Onderwerpen

Carpaal tunnel Syndroom

Carpaal tunnel syndroom

 

Wat is een carpaal tunnel syndroom?

Het carpaal tunnel syndroom (ook wel CTS genoemd) is er een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pols. Deze zenuw loopt vanaf de onderarm via de pols (door de carpale tunnel) naar de hand en vingers. De ruimte in de pols waar de zenuw doorheen loopt, ligt aan de zijde van de handpalm en heet de carpale tunnel. Door deze tunnel lopen ook de pezen die ervoor zorgen dat de vingers kunnen buigen. In de carpale tunnel kan een zwelling ontstaan waardoor de druk in de tunnel toeneemt. Doordat de zenuw de zachtste structuur in de carpale tunnel is, is deze het meest gevoelig voor verhoogde druk en kan de zenuw bekneld raken.

Carpaal tunnel syndroom - hand

Hoe ontstaat een carpaal tunnel syndroom

 Bij een carpaal tunnel syndroom is er sprake van een verhoogde druk op de zenuwbanen aan de onderzijde van de pols. Deze druk wordt veroorzaakt doordat de ruimte onder het “ligamentum carpi transversarium” te krap is. Een van de zenuwen die door de carpale tunnel lopen is de “nervus Medianus”. Wanneer deze zenuw in de verdrukking komt tussen het bovenliggende ligament en de botjes van de pols gaat deze pijn doen. De drukverhoging in de carpale tunnel kan meerdere oorzaken hebben. Dit kan een peesontsteking zijn, maar ook irritatie van het glijmechanisme waarmee de pees door de peesschede heen en weer beweegt. De pijn in de carpale tunnel kan uitstralen richting de vingers en u kunt daarbij ook tintelingen of een verminder gevoel in de vingertoppen ervaren. Ook kun je last van het carpaal tunnel syndroom (CTS) krijgen als je veel vocht vasthoud en de banden van het polsgewricht zwakker worden. Dit kan bijvoorbeeld door een zwangerschap of door bepaalde aandoeningen zoals een traag werkende schiltklier of diabetus mellitus en overgewicht. Een carpaal tunnel syndroom komt het meest voor bij vrouwen.

Symptomen van een Carpaal tunnel syndroom

Door dat de middelste polszenuw ofwel nervus Medianus onder druk staat bij een carpaal tunnel syndroom kunnen de volgende symptomen optreden;

  • Tintelingen in de hand en vingers, met name de duim en middelste 3 vingers
  • Pijn in de hand en vingers, met name de duim en middelste 3 vingers
  • Slapende vingers of een slapende hand
  • Verminderd gevoel in de hand of vingers
  • Afname van kracht van de hand en vingers. Dit kan zelfs zo erg worden dat u soms iets laat vallen terwijl u dit niet van plan was.

’s Nachts kunnen de klachten ergers zijn en dit kan het slapen beïnvloeden. Wanneer u de hand of pols veel gebruikt kunnen eveneens de klachten aanzienlijk toenemen. Denk hierbij aan autorijden, fietsen of lezen. 

Wat is er aan te doen aan een carpaal tunnel syndroom

Rust is bij een carpaal tunnel syndroom vaak al voldoende om de klachten te verlichten of zelfs op termijn te verhelpen. Wanneer na enkele weken de klachten blijven bestaan en u zich bij de huisarts meldt wordt er vaak een injectie met cortico- steroïden ofwel een ontstekingsremmer overwogen.  Echter is dit niet altijd wenselijk omdat de ingespoten steroïden een remmend effect hebben op de vorming van nieuwe proteoglicanen (PG’s) hebben waardoor de sterkte van de pezen die in de carpale tunnel lopen kan afnemen. Naast een injectie kan fysiotherapie en een operatie worden overwogen.

Effecten van shockwave therapie op carpaal tunnel syndroom

Shockwavetherapie voor carpaal tunnel syndroom wordt bij Rayer Healthcare altijd vooraf gegaan met een echografie van het probleemgebied. In het geval van vermoeden op een carpaal tunnel syndroom zal er na een fysiotherapeutisch onderzoek d.m.v. echografie in kaart worden gebracht wat er verantwoordelijk is voor de drukverhoging in de carpale tunnel.

Shockwavetherapie zorgt voor een verhoogde celstofwisseling en verbeterd de lokale doorbloeding in het probleemgebied. Met shockwavetherapie pakken de oorzaak aan van de drukverhoging in de carpale tunnel. Door het reduceren van de interne druk in de carpale tunnel neemt ook de druk op de middelste polszenuw (nervus Medianus) af en zullen de symptomen in de meeste gevallen voldoende afnemen om uw dagelijkse bezigheden weer naar behoren op te kunnen pakken. Op termijn zullen de klachten in de meeste gevallen in zijn geheel kunnen verdwijnen.

Fysiotherapie bij Carpaal tunnel syndroom

De fysiotherapeut kan als behandeling een frictie massage geven. Frictie massage is een zeer stevige massage dwars op de richting waarin de pezen lopen. Het kan dan ook pijnlijk zijn. De werking berust voor een deel op het stimuleren van de bloedsomloop. Pezen zijn namelijk slecht doorbloed, en genezen daardoor langzaam. Nog belangrijker is dat door de hardheid van de massage zwakke en ontstoken weefsels worden afgebroken, en daarna weer op een gezonde manier kunnen regenereren.

De fysiotherapeut gaat nadat de pees is genezen krachttraining geven. De hele arm zal worden getraind. Er zal worden begonnen met bewegingen van de vingers en de hand waarna ook de elleboog en de schouder mee genomen kunnen worden.

Ook kan de fysiotherapeut oefeningen doen ter bevordering van de mobiliteit. Dit zijn zullen vooral rekoefeningen zijn van de hand.

Het is van belang de hele arm weer pijnloos te kunnen bewegen en de eigen kracht en mobiliteit weer terug te krijgen.

Anderen bekeken ook deze artikelen