Onderwerpen

Dupuytren

Dupuytren

De ziekte van Dupuytren, die in Nederland bij veel mensen voorkomt, is hinderlijk. Deze aandoening veroorzaakt verdikking en/of strengen in het bindweefsel van de handpalm. Hierdoor kan er een verkorting van het bindweefsel ontstaan, als gevolg hiervan kunt u uw vingers niet optimaal bewegen. Lees hier alles over deze aandoening.

Wat is Dupuytren?

De ziekte van Dupuytren (ook wel Morbus Dupuytren of koetsiersziekte genoemd) is een aandoening die uiteindelijk leidt tot kromme vingers. De ziekte wordt veroorzaakt door een toename van bindweefsel onder de huid. Uiteindelijk vormen zich stengen en knobbeltjes. Deze strengen en knobbels kunnen in de hele handpalm en in alle vingers voorkomen. De strengen kunnen samentrekken, waardoor de vinger krom staan en niet goed kunnen strekken. Hier hebben mensen vaak het meeste last van. Deze strengen worden soms aangezien voor pezen. Dit is niet juist, omdat het bindweefsel betreft en geen functionele betekenis heeft.

Bij de behandeling met o.a. shockwavetherapie van Dupuytren proberen we de hand zo lang mogelijk functioneel te houden en een onomkeerbare kromstand van de vingergewrichten te voorkomen. Let wel, we proberen erger te voorkomen. We kunnen de Dupuytren klachten niet volledig genezen.

Dupuytren oorzaak

Bij de ziekte van Dupuytren speelt genetische aanleg een rol. In een kwart van de gevallen is er een lid in de familie met dezelfde aandoening. Het komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en begint meestal op middelbare leeftijd (40+), hoewel het in sommige gevallen ook veel jonger al kan voorkomen. Omdat de ziekte van Dupuytren niet tegen te houden is, is het mogelijk dat u meerdere keren in uw leven behandeld moet worden.

Wat zijn de symptomen?

  • Pijnlijke en hinderlijke pijn in de handpalm 
  • Het strekken van de vinger is beperkt, de vinger staat hierbij in een gebogen stand en de hand kan niet geheel plat op de tafel gelegd worden. 
  • Soms kan de streng tot gevoelsstoornissen in de aangedane vinger leiden doordat het de zenuw beklemt. 
  • De ziekte doet zich meestal voor in beide handen en de ringvinger en pink zijn het eerst aangedaan 

Een ernstigere vorm van de ziekte is geassocieerd met: 

  • het ontstaan op jonge leeftijd, het voorkomen van de ziekte komt aan beide handen 
  • het voorkomen van de ziekte in de familie 
  • het aangedaan zijn van drie of meer vingers en het voorkomen van bindweefsel knobbels op andere locaties, zoals bij de ziekte van Lederhose (knobbels op de voetzool) en Peyronie (verharding van de penisschacht met een kromstand tijdens de erectie). 

Behandeling van Dupuytren

De behandeling voor Dupuytren begint bij Rayer Healthcare met een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek. Tijdens het lichamelijk onderzoek worden alle vingers beoordeeld op kromming en de aanwezigheid van bindweefsel strengen. Dit wordt gevolgd door een echografie. Echografie toont de mate van verdikking van het bindweefsel. Na het opnamegesprek en de echo maken we samen met u een behandelplan voor uw klacht.

Er is geen bevestigde 100% succesvolle behandeling voor de ziekte Dupuytren. Wel kunnen we bij Rayer Healthcare de belemmeringen die het gevolg zijn van de ziekte d.m.v. shockwavetherapie op de bindweefsel strengen verlichten. Omdat de ziekte niet volledig weggenomen kan worden, kunnen er opnieuw bindweefsel strengen ontstaan. Aangezien het een chronische aandoening is, is het belangrijk om op het juiste moment in het traject met fysiotherapie en shockwavetherapie te beginnen. Het gevolg van niets aan de ziekte doen is dat u de hand al minder goed kunt gebruiken. Dit willen het liefst voor u voorkomen.

Contact opnemen om Dupuytren te verlichten?

Wilt u snel Dupuytren klachten verlichten? Neem dan direct contact op met de specialisten van Rayer Healthcare. Wij zullen zo snel mogelijk aan de slag gaan met uw behandelplan.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).