Onderwerpen

Epicondylitis lateralis

Epicondylitis Lateralis

 

Epicondylitis lateralis

Epicondylitis lateralis, is de latijnse benaming voor tennisarm of tenniselleboog. Er wordt geschat dat jaarlijks 3 procent van de nederlandse bevolking last heeft van een tennisarm. De grootste risicogroep voor het ontwikkelen van een epicondylitis lateralis is in de leeftijdscategorie van 35 jaar -55 jaar. Dit heeft met name te maken met een verminderde doorbloeding van de peesstructuren.

Oorzaken Epicondylitis lateralis

Epicondylitis lateralis komt ook door langdurende of kort intense overbelasting. Iedereen kan een epicondylitis ontwikkelen, maar met name mensen die zwaar of herhaaldelijk werk doen zijn een risicofactor. Te denken valt aan eenzijdig werk of sport, zoals schilders of tennissport. Door de overbelasting hetzij kortdurend intensief of langdurig zullen kleine scheurtjes ontstaan in de peesaanhechting, ookwel een peesontsteking genoemd. Deze elleboogklacht kan chronisch worden indien er geen adequate therapie geboden wordt of geen advies wordt ingewonnen bij de huisarts of fystiotherapeut. In enkele gevallen kan naast een epicondylitis lateralis een golfelleboog ontstaan.

Symptomen Epicondylitis lateralis

Feitelijk is een epicondylis lateralis een chronische peesontsteking aan de buitenzijde van de elleboog. De elleboog pijn zit met name aan de buitenzijde van de elleboog en heeft een zeurend karakter. De pijn kan uitstralen naar de onderarm en hand, in sommige gevallen straalt de elleboogpijn ook uit naar de schouder. De elleboogpijn ontstaat geleidelijk en begint met pijn bij belasting, zoals knijpen of iets vastpakken. In een later stadium is de epicondylitis lateralis ook in rust voelbaar. Dit noemen we de chronische fase. Deze fase is lastig te behandelen door conservatieve therapie. Shockwave therapie kan een effectieve therapie voor deze fase van uw epicondylitis lateralis zijn.

Behandelplan Epicondylitis lateralis

Bij de eerste afspraak vindt een intake plaats. In deze intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en echografisch onderzoek verricht om uw epicondylits lateralis goed in beeld te krijgen. Na deze uitgebreide onderzoek wordt samen met u een behandelplan besproken. Het behandelplan bestaat uit vijf shockwave therapie behandelingen 1x per week. Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de inzichtelijk de voortgang van uw epicondylitis lateralis te zien. Afhankelijk van de mate van de voortgang kan ondersteunend door een van onze fysiotherapeuten van Rayer Healthcare fysiotherapie worden aangeboden.

Wilt u snel van uw epicondylitis lateralis af, aarzel niet en neem contact met ons op!

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).