Onderwerpen

Hielpijn

Hielspoor symptomen

Heeft u last van hielpijn? Dan is dat heel vervelend. Pijn in de hiel kan op verschillende manieren ontstaan en kan diverse symptomen hebben. Ook zijn er verschillende behandelingsmethoden mogelijk. Hoe dat zit? Je leest het hier.

Hielspoor

Een niet te onderschatten oorzaak van hielpijn is hielspoor, een notoire aandoening waarbij een deel van de hiel verkalkt. De verkalking treedt op bij de aanhechting van de achillespees en het hielbot en veroorzaakt de patiënt veel pijn en ongemak. De pijn is zeurend van aard en steekt vooral de kop op bij inspanning en na het ontwaken. De behandeling van hielspoor verloopt doorgaans allesbehalve soepel. Tegen de tijd dat de voet weer gezond is, zijn er normaliter maanden verstreken. Steunzolen, hielspoor fysiotherapie en massages behoren tot de gangbare behandelmethodes om hielspoor en ook hielpijn te bestrijden.

hielpijn

Kan ik hielpijn voorkomen?

Het aloude spreekwoord leert ons dat voorkomen beter is dan genezen. Dat gaat al helemaal op voor uw voet. Pijn hiel is zo vervelend doordat elke stap die u zet opeens pijn doet, waardoor zo goed als elke activiteit een pijnlijke exercitie wordt. Aan de preventie van pijn hiel ligt oplettendheid ten grondslag. Zodra u merkt dat uw hiel geïrriteerd raakt, kunt u het beste uw huisarts raadplegen. Ook is het goed om stil te staan bij de belasting op uw hiel. Loopt u vijf keer per week hard? Zelfs met goede hardlooptechnieken bent u vroeg of laat het haasje. Heeft u een baan waarbij u de hele dag maar moet staan? De voet is gemaakt voor beweging, niet voor continu stilstaan. Onderhandel met uw baas of u meer mag zitten of, als dat niet kan, meer kunt lopen.

Overige aandoeningen

Hielpijn kent veel meer oorzaken dan enkel hielspoor. Sterker nog, een lijst van alle mogelijke oorzaken van hielpijn is hoogstwaarschijnlijk lang niet zo beknopt als dit artikel. Al die varianten kennen echter wel een algemene oorzaak die eenvoudig te benoemen is: overbelasting. De voet is een ingewikkeld onderdeel van ons lichaam. Als u moeiteloos een stap zet, staat u er vanzelfsprekend niet bij stil dat er in uw voet tientallen botjes, pezen, spieren, zenuwen en andere lichaamsonderdelen nauw moeten samenwerken om te voorkomen dat u valt, blijft staan of bijvoorbeeld last krijgt van hielpijn. Overbelasting is funest voor de gezondheid van al die onderdelen. Het is dus zaak om overbelasting te vermijden, wilt u van hielpijn bespaard blijven.

Overbelasting en hielpijn

Nu u weet dat overbelasting en hielpijn hand in hand gaan, vraagt u zich waarschijnlijk af hoe u overbelasting kunt vermijden. Als u een beroep uitoefent waarbij u veel moet staan, loopt u een verhoogd risico op overbelasting en daardoor dus ook op hielpijn. Het is raadzaam meer te zitten terwijl u werkt, maar helaas behoort dat niet tot ieders mogelijkheden. Wie in de bouw werkt, haalt zich immers veel problemen op de hals als hij om de zoveel tijd even een halfuurtje gaat zitten. Werkt u in een winkel, dan is zo nu en dan een pauze nemen al een stuk eenvoudiger. U zult zien dat de hielpijn minder intens van aard wordt wanneer u uw voeten regelmatig rust gunt.

Sporten en hielpijn

Hielpijn kan ook goed worden bestreden door regelmatig te sporten. Daarmee versterkt u uw voet; regelmatig bewegen komt de gezondheid van zowel uw spieren en pezen als uw botten allemaal ten goede. Dit advies kent echter een keerzijde: sporten kan namelijk ook juist een oorzaak van overbelasting zijn. U zult echt niet de eerste zijn die hielpijn wil bestrijden door te sporten en vervolgens van een koude kermis thuiskomt doordat de overbelasting op de voet is toegenomen. Wanneer u sport, is het belangrijk dat u over goede techniek beschikt en luistert naar de signalen die uw lichaam afgeeft. Wanneer uw voet vermoeid voelt, moet u rusten.

Behandelingen

Zoals hierboven al kort werd vermeld, behandelt uw huisarts hielpijn met massages, fysiotherapie en rust. Het voordeel van deze behandelmethodes is dat de patiënt in veel gevallen van de hielpijn geneest. Het nadeel is dat het genezingsproces ontzettend lang kan duren. Bovendien trekt de pijn slechts langzaam weg naarmate de behandeling vordert. Er bestaat ook een aantal iets minder orthodoxe behandelmethodes, zoals acupunctuur en homeopathie. Het nadeel van deze alternatieve geneeswijzen is dat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat de werking ervan staaft. De ene patiënt heeft er baat bij en is voorgoed van zijn hielpijn genezen, voor de andere is het pure geldverspilling omdat de werking van de behandeling uitblijft.

Shockwavetherapie

Tegenwoordig heeft u keuze uit meer dan de reguliere huisartsbehandeling en alternatieve geneeswijzen. Shockwavetherapie is een relatief jonge behandelmethode die tot dusver indrukwekkende resultaten heeft opgeleverd, zowel bij lichte gevallen van hielpijn als bij ernstige gevallen waarbij hielpijn al jaren de patiënt teistert. Shockwavetherapie maakt gebruikt van schokgolven die de oorzaak direct aanpakken. Dankzij die unieke invalshoek is een shockwave behandeling efficiënter dan andere behandelmethodes. Bovendien is de behandeling zo goed als pijnloos. Wilt u meer weten over shockwavetherapie? Neem gerust contact met ons op; wij staan u graag te woord.

De vaakst voorkomende voetaandoening van Nederland is hielpijn. Dat is een behoorlijk algemene benaming: zolang u pijn aan uw hiel voelt, lijdt u aan hielpijn. Die omschrijving schort het echter aan duidelijkheid. In dit artikel kunt u lezen wat hielpijn is, waardoor hielpijn wordt veroorzaakt en hoe huisartsen en dokters hielpijn behandelen.

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).