Onderwerpen

Lage rugpijn

Lage rugpijn

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn is pijn onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar één of beide bovenbenen. Bij sommigen zit de pijn nog lager in de rug (in het SI-gewricht) bij de overgang naar het bekken.  De pijn ontstaat plotseling of meer geleidelijk en is hevig of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk.

‘Gewone’ lage rugpijn wil zeggen dat er geen aanwijzingen zijn voor een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging als oorzaak van de pijn.

Welke factoren kunnen een rol spelen bij lage rugpijn?

Onder andere de volgende factoren kunnen de kans op rugpijn vergroten;

  • Veel tillen in combinatie met draaiende bewegingen
  • Lang in één houding zitten of staan
  • Repeterend werk doen
  • Plotselinge, hevige inspanningen
  • Blootstelling aan veel trillingen
  • Overgewicht
  • Stress
  • Roken

Blijf bewegen bij lage rugpijn

Vroeger gaven artsen vaak het advies om bedrust te houden bij lage rugpijn. Maar nu weten we dat liggen een van de slechtste dingen is die je kunt doen. Het kan de lage rugpijn zelfs verergeren. Rust dan ook niet meer uit dan een dag of twee. Belangrijk is om te blijven bewegen, maar niks te forceren. Bewegen is een van de meest effectieve manieren om snel te herstellen van lage rugpijn. Vooral sporten als zwemmen, wandelen en yoga zijn goed om te doen. Het grootste gevaar bij lage rugpijn is het verstijven van spieren of van de gehele rug. Hierdoor wordt bewegen met lage rugpijn nog vervelender. Het devies is dan ook: blijf bewegen!

A-specifieke lage rugpijn

Bij a-specifieke lage rugpijn is onduidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Vaak zorgen een verkeerde houding en/of bewegingen voor de lage rugpijn. Deze verkeerde houding gaat vaak samen met een verhoogde spierspanning. Ook kan het zijn dat je een verkeerde manier van bewegen hebt, waardoor je je rug verkeerd belast. Denk bijvoorbeeld maar aan verkeerd tillen: vanuit je rug, in plaats vanuit je benen.

Ook als je mentaal niet lekker in je vel zit – bijvoorbeeld door stress -, kan dit een negatieve invloed hebben op je gestel. Hierdoor kan er een te hoge spierspanning optreden, waardoor lage rugpijn ontstaat, in stand wordt gehouden of verergert.

Lage rugpijn door spierspanning

Alle bovengenoemde oorzaken kunnen aanleiding zijn tot een verhoogde spierspanning in de lage, midden of boven rug. Spierspanning in de rug kan ook mede ontstaan of in stand worden gehouden door zogenoemde “triggerpoints”. Triggerpoints zijn plekjes in de spier waar de spiervezels zijn samengetrokken en niet meer los willen laten. Deze worden ook wel “spierknopen” genoemd. De triggerpoint zorgt er op hun beurt weer voor dat de spier in zijn geheel niet los wil laten. Op die manier blijven spierspanningsklachten in stand.

Behandeling van lage rugpijn met shockwavetherapie

Shockwavetherapie kan helpen de spieren in de rug te ontspannen. Wanneer de shockwave gebruikt wordt voor triggerpoint behandeling in de rug zullen de samen getrokken spiervezels daarop reageren en vaak direct los laten.  Hierdoor ontstaat vaak direct na de behandeling een meer ontspannen gevoel. Dit geeft de therapeut dan ook de mogelijkheid om andere facetten die van invloed zijn op de spierspanning goed los te maken. Shockwavetherapie heeft dus een directe invloed op rugpijn, lage rugpijn en triggerpoints.

Behandeling van lage rugpijn met fysiotherapie

Fysiotherapeuten kunnen je leren hoe je het beste kunt zitten, staan en bewegen op een manier die het beste is voor je lage rug. Ook kunnen ze je oefeningen leren die je rugspieren versterken. Verschillende studies tonen aan dat het verbeteren van kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen op de lange termijn rugpijn vermindert. Een traject met shockwavetherapie voor rugpijn zal dan ook altijd worden aangevuld met fysiotherapie. Zo kunnen de lage rugpijn klachten in de toekomst ook onder controle blijven.

Behandeling van lage rugpijn

De behandeling van lage rugpijn is gericht op het achterhalen van de oorzaak van de pijn in de onderrug. Shockwavetherapie kan in veel gevallen directe verlichting geven. Op de langere termijn zal fysiotherapie en oefentherapie effectief zijn om de klachten in de toekomst te kunnen ondervangen.

Wilt u snel van rugpijn af zijn? Neem direct contact op met de specialisten van Rayer Healthcare en wij kunnen snel aan de slag met uw behandelplan.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).