalkabel: robuust en taai. Helaas kan een staalkabel gaan roesten en een pees verkalken. Wanneer dat gebeurt, kunnen beide hun werk niet langer goed verrichten. De pees kan de voet weliswaar nog wel in beweging brengen, maar echt soepel gaat dat alleszins niet. Sterker nog, bewegen berokkent de patiënt veel leed.

Symptomen

Een hielspoor heeft een aantal symptomen dat de patiënt veel ongemak toebedeelt. Allereerst doet een hielspoor flink zeer. De pijn is zeurend en soms zelfs stekend van aard en kan uitstralen naar de rest van de voet. De pijn is na het wakker worden vaak het ergst. Zodra de patiënt zijn voet eenmaal wat heeft gebruikt (door bijvoorbeeld een ochtendwandelingetje te maken), neemt de pijn in intensiteit af. Lang staan of druk uitoefenen op de voet verergert de pijn. Er kan een grote blaar onder de voet ontstaan doordat de patiënt zijn voet verkeerd is gaan gebruiken.

hielspoor oorzaak

Oorzaken van een hielspoor

Een hielspoor is nagenoeg altijd het directe gevolg van chronische overbelasting. Wanneer het fout gaat, lijkt afhankelijk van het toeval en de genen van de patiënt. Sommige mensen worden geboren met sterke voeten die jarenlange chronische overbelasting kunnen tolereren voordat er een hielspoor ontstaat, anderen zijn na een maand lichte overbelasting al de klos. Een hielspoor is nooit het gevolg van een enkele verkeerde beweging. Verkeerde bewegingen leiden doorgaans tot blessures, niet tot chronische peesaandoeningen.

Behandeling van hielspoor fysiotherapie

De dokter zal u altijd aanraden om de voet zo veel mogelijk te ontzien. Rust is daarbij het sleutelwoord. De patiënt moet hoe dan ook de overbelastende activiteiten staken. Sommige patiënten komen daardoor in de problemen met hun werk. Het is dan zaak een passende oplossing te vinden, vaak in de vorm van een aangepaste functie.

Fysiotherapie hielspoor

De dokter zal u niet alleen rust voorschrijven, maar ook fysiotherapie. Hielspoor fysiotherapie is er helemaal op gericht om uw pezen, botten en spieren sterker te maken. Tijdens de fysiotherapie zult u hoogstwaarschijnlijk speciale oefeningen moeten doen die de kuitspieren, de voetspieren en wellicht zelfs de bovenbeenspieren flink belasten. Het klinkt misschien alsof zware belasting een averechts effect heeft op de genezing van de aandoening, maar niets is minder waar. Juist goed doordachte fysiotherapie, waarbij de fysiotherapeut u flink laat zweten, is een uiterst effectieve manier om van uw hielspoor af te komen. De hielspoor fysiotherapie kan ook cardio oefeningen bevatten, maar aangezien dergelijke oefeningen gelijkaardig zijn aan de oorspronkelijke oorzaak van de overbelasting, is het waarschijnlijk dat uw hielspoor fysiotherapie zich voornamelijk toespitst op de zwaardere oefeningen.

fysiotherapie hielspoor

Shockwave therapie

Hielspoor fysiotherapie helpt, maar helaas lopen er nog altijd veel mensen rond bij wie elke stap zeer doet, doordat ze niet van hun hielspoor afkomen. Ook bestaan er veel mensen die sneller van hun hielspoor af willen. De traditionele behandeling van rust en hielspoor fysiotherapie levert vaak goede resultaten op, maar neemt ook veel tijd in beslag. Voor die mensen is shockwavetherapie een interessant alternatief. Shockwave therapie is een gloednieuwe behandelmethode voor chronische aandoeningen aan spieren en gewrichten, waar ook een hielspoor onder valt. Shockwavetherapie heeft veel mensen al van hun chronische aandoening verlost. Ook u kunt binnenkort uw hielspoor voorgoed uit uw leven verbannen. Wilt u meer weten over hoe shockwavetherapie u van betekenis kan zijn? Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag alles wat u wilt weten over shockwavetherapie.

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).