Onderwerpen

Slijmbeursontsteking Schouder

Slijmbeursontsteking schouder

Last van een slijmbeursontsteking in de schouder? Dan heeft u waarschijnlijk last van vervelende klachten. Deze klachten kunnen op verschillende manieren zijn ontstaan. Hier leest u o.a. meer informatie over de symptomen en de behandelmethoden.

Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder?

Dat u uw schouder zo soepel en pijnloos kunt bewegen, heeft u onder andere te danken aan de slijmbeurs in uw schouder. Dat is een holte, gevuld met vocht, die als een soort smeermiddel fungeert. Zonder die slijmbeurs zouden uw spieren, botten en pezen als schuurpapier over elkaar bewegen met alle gevolgen van dien. Een slijmbeursontsteking schouder veroorzaakt een zwelling van de slijmbeurs. Daardoor wordt er constant druk uitgeoefend op de ontsteking en komt de bewegingsvrijheid van uw schouder en arm in het gedrang.

De schouder is zoals u wellicht weet een complex onderdeel van het menselijk lichaam. Uw arm moet immers nagenoeg alle kanten op kunnen draaien en daarbij ook nog flink wat belasting verdragen. Dat vraagt om een ingewikkeld bolwerk van pezen, spieren, zenuwen, botten en slijmvliezen. Helaas gaat er maar al te vaak iets mis met een van die componenten. Een slijmbeursontsteking schouder is een van de vele voorbeelden van wat er mis kan gaan met de schouder. In dit artikel leest u wat een slijmbeursontsteking schouder is, wat de symptomen ervan zijn, hoe een slijmbeursontsteking schouder ontstaat en wat u eraan kunt doen om deze aandoening te genezen.

Slijmbeursontsteking schouder Symptomen

Het hoofdsymptoom van een slijmbeursontsteking in de schouder is pijn. Deze pijn is drukkend van aard, wat zich laat verklaren door de zwelling in de slijmbeurs. Wie aan een slijmbeursontsteking in de schouder lijdt, voelt constant pijn, waardoor zelfs een boek lezen of slapen problematisch wordt. Een ander symptoom is de beperkte bewegingsvrijheid van de schouder. Bewegingen die het uiterste van uw schouder vragen (de zogenaamde endorotatie, exorotatie en de abductie), kan de patiënt niet zonder meer uitvoeren. De bewegingsvrijheid wordt in grotere mate aangetast naarmate de slijmbeursontsteking onbehandeld blijft. De schouder kan door de slijmbeursontsteking warmer aanvoelen.

Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de schouder?

Veel ontstekingen worden veroorzaakt door chronische overbelasting. Een slijmbeursontsteking in de schouder is geen uitzondering op die regel. Wie vaak met de handen boven het hoofd moet werken (zoals glazenwassers, schilders en timmermannen), loopt een verhoogd risico op een slijmbeursontsteking. Er is een feite niets verkeerd aan het werken met de handen boven het hoofd, maar wie dat dag in, dag uit doet zonder voldoende rust te houden, vraagt te veel van de schouder. Repetitieve bewegingen kunnen ook een oorzaak zijn van een slijmbeursontsteking in de schouder. Caissières of mensen die aan een lopende band werken zijn het schoolvoorbeeld van mensen die vanwege de repetitieve bewegingen die hun vak van ze vereisen een verhoogd risico op een slijmbeursontsteking lopen. Er is nog een groep waarbij de incidentie van een slijmbeursontsteking schouder bovengemiddeld is: ouderen. De aanhechtingen in de schouder zijn gevoelig voor de tand des tijds; na jarenlange trouwe arbeid kan de slijmbeurs zomaar ontstoken raken. In dit geval is er vaak sprake van een chronische slijmbeursontsteking schouder.

Hoe kan ik de slijmbeursontsteking in het schoudergewricht voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt al helemaal voor hardnekkige aandoeningen als een slijmbeursontsteking schouder. Als u repetitief werk doet en merkt dat uw schouder te zwaar belast wordt, is het verstandig met uw werkgever in overleg te treden om meer afwisseling af te dwingen. Voert u veel werk boven uw hoofd uit? Probeer dat te vermijden door op een andere manier te werken. Wanneer dat niet tot de mogelijkheden behoort, is het verstandig vaker af te wisselen met een collega of meer rust te houden.

Slijmbeursontsteking schouder Behandeling

Zoals bij alle ontstekingen aan precaire lichaamsdelen is het beste middel rust. Helaas duurt het minstens enkele maanden tot soms enkele jaren voordat de ontsteking uit zichzelf wegtrekt. Uw huisarts kan u een speciale injectie geven om de pijn van de slijmbeursontsteking in de schouder te onderdrukken en het herstel van de schouder te bevorderen. Desondanks duurt het lang voordat de ontsteking wegtrekt.

Slijmbeursontsteking schouder en Shockwavetherapie

Een slijmbeursontsteking in het schoudergewricht laat zich uitstekend behandelen met shockwavetherapie. Heeft u daar nog nooit van gehoord? Dat is niet zo merkwaardig, want shockwavetherapie is een hypermoderne behandelmethode. De therapie staat echter allesbehalve in de kinderschoenen, want veel patiënten hebben al ontzettend baat gehad bij een shockwavebehandeling. U kunt uw slijmbeursontsteking laten behandelen met shockwavetherapie en al binnen weken het verschil voelen. Meer weten over wat shockwavetherapie kan betekenen voor u en uw slijmbeursontsteking? Kijk rond op onze website of neem contact met ons op. We staan u altijd graag te woord.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).