Onderwerpen

Dupuytren

Dupuytren

 

De ziekte van Dupuytren (ook wel Morbus Dupuytren of koetsiersziekte genoemd) is een aandoening die op den duur leidt tot kromstand van de vingers. Bij deze ziekte ontstaan door vermeerdering van bindweefsel onder de huid. Er vormen zich dan uitdindelijk strengen en knobbels. Deze strengen en knobbels kunnen in de hele handpalm en in alle vingers voorkomen. De strengen kunnen samentrekken waardoor vingers krom gaan staan en niet meer goed zijn te strekken. Dit is waar men over het algemeen ook het meeste hinder van heeft. Deze strengen worden soms aangezien voor pezen. Dit is ten onrechte, daar het om bindweefsel gaat en het geen functionele betekenis heeft.  Bij de behandeling met o.a. shockwavetherapie van Dupuytren proberen we de hand zo lang mogelijk functioneel te houden en een onomkeerbare kromstand van de vingergewrichten te voorkomen. Let wel, we proberen erger te voorkomen. We kunnen de Dupuytren klachten niet volledig genezen.

Oorzaken van Dupuytren

Bij de ziekte van Dupuytren speelt genetische aanleg een rol. In een kwart van de gevallen is er een lid in de familie met dezelfde aandoening. Het komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en begint meestal op middelbare leeftijd (40+), hoewel het in sommige gevallen ook veel jonger al kan voorkomen. Omdat de ziekte van Dupuytren niet tegen te houden is, is het mogelijk dat u meerdere keren in uw leven behandeld moet worden.

Wat zijn de symptomen?

Het ontstaan van de bindweefsel knobbels en strengen wisselt van enkele maanden tot vele jaren. De bindweefsel knobbels in de handpalm kunnen pijnlijk en afhankelijk van het beroep ook hinderlijk zijn. De bindweefsel strengen kunnen het strekken van de vinger beperken. De vinger staat dan in een gebogen stand en de hand kan niet geheel plat op tafel gelegd worden. Soms kan de streng tot gevoelsstoornissen in de aangedane vinger leiden doordat het de zenuw beklemt. De ziekte doet zich meestal voor in beide handen (50%) en vaak zijn de ringvinger en pink het eerst aangedaan. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Een ernstigere vorm van de ziekte is geassocieerd met:

  • het ontstaan op jonge leeftijd, het voorkomen van de ziekte komt aan beide handen
  • het voorkomen van de ziekte in de familie
  • het aangedaan zijn van drie of meer vingers en het voorkomen van bindweefsel knobbels op andere locaties, zoals bij de ziekte van Lederhose (knobbels op de voetzool) en Peyronie (verharding van de penisschacht met een kromstand tijdens de erectie).

Behandeling van Dupuytren

Een behandeling voor Dupuytren begint bij Rayer Healthcare met een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek. Tijdens het lichamelijk onderzoek worden alle vingers beoordeeld op kromstand en de aanwezigheid van bindweefsel strengen. Hierna volgt het echografisch onderzoek. De echografie laat de mate van de bindweefselverdikking zien. Na het intakegesprek en het echografisch onderzoek zullen wij met u een behandelplan afspreken voor uw klachten.

Voor de ziekte zelf bestaat geen definitieve 100% succesvolle behandeling. Wel kunnen we bij Rayer Healthcare de belemmeringen die het gevolg zijn van de ziekte d.m.v. shockwavetherapie op de bindweefsel strengen verlichten. Aangezien de ziekte niet weggenomen kan worden, kunnen er opnieuw bindweefsel strengen ontstaan. Gezien het feit dat het een chronische aandoening betreft, is het belangrijk het juiste moment het traject voor fysiotherapie en shockwavetherapie bij Rayer Healthcare in te gaan.

Contact opnemen om Dupuytren te verlichten?

Wilt u snel verlichting van uw Dupuytren klachten? Neem direct contact op met de specialisten van Rayer Healthcare en wij kunnen snel aan de slag met uw behandelplan.

Anderen bekeken ook deze artikelen