Onderwerpen

Golfelleboog

Golfelleboog

 

Een golfelleboog komt niet alleen voor bij golfers. Deze aandoening aan de onderarm komt veel voor in Nederland. Ook mensen die nog nooit een golfclub in hun handen hebben gehad, kunnen een golfelleboog oplopen. Wat deze aandoening echter precies inhoudt, weet u wellicht niet. In dit artikel leest u wat een golfelleboog is, wat de symptomen zijn, en wat de mogelijke oorzaken zijn.

Ontstoken pees aan de binnenzijde van de onderarm

Artsen en andere medisch deskundigen spreken vaak niet over een golfelleboog, maar over epicondylitis medialis Humeri. Dat komt ingewikkeld over, maar de betekenis is een stuk minder complex. Bij een golfelleboog is het bovenste deel aan de binnenzijde van de elleboog ontstoken geraakt. Preciezer gezegd: Het is een peesontsteking aan de pees die vanaf de komt en aanhecht op het bot aan de binnenzijde van uw elleboog. Soms betreft het dan ook een ontsteking bij de aanhechting en niet zozeer in de pees zelf.

Wat zijn de symptomen van een golfelleboog?

Een golfelleboog wordt ook wel een golfarm genoemd. Het kan veel pijn doen en bij het gehele onderste deel van uw onderarm pijnlijk aan, met name het deel aan de binnenkant. Bij snelle of verkeerde bewegingen kan dit een flinke “steek” op de plek tot gevolg hebben. Wanneer u uw pols buigt en de onderarm naar binnen draait (dus naar uw torso), kunt u een stekende en zeurende pijn waarnemen. De vuist samenknijpen en knijpen in bijvoorbeeld een handdoek wekken veel klachten op. Het kan zo pijnlijk zijn dat de pijn uitstraalt naar de hand of naar uw schouder. Wat een golfelleboog zo vervelend maakt, is de pijn die in rust optreedt. Het advies bij peesontstekingen luidt altijd ‘houd voldoende rust’, maar wanneer rusten pijnlijk is, wordt de wilskracht van de patiënt behoorlijk op de proef gesteld.

golferselleboog

Wat is de oorzaak van een golfelleboog?

Peesontstekingen worden vrijwel altijd veroorzaakt door overbelasting. Bij een golfelleboog is dit ook het geval. Die overbelasting is negen van de tien keer chronisch van aard. Het kan zijn dat het acuut ontstaan is bijvoorbeeld toen u een zwaar belastende beweging maakte, maar uw arm was waarschijnlijk al vóór die ongelukkige beweging overbelast. Golfen is een veel voorkomende oorzaak (de druk na het maken van een slag met een golfclub is behoorlijk), maar ook zwaar handwerk of herhaaldelijk handwerk kan de boosdoener zijn. Computeren is overigens verrassend genoeg niet een veelvoorkomende oorzaak van een golfelleboog; van overmatig typen en klikken krijgt u eerder RSI, niet een golfelleboog.

De behandeling van een golfelleboog

Wanneer u merkt dat u zich in bovenstaande klachten herkent kunt u het beste direct naar uw fysiotherapeut of huisarts gaan. Hoe eerder een golfelleboog namelijk aan het licht komt, des te effectiever die te behandelen is. Uw huisarts schrijft u hoogstwaarschijnlijk vooral rust voor. Soms helpt dit, maar lang niet altijd. Wat vaak effectiever is, is een zware belasting van uw pees. Dit klinkt wat onwerkelijk, maar door op een juiste manier de pees te trainen kan deze juist meer hebben. Dat geldt ook voor een golfelleboog en het is namelijk het resultaat van lichte overbelasting, terwijl het voor een pees juist gezond als deze er letterlijk en figuurlijk zwaar aan moet tillen.

Chronische lichte overbelasting leidt tot fibrose (weefselverandering van de pees), flinke trainingssessies leveren een gezonde en sterke pees op. Een fysiotherapeut zal u dan ook gewichtheffen aanraden. Onthoud: hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, veel patiënten met de aandoening hebben aanzienlijk baat bij gewichtheffen. Helaas zijn sommige gevallen van een golfelleboog behoorlijk hardnekkig. De fysiotherapeut kent een aantal andere methodes, maar die zijn vrij pijnlijk en veroorzaken aardige zwellingen in de onderarm. U bent met dat soort behandelingen weliswaar van uw golfelleboog af, maar de behandelingen zijn geen pretje.

Shockwavebehandeling

Tegenwoordig is er een behandeling op de markt die in haar korte bestaanstijd indrukwekkende resultaten heeft neergezet. Shockwavetherapie klinkt veel mensen als sciencefiction in de oren, maar deze hypermoderne behandelmethode kan u zomaar eens van uw hardnekkige golfelleboog verlossen. Shockwavetherapie maakt gebruik van electro-magnetisch opgewekte, of van mechanisch opgewekte drukgolven om de ontsteking te lijft te gaan. De precieze wetenschap is complexe materie, maar de resultaten liegen er niet om. Bovendien is de behandeling met shockwavetherapie pijnloos. Wanneer u dus al weken, maanden of wellicht jaren last heeft van een golfelleboog, is het verstandig om deze nieuwe vorm van therapie te overwegen. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord en weten u alles te vertellen over de mogelijkheden van shockwavetherapie in uw specifieke situatie.

Anderen bekeken ook deze artikelen

Kerst

Oud& Nieuw

2023

Aangepaste openingstijden

Maandag 24 december

Geopend tot 16:00 uur

1e & 2e kerstdag

Beide dagen gesloten

31 december (oudejaarsdag)

Geopend tot 13:00 uur

1 januari (nieuwjaarsdag)

Gesloten

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).