Onderwerpen

Wat is Piriformis?

piriformis

Het Piriformis syndroom kenmerkt zich door pijn in de bilregio. Deze pijn wordt veroorzaakt door een spier dieper gelegen in de bil. Wanneer de spier (Piriformis) te veel onder spanning staat kan deze druk uitoefenen op de onderliggende zenuw (n. Ischiadicus) met uitstralende pijn aan de achterzijde van het bovenbeen tot gevolg. Men spreekt dan soms van de term “Ischias”. Het kan ook zijn dat de pees van de Piriformis ontstoken is geraakt. De symptomen lijken dan ook wel een beetje op die van een slijmbeursontsteking in de heup. Dit komt vaak door overbelasting en is goed behandelbaar met shockwavetherapie.

Wat zijn de klachten bij Piriformis?

Onder andere de volgende factoren kunnen de kans op bil pijnklachten vergroten;

 • Veel tillen vanuit gehurkte houding
 • Lang in één houding zitten of staan
 • Repeterend werk doen
 • Plotselinge, hevige inspanningen
 • Overgewicht
 • Stress
 • Roken

Wat zijn de oorzaken bij piriformus?

Oorzaken: Het piriformis syndroom kent enkele veelvoorkomende oorzaken, waaronder:

 1. Verdikking van de piriformis spier
 2. Verkorting van de piriformis spier
 3. Hoge spanning van de piriformis spier

Deze oorzaken kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van overbelasting, een ongeluk, een val, of een standsafwijking in het lichaam.

Een andere oorzaak is een afwijkend verloop van de nervus ischiadicus:

 • De zenuw loopt onder de piriformis spier.
 • De zenuw is gesplitst, waarbij een deel door en een deel onder de piriformis spier loopt.
 • De zenuw is gesplitst, waarbij een deel boven en een deel onder de piriformis spier loopt.
 • De gehele zenuw loopt door de piriformis spier.
 • De zenuw is gesplitst, waarbij een deel boven en een deel door de piriformis spier loopt.

Zeer zeldzame oorzaken van het piriformis syndroom zijn onder andere vochtophoping (oedeem), verklevingen en littekenweefsel.

piriformus

Piriformis oefeningen

Naast ongelukken kunnen een gebrek aan lichaamsbeweging of een verkeerde houding ook bijdragen aan het ontstaan van het piriformis syndroom. Personen die voornamelijk aan een bureau werken, lopen het risico op het ontwikkelen van dit syndroom door een onjuiste zithouding en onvoldoende activering van de spieren. Om dit te voorkomen, is het raadzaam regelmatig te sporten en dit te combineren met een gezond voedingspatroon. Verantwoord bewegen, evenals een adequate inname van mineralen en vitamines ter ondersteuning, dragen bij aan een gezonde levensstijl en verminderen daarmee de kans op klachten als gevolg van het piriformis syndroom.

Piriformis peesontsteking

De Piriformis hecht aan bij de buitenzijde van het heup bot. De functie is het bij elkaar houden van het bekken en het schuin naar achteren bewegen van het been. Wanneer er een overbelasting van de spier ontstaat kan de pees bij de aanhechting gaan ontsteken. De heupklachten aan de buitenzijde van de heup worden dan ook wel eens verward met een slijmbeursontsteking omdat het op bijna dezelfde locatie pijn doet. Het is daarom belangrijk altijd een echografie te laten maken alvorens u een injectie laat zetten door een arts. Zo weet u precies wat er aan de hand is en is het therapie succes hoger. Een ontsteking aan de Piriformis pees is doorgaans goed behandelbaar met shockwavetherapie.

Behandeling van Piriformis peesontsteking met shockwavetherapie

Shockwavetherapie kan helpen de spier te ontspannen. Daarmee gaat de spanning van de pees af waardoor herstel beter kan plaatsvinden. Daarnaast kan met shockwavetherapie het lichaamseigen herstelvermogen worden bevorderd. De irritatie bij de aanhechting van de Piriformis  zal dan sneller verholpen zijn.

Behandeling met fysiotherapie

Zoals eerder omschreven ontstaat de klacht vaak door een overbelasting vanuit sport of werk i.c.m. een te onvoldoende stabiel heupgewricht. Fysiotherapie en/of manuele therapie is daarom onmisbaar bij de behandeling van bil pijn en Piriformis klachten.

Een traject met shockwavetherapie voor pijn in de bil of heup zal dan ook altijd worden aangevuld met fysiotherapie. Zo kunnen de klachten in de toekomst ook onder controle blijven.

Behandeling van pijn in de bil regio

De behandeling van bil pijn veroorzaakt door het Piriformis syndroom is gericht op het achterhalen van de oorzaak van de pijn in de bil. Shockwavetherapie kan in veel gevallen directe verlichting geven. Op de langere termijn zal fysiotherapie en oefentherapie effectief zijn om de klachten in de toekomst te kunnen ondervangen.

Wilt u snel van bilklachten af zijn? Neem direct contact op met de specialisten van Rayer Healthcare en wij kunnen snel aan de slag met uw behandelplan.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).