Onderwerpen

Peesontsteking

Peesontsteking

Last van een peesontsteking? Dan kan dit vervelende klachten met zich meebrengen, want pezen zijn de staalkabels van ons lichaam. Ze houden onze botten en spieren met elkaar in verbinding en ze zorgen dat we onze ledematen kunnen bewegen. Zonder pezen zouden we als een marionet met doorgeknipte touwtjes zijn. Helaas kan alles aan het lichaam stukgaan. Botten breken, spieren verslappen en pezen kunnen ontstoken raken. Deze tekst gaat dieper in op dat laatste. Wat houdt een peesontsteking in? Wat is de oorzaak en hoe wordt zo’n ontsteking behandeld? U leest het hier!

Naamgeving

De Latijnse naam voor een peesontsteking (en dus de aanduiding die medisch deskundigen onder elkaar gebruiken) is tendinitis. ‘Tendin’ slaat op pees en het suffix –itis geeft aan dat het een ontsteking betreft.

Wat is de oorzaak van een peesontsteking?

De oorzaak achter een peesontsteking is doorgaans tweeledig. Enerzijds is er bijna altijd sprake van continue overbelasting. Anderzijds is er een verkeerde beweging (bijvoorbeeld een te zwaar gewicht heffen) waardoor de pees ontstoken raakt. Die ene verkeerde beweging is een nekslag voor de al overbelaste pees.

Verschijningsvormen peesontsteking

Een peesontsteking kunt u in feite over het hele lichaam oplopen. Er bevinden zich in uw lichaam immers pezen in uw knieën, ellebogen, handen, voeten, nek, borst en op nog tientallen andere plaatsen. Er is echter een aantal pezen dat vaker ontstoken raakt dan andere pezen. Een peesontsteking in de schouder is allesbehalve zeldzaam, maar een ontsteking van de pees in de elleboog en de hand komen het vaakst voor. In de regel moeten dus vooral de ledematen het ontgelden. Ontstekingen van pezen die dieper in het lichaam liggen, komen niet al te vaak voor.

Wat zijn de symptomen van een peesontsteking?

Als u wel eens tintelingen in uw spieren voelt, loopt u waarschijnlijk een peesontsteking op, mits u uw gedrag niet aanpast. Ook als u wel eens geen kracht in een lichaamsdeel hebt (bijvoorbeeld in uw hand), dan is de kans groot dat er een ontsteking in de pezen op de loer ligt. Raadpleeg zo spoedig mogelijk een arts, zodat de ontsteking tijdig kan worden behandeld.

Oorzaken peesontsteking

Zoals net is beschreven, is de boosdoener zo goed als altijd overbelasting. Er zijn uitzonderingen, maar die zijn behoorlijk zeldzaam. Veel mensen hebben helemaal niet door dat ze hard op weg zijn naar een peesontsteking. Vooral kantoormedewerkers en mensen die veel moeten typen, lopen gevaar. Typen en klikken met de muis zijn namelijk behoorlijk inspannende bewegingen, maar slechts weinigen zijn zich daarvan bewust.

Incidentie

Een peesontsteking treedt het vaakst op bij wie zijn pezen intensief gebruikt. Sporters lopen voorop wat betreft de incidentie van peesontstekingen, maar muzikanten lopen ook een groot risico. Met name gitaristen en pianisten kunnen hun pezen een flinke opdonder geven. Wanneer zij niet de juiste speeltechnieken beheersen, ligt er spijtig genoeg een peesontsteking in het verschiet. Ook bepaalde beroepen brengen verhoogde risico’s op een peesontsteking met zich mee. Dit zijn vaak beroepen met een hoge mate van handmatige arbeid. Ook hier geldt dat langdurige, lichte overbelasting tot een peesontsteking leidt.

Hoe voorkom ik deze klacht?

U vraagt zich wellicht af hoe u een peesontsteking kunt voorkomen. Dat is geen rare vraag, want een peesontsteking is een nare en pijnlijke aandoening die u maar beter bespaard kan blijven. De sleutel om overbelasting van een pees te voorkomen, is rust en training. Het is van uiterst belang dat u die twee factoren goed weet te combineren. U doet er bijvoorbeeld goed aan veel te sporten. Wanneer u echter doorslaat en té veel sport, heeft het lichaam geen tijd om van elke sessie te herstellen en krijgt u geheid een peesontsteking. Andersom is het net zo. Als u nooit beweegt, zal uw pees niet ontstoken raken. Totdat u een keer wel eens fanatiek met een potje voetbal meedoet en daarmee uw pees zo’n opdonder geeft dat het verkeerd afloopt.

Behandeling van een peesontsteking

Als u twijfelt of u een peesontsteking heeft opgelopen, is dat waarschijnlijk nog niet zo. De klacht is namelijk erg pijnlijk en gemakkelijk herkenbaar. Als uw arts heeft vastgesteld dat uw kwaal inderdaad een peesontsteking is, verwijst hij u waarschijnlijk door naar de fysiotherapeut.

Shockwavetherapie bij een peesontsteking

Hoewel fysiotherapie u mettertijd van uw peesontsteking zal verlossen, is shockwavetherapie wellicht een interessantere keuze. Deze nieuwe therapie pakt de ontsteking direct aan, waardoor het herstel sneller verloopt. Loop eens binnen bij Rayer Healthcare of neem contact met ons op voor meer informatie.

Anderen bekeken ook deze artikelen

Gratis echo bij afname van 2 behandelingen

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).