Onderwerpen

Shin splints

Shin splints

Last van shin splints? Dan heeft u waarschijnlijk last van vervelende klachten. Shin splint komt veelal voor binnen sporten waarin rennen, springen en andere herhaalde ‘high-impactbelastingen’ een grote rol spelen, zoals hardlopen, volleybal, basketbal en turnen. Ook bij langlaufers en fietsers is het een frequent voorkomende blessure, net als bij (jonge) militairen tijdens basistraining. De incidentie van shin splint onder sporters is 9,5-35,7%. De incidentie van shin splint onder rekruten in het leger en de marine tijdens basistraining is 4,1-35%. Er zijn geen bruikbare epidemiologische gegevens beschikbaar over het zorgtraject van patiënten met shin splint binnen de eerste lijn.

Wat shin splints precies is en hoe u het kunt voorkomen, weet u wellicht niet. En wat houdt een behandeling voor deze klacht in? In dit artikel leest u alles over deze aandoening.

Een centrale noemer

Shin splints is an sich geen specifieke aandoening. De term wordt gebruikt om een aantal aandoeningen aan te duiden. Over het algemeen worden alle blessures aan het onderbeen tot de groep springschenen gerekend.

Voorbeelden shin splints

Shin splints is dus een breed uiteenlopend scala aan aandoeningen aan het gebied rond het scheenbeen. Over het algemeen voeren twee scheenbeenklachten de boventoon in de categorie shin splints. Type één is een irritatie, bijvoorbeeld in de vorm van een (lichte) ontsteking, aan de achterste scheenbeenspier. U voelt de pijn bij dit type met name uitstralen vanuit het midden van uw scheenbeen. Type twee kent een lagere incidentie dan type één en kenmerkt zich door een geïrriteerde buitenzijde van het scheenbeen. U voelt de pijn met name aan de oppervlakte van uw scheenbeenspier. Naast deze twee types bestaan er nog vele andere, zeer specifieke scheenbeenaandoeningen die allemaal tot de groep shin splints worden gerekend.

Botproblemen

Bovenstaande shin splintsaandoeningen kenmerken zich door een irritatie aan de scheenbeenspieren. Ook het scheenbeen zelf kan echter de klos zijn. Een voorbeeld hiervan is een stressfractuur. Hierbij ontstaan allerlei zeer kleine scheurtjes in het scheenbeen, waardoor het bot broos wordt en sneller overbelast raakt.

Oorzaken shin splints

Shin splints wordt altijd veroorzaakt door overbelasting. Dat kan bovendien worden gezegd van zo ongeveer elke blessure. Het scheenbeen is een kwetsbaar bot (voetballers dragen niet voor niets scheenbeschermers) dat maar al te gauw overbelast raakt. Bergwandelaars die te fanatiek de Alpen trotseren, hardlopers die met slechte techniek voor een marathon trainen en nog vele andere sporters riskeren springschenen wanneer ze hun scheenbeen niet genoeg rust gunnen.

Voorkomen van shin splints

Shin splints is in principe eenvoudig te voorkomen. Doordat sporters echter niet zomaar de handdoek in de ring gooien, komt de aandoening vaker voor dan nodig. De sleutel tot maximale preventie van shin splints is een combinatie van de juiste trainingsmethode en goede doseringen rust. Door te trainen kunt u de scheenbeenspieren versterken en het risico op shin splints minimaliseren. Door veel rust te nemen verzekert u dat uw spieren van elke sportsessie volledig herstellen.

Symptomen shin splints

Zoals bij alle spier- en peesaandoeningen is voorkomen beter dan genezen. Het herstel van een peesontsteking is immers een traag proces. Wie aan shin splints lijdt, heeft last van stekende pijn in het onderbeen. Hoe erger de ontsteking, des te scherper en snijdender de pijn. Patiënten bij wie shin splints zich tot een ver stadium heeft ontwikkeld, beschrijven de pijn als ‘stokslagen’. Wanneer u op het scheenbeen drukt, doet dat flink zeer. De benen over elkaar leggen is voor veel patiënten een pijnlijke exercitie. Het onderbeen kan bovendien rood worden en licht gezwollen raken, maar dat gebeurt doorgaans alleen bij ernstigere gevallen van shin splints. Wanneer u merkt dat uw scheenbeen zeer doet, wacht dan niet te lang en raadpleeg een arts.

Een parapluontsteking

Shin splint is niet zozeer specifiek een bepaalde aandoening, maar meer een woord om allerlei aandoeningen aan het lagere gedeelte van het onderbeen onder één noemer te brengen. Alle aandoeningen in deze groep hebben iets met een ontsteking van doen. Het is overigens heel lastig om een preciezere aanduiding te geven van wat shin splints inhoudt.  Het is echter heel eenvoudig om een lijstje te maken van de meest voorkomende shin splints aandoeningen.

Incidentie van shin splint

Shin splints komen voor bij allerlei mensen, maar bepaalde groepen lopen extra gevaar. Mensen die het op hun heupen krijgen en ineens besluiten heel fanatiek te gaan hardlopen, hoeven niet hun best te doen om een shin splintsaandoening op te lopen. Schaatsers en fietsers moeten ook voorzichtig omspringen met hun onderbenen, want in deze sporten is het aantal springschenen gevallen relatief gezien erg hoog. Soldaten lopen veruit het hoogste risico op een spring schenen aandoeningen. De laarzen van soldaten zijn stevig en bieden goede steun, maar het onderbeen heeft weinig ruimte om te bewegen. Wie niet eerst een halfjaar of een jaar de schoenen rustig inloopt, vraagt om problemen. Veel jongens en meisjes moeten stoppen met hun legeropleiding vanwege springschenen.

Behandeling van shin splint

Shin splints laat zich gelukkig niet al te ingewikkeld behandelen, in tegenstelling tot andere sportblessures. Uw huisarts zal u hoe dan ook rust voorschrijven, mogelijk in combinatie met regelmatig koelen met ijs. In sommige gevallen raadt de huisarts de patiënt aan bij een sportmasseur langs te gaan. Een aantal dagen na aanvang van de shin splintsbehandeling kunt u beginnen met rek- en strekoefeningen. Die zijn bedoeld om de spiergroepen in uw scheenbeen te verstevigen. De huisarts zal u ook aanraden uw sportschoenen eens grondig aan de tand te voelen. U bent niet de eerste bij wie slechte of versleten sportschoenen leiden tot een blessure.

Shockwavetherapie

Bij sommige mensen kan shin splints maar niet worden verholpen. Bij anderen steekt de aandoening spoedig na de behandeling de kop weer op. Herkent u zichzelf in die omschrijving? Dan heeft u wellicht baat bij shockwavetherapie. Dit is een hypermoderne behandelmethode die de ontstoken spieren door middel van trillingen wakker probeert te schudden, waardoor het herstel versnelt. Shockwavebehandelingen zijn in de regel pijnloos en doelmatig en nemen weinig tijd in beslag. Heeft u interesse in een shockwave behandeling? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).