Onderwerpen

Heupklachten

Heupklachten

Heeft u last van heupklachten? Dan kan dit heel vervelend zijn. De klachten in de heupen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Ook zijn er diverse behandelmethoden mogelijk. Hoe dat precies zit lees je allemaal hier.

Wat zijn de symptomen bij heupklachten?

Rond het heupgewricht zit een een ingewikkeld netwerk van botten, pezen, spieren en honderden andere weefsels die er samen voor zorgen dat we dag in, dag uit allerlei ingewikkelde bewegingen kunnen maken. Wanneer deze structuren aangedaan zijn, kunnen er verschillende klachten aanwezig zijn. Een ontstekingsbeeld in de heup kan dus op diverse locaties optreden en zich uiten in verschillende (pijn)klachten. Dit komt het meest voor aan de zijkant van de heup t.h.v. het heup bot. In de literatuur of op het internet wordt dit ook wel beschreven als het synoniem voor heupklachten het ”Greater Trochanteric Pain Syndrome” (GTPS).

De meest voorkomende symptomen van heupklachten zijn;

  • Een drukkende, zeurende pijn t.h.v. de heupkop aan de zijkant van het bovenbeen
  • Afgenomen bewegelijkheid in de heup, gepaard aan de (langere) blessureperiode
  • Traplopen, , springen en/of hardlopen zijn provocerend/onmogelijk om uit te voeren
  • Met het oog waarneembare zwelling en/of rode verkleuring op de huid
  • Op de aangedane zijde liggen (bijv. met slapen) kan provocerend/onmogelijk zijn

Wat kan er aan de hand zijn bij pijn in de heup?

Pijn in de heup kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening kan diagnosticeren. Bepaalde aandoeningen zoals een slijmbeursontsteking of peesontsteking aan de Tractis Iliotibialis pees hebben een bepaald klachtenpatroon. Uw fysiotherapeut kan bijvoorbeeld een van de volgende problematieken achterhalen;

  • Slijmbeursontsteking
  • Snapping hip
  • Heup artrose
  • Peesontsteking van de grote peesplaat (Tractus Iliotibialis)
  • Peesontsteking van de aanhechting van de m. Piriformis
  • Peesontsteking van de aanhechting van een van de bil spieren

Hieronder zal in het kort worden beschreven wat eventuele oorzaken en symptomen van dit soort heupklachten kunnen zijn. Tot slot nemen we met u door wat de meest effectieve behandelmogelijkheden zijn.

Slijmbeursontsteking (bursitis trochanterica)

Uw heup is een ingewikkeld onderdeel van uw lichaam. Om te voorkomen dat de vele spieren en botten als schuurpapier langs elkaar heen bewegen, zitten er om bepaalde spieren en botten slijmbeurzen. Dat zijn kleine holtes, gevuld met vloeistof, die als een soort stootkussen en smeermiddel dient. Wanneer de holtes in de heup ontstoken raken, is er sprake van een slijmbeursontsteking heup.

Snapping hip

De Tractus Iliotibialis pees loopt vanaf uw knie tot net boven uw heupgewricht. Wanneer u bijvoorbeeld gaat fietsen of traplopen veranderd de stand van de heup en de ligging van de Tractus Iliotibialis pees. De Tractus Iliotibialis pees moet dan langs de heupkop passeren. Omdat dit bot een beetje uitsteekt kan het gaan schuren langs elkaar. Om dit te voorkomen ligt er een slijmbeurs tussen. Soms is er ondanks dat er een slijmbeurs aanwezig is toch teveel wrijving tussen het bot en de Tractus Iliotibialis pees. Deze kan dan gaan ontsteken. Bij fiets en trap bewegingen volgt er dan een “klik” geluid. Hier komt de naam “snapping hip” vandaan.

Peesontsteking van de Tractus Iliotibialis pees

Dit beeld zien we ook terug in pijnklachten aan de zijkant van de heup. Het gaat soms ook samen met een “snapping hip” waarbij de pees schuurt langs de zijkant van het heup bot. De pijn treed vaak op bij belasten en herhaalde bewegingen zoals traplopen of fietsen. Dan treedt er frictie op aan de zijkant van de heup wat de klachten kan doen toenemen. De plek wordt van de peesontsteking wordt soms ook warm en u kunt er dan slecht op liggen.

Peesontsteking van de aanhechting van de m. Piriformis en bilspieren

Aan de zijkant van de heup, op de heup kop, hechten nog een aantal pezen aan. Dit zijn de pezen die stabiliteit aan de heup geven en het mogelijk maken de heup te bewegen. Dit zijn o.a. de m. Piriformis, m. Gluteus Medius en m. m. Gluteus Minimus. Wanneer de stand van de heup niet helemaal in orde is of de heup chronisch overbelast wordt kunnen deze peesaanhechtingen gaan ontsteken. We spreken dan van een ontsteking aan 1 van de pezen van de heupspieren en heupstabilisatoren.

Dit kunt u verwachten van een Shockwave traject bij heupklachten

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak bij pijn aan de heup te achterhalen. Tijdens het intake gesprek zal dit worden onderzocht en uitgevraagd. Daarna volgt een fysiotherapeutisch onderzoek. Echografie is daar bij Shockwave.nl standaard een onderdeel van. Door middel van onze echografie wordt duidelijk wat er nou écht aan de hand is met uw heup. Uiteindelijk wordt er een behandelplan gemaakt om samen te werken aan een snel, effectief en blijvend herstel! In veel gevallen wordt er een samenwerking gestart met een collega therapeut voor bijvoorbeeld aanvullende manuele of sport fysiotherapie. Zo krijgt u altijd de beste zorg op maat!

Tijdens de 1e afspraak

  • Intake gesprek
  • Echografie van de heup
  • Behandelplan
  • 1e behandeling met shockwave
  • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
  • Vervolg afspraak

Tijdens de vervolg afspraak

  • Evaluatie van uw klachten en herstel
  • Behandeling met shockwave
  • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
  • Vervolg afspraak

Wat kunt u zelf doen tegen heupklachten?

Voor het herstel is het belangrijk dat u uw heup blijft bewegen binnen de pijngrens. Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden, probeer de stekende pijn of de activiteiten die de klachten erger maken wel te vermijden.

  • Massage rond de heup van de spieren kan soms verlichting geven.
  • Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren.
  • Herhalende bewegingen zoals fietsen en traplopen kunt u tijdelijk vermijden om wrijving rond de heupspieren te voorkomen
  • Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw heup tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw heup te buigen en te strekken.
  • Van behandelingen met ijs, smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk de klachten wat verminderen, zeker wanneer de heup dik of rood is omdat dit vaak duidt op een slijmbeursontsteking.

Shockwave therapie bij heupklachten

Een relatief nieuwe behandelmethode is shockwave therapie, de ideale oplossing voor pijnklachten in de heup. De therapie is betaalbaar en veelal snel effectief. Velen zijn u al voorgegaan en hebben in hun dagelijks leven en tijdens hun sport verbetering ervaren. Shockwave therapie kan effectief zijn waar voor andere behandelmethodes het schip strandt. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen u met plezier alles wat u maar wilt weten over shockwave therapie.

Wilt u snel van uw heupklachten af, aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op! Bekijk ook de pagina shockwave vergoeding om meer te weten te komen over hoe u bent verzekert voor de behandeling van uw heupklachten. Meer weten over deze effectieve en goede behandeling? U kunt het contact formulier invullen op de website of gewoon direct met ons contact op nemen door te bellen! Onze specialisten helpen u graag.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).