Onderwerpen

Carpaal tunnel Syndroom

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom is een aandoening van de hand en pols. Hoe het ontstaat, is vaak onduidelijk. De middenhandszenuw en de buigpezen lopen door de carpale tunnel. Bij deze aandoening ervaren patiënten tintelingen, voornamelijk als gevolg van compressie van deze zenuw.

Wat is een carpaal tunnel syndroom?

Bij carpaal tunnel syndroom (ook wel CTS genoemd) is er een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pols. Deze zenuw loopt vanaf de onderarm via de pols (door de carpale tunnel) naar de hand en vingers. De ruimte in de pols waar de zenuw doorheen loopt, ligt aan de zijde van de handpalm en heet de carpale tunnel. Door deze tunnel lopen ook de pezen die ervoor zorgen dat de vingers kunnen buigen. In de carpale tunnel kan een zwelling ontstaan waardoor de druk in de tunnel toeneemt. Doordat de zenuw de zachtste structuur in de carpale tunnel is, is deze het meest gevoelig voor verhoogde druk en kan er een beknelling van de zenuw ontstaan.

Carpaal tunnel syndroom hand

Carpaal tunnel syndroom oorzaak

Bij een carpaal tunnel syndroom is er sprake van een verhoogde druk op de zenuwbanen ter hoogte van de pols. Deze druk wordt veroorzaakt doordat de ruimte onder het “ligamentum carpi transversarium” te krap is. De “nervus medianus” is een van de zenuwen die door de carpale tunnel lopen. Wanneer deze zenuw in de verdrukking komt tussen het bovenliggende ligament en de botjes van de pols gaat deze pijn doen. De drukverhoging in de carpale tunnel kan meerdere oorzaken hebben. Dit kan een peesontsteking zijn, maar ook irritatie van het glijdmechanisme waarmee de pees door de peesschede heen en weer beweegt.

De pijn in de carpale tunnel kan uitstralen richting de vingers en u kunt daarbij ook tintelingen of een verminder gevoel in de vingertoppen ervaren. Ook kun je last van het carpaal tunnel syndroom (CTS) krijgen als je veel vocht vasthoud en de banden van het polsgewricht zwakker worden. Dit kan bijvoorbeeld optreden tijdens de zwangerschap of door bepaalde aandoeningen zoals een traag werkende schildklier, diabetes mellitus en overgewicht. Een carpaal tunnel syndroom komt het meest voor bij vrouwen.

Symptomen van een Carpaal tunnel syndroom

Door dat de middelste polszenuw ofwel nervus Medianus onder druk staat bij een carpaal tunnel syndroom kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Pijn of tintelingen in de hand en vingers, met name de duim en middelste 3 vingers
  • Slapende vingers of een slapende hand
  • Verminderd gevoel in de hand of vingers
  • Afname van kracht van de hand en vingers. Dit kan zelfs zo erg worden dat u soms iets laat vallen terwijl u dit niet van plan was.

’s Nachts kunnen de klachten ergers zijn en dit kan het slapen beïnvloeden. Wanneer u de hand of pols veel gebruikt kunnen eveneens de klachten aanzienlijk toenemen. Denk hierbij aan autorijden, fietsen of lezen. 

Carpaal tunnel syndroom behandeling zonder operatie

Bij het carpaal tunnel syndroom is rust vaak voldoende om de symptomen te verlichten en op de lange termijn zelfs te verhelpen. Blijven de klachten na enkele weken bestaan en meldt u zich bij uw huisarts, dan worden meestal injecties met corticosteroïden of ontstekingsremmers overwogen. Dit is echter niet altijd wenselijk omdat geïnjecteerde steroïden een remmende werking hebben op de vorming van proteoglicanen (PG’s) , hierdoor kan de sterkte van de pezen die in de carpale tunnel lopen afnemen. Naast een injectie kunnen ook fysiotherapie en chirurgie worden overwogen.

Shockwave therapie behandeling voor carpale tunnelsyndroom

Shockwavetherapie voor carpaal tunnel syndroom wordt bij Rayer Healthcare altijd vooraf gegaan met een echografie van het probleemgebied. In het geval van vermoeden op een carpaal tunnel syndroom zal er na een fysiotherapeutisch onderzoek d.m.v. echografie in kaart worden gebracht wat verantwoordelijk is voor de drukverhoging in de carpale tunnel.

Shockwavetherapie zorgt voor een verhoogde celstofwisseling en verbeterd de lokale doorbloeding in het probleemgebied. Met shockwavetherapie pakken de oorzaak aan van de drukverhoging in de carpale tunnel. Door het reduceren van de interne druk in de carpale tunnel neemt ook de druk op de middelste polszenuw (nervus Medianus) af en zullen de symptomen in de meeste gevallen voldoende afnemen om uw dagelijkse bezigheden weer naar behoren op te kunnen pakken. Op termijn zullen de klachten in de meeste gevallen in zijn geheel kunnen verdwijnen.

Carpaal tunnel syndroom fysiotherapie

De fysiotherapeut kan als behandeling een frictie massage geven. Frictie massage is een zeer stevige massage dwars op de richting waarin de pezen lopen. Het kan dan ook pijnlijk zijn. De werking berust voor een deel op het stimuleren van de bloedsomloop. Pezen zijn namelijk slecht doorbloed, en genezen daardoor langzaam. Nog belangrijker is dat door de hardheid van de massage zwakke en ontstoken weefsels worden afgebroken, en daarna weer op een gezonde manier kunnen regenereren.

De fysiotherapeut gaat nadat de pees is genezen krachttraining geven. De hele arm zal worden getraind. Er zal worden begonnen met bewegingen van de vingers en de hand waarna ook de elleboog en de schouder mee genomen kunnen worden.

Ook kan de fysiotherapeut oefeningen doen ter bevordering van de mobiliteit. Dit zijn zullen vooral rekoefeningen zijn van de hand.

Het is van belang de hele arm weer pijnloos te kunnen bewegen en de eigen kracht en mobiliteit weer terug te krijgen.

Anderen bekeken ook deze artikelen

Gratis echo bij afname van 2 behandelingen

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).