Frozen shoulder symptomen

Frozen shoulder symptomen

Symptomen

Uw lichaam is een bijzonder ingewikkeld systeem waarvan wetenschappers soms nog steeds niet precies begrijpen hoe het werkt. Hoewel de meeste lichamen heel lang heel gezond blijven, gaat er op den duur meestal wel iets fout. Een van de aandoeningen die een mens kan oplopen, is een frozen shoulder. Jaarlijks melden zich duizenden mensen bij de huisarts met symptomen die sterk doen vermoeden dat ze aan een frozen shoulder lijden. Wie weet wist u dat al, omdat u zelf of iemand die u kent last heeft gehad van deze aandoening. Maar wat is een frozen shoulder precies? En wat zijn frozen shoulder symptomen? In dit artikel krijgt u antwoord op deze en andere vragen.

Een bevroren schouder

Een frozen shoulder heeft ook een Nederlandse naam: een bevroren schouder of stijve schouder. Die namen worden in de praktijk echter weinig gebruikt, maar geeft wel duidelijk aan hoe de patiënt de frozen shoulder ervaart: de schouder lijkt bevroren. Vanzelfsprekend is de schouder niet daadwerkelijk bevroren. Een frozen shoulder heeft niets met kou te maken, maar met een ontsteking. In uw schouder zit een zogenaamd kapsel, een soort band die de spieren en botten in uw schouder met elkaar verbindt en op hun plaats houdt. Dat kapsel kan ontstoken raken. Wanneer dat gebeurt, krijgt u meteen last van de frozen shoulder symptomen en is er sprake van een bevroren schouder.

De symptomen van een frozen shoulder

Zoals elke aandoening heeft ook een frozen shoulder specifieke symptomen aan de hand waarvan een arts kan vaststellen dat u aan een bevroren schouder lijdt. De symptomen van een hiervan zijn vrij algemeen. Het hoofdsymptoom is pijn. De pijn kan zeurend en drukkend van aard zijn. Dat laat zich verklaren door de oorsprong van de pijn: een ontsteking kan een zwelling veroorzaken. Het kapsel in het schoudergewricht kan niet uitzetten of inkrimpen. Wanneer er in het schoudergewricht dus een zwelling plaatsvindt, ervaart de patiënt dat als een drukkende pijn. Een ander belangrijk symptoom van deze aandoening is een beperking van de bewegingsvrijheid van de patiënt. De patiënt heeft moeite met het volledig strekken van het schoudergewricht. De armen verticaal naar boven laten wijzen, is voor de meeste patiënten met een frozen shoulder dan ook een zeer pijnlijke exercitie.

Verschillende fases bij een frozen shoulder

De intensiteit van de symptomen van een frozen shoulder is voor geen patiënt hetzelfde. Een frozen shoulder doorloopt doorgaans drie fases: de invriesperiode, de bevroren periode en de ontdooiperiode. Gedurende de invriesperiode, de periode waarin de bevroren schouder zich voor het eerst kenbaar maakt, neemt de pijn alsmaar toe. ’s Nachts, als de patiënt op de ontstoken schouder ligt, kan de pijn flink toenemen. Wanneer de patiënt de arm overdags niet gebruikt, neemt de pijn weer af. Daardoor onderschatten veel patiënten de ernst van de symptomen van een frozen shoulder. Het tweede hoofdsymptoom van een bevroren schouder, mobiliteitsbeperking, treedt pas op in de tweede fase, de bevroren periode. Zelfs minieme bewegingen van het schoudergewricht kunnen leiden tot ernstige pijn bij de patiënt. Tijdens de derde fase, de ontdooifase, trekken de symptomen van een frozen shoulder weer weg. In sommige gevallen houdt een van de symptomen, met name de bewegingsbeperking, voor langere tijd aan.

Behandeling van een frozen shoulder

De behandeling van frozen shoulder symptomen richt zich op genezing en onderdrukking van de symptomen van een frozen shoulder. Genezing van een bevroren schouder is geen mysterie, maar neemt wel veel tijd in beslag. Rust is het beste middel om genezing van de frozen shoulder te bewerkstelligen. Daarnaast kan een fysiotherapeut de patiënt helpen door hem oefeningen te laten doen die de spieren en botten van het schoudergewricht versterken. Op die manier wordt voorkomen dat de patiënt een tweede keer last krijgt van een stijve schouder. De frozen shoulder symptomen kunnen worden onderdrukt met behulp van pijnstillers en bijvoorbeeld coldpacks. Een massage kan ook helpen.

Shockwave therapie bij een bevroren schouder

De frozen shoulder symptomen ontregelen hoe dan ook het leven van de patiënt. Wat eerst vanzelfsprekend en eenvoudig was, zoals een jas aantrekken, wordt opeens een nodeloos pijnlijke en vervelende bezigheid. Waarom nodeloos? Omdat u met een gloednieuwe behandelmethode zo van u uw pijn af kunt zijn. Shockwavetherapie is een hypermoderne, effectieve, pijnloze en betaalbare behandelmethode voor aandoeningen als een bevroren schouder. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).