Onderwerpen

Schouderklachten

Schouderklachten

 

Bij schouderklachten heeft u pijn rond het schoudergewricht als u uw bovenarm beweegt en soms ook als u hem stil houdt. De pijn kan een stekende pijn maar ook een zeurende pijn zijn. Soms straalt de pijn vanuit de schouder uit naar de schouderbladen, de nek, de elleboog of de vingers. Door de schouderpijn kunt u uw arm vaak niet goed bewegen, bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden of het kammen van uw haar. De pijnklachten kunnen uw dagelijkse bezigheden en werk belemmeren. Ook ’s nachts kan de pijn in de schouder heel hinderlijk zijn.

Hoe ontstaan schouderklachten?

Schouderklachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Soms komen de schouderklachten door overbelasting van uw schouder. Vooral lang dezelfde bewegingen maken kan irritatie en ontsteking in de schouder veroorzaken. De schouderklachten hebben ook vaak te maken met spanningen thuis of op het werk. Verder komen nekklachten of nekpijn regelmatig samen voor met schouderklachten. De precieze oorzaak van het ontstaan van de schouderklachten blijft vaak onduidelijk.

Bij onvoldoende ruimte onder het schouderdak, raakt de eronder lopende pees ingeklemd tussen dit schouderdak en de schouderkop. Dit geeft irritatie en kan leiden tot zwelling van de pees en/of slijmbeurs, als gevolg waarvan een peesontsteking en/of slijmbeursontsteking kan ontstaan. Dit wordt ook wel het subacromiaal impingement syndroom of inklemmingssyndroom van de schouder genoemd. Schouderklachten zijn moeilijk te lokaliseren. Anatomisch gezien is de schouder een kwetsbaar gebied. Dit komt door de vrije bewegingsmogelijkheden en de ondiepe kom van de schouder. Hierdoor kan de schouder vrij gemakkelijk uit de kom schieten. Door deze ruime bewegingsmogelijkheden kunnen snel schouderklachten ontstaan. Spieren en pezen lopen dicht bij elkaar en hebben als de arm is opgetild weinig bewegingsruimte. Als een pees door overbelasting wat is opgezet, zal deze vrij snel in de knel komen te zitten. Ook een geïrriteerde slijmbeurs kan in de schouder zeer hinderlijk zijn.

Wat kan er aan de hand zijn bij schouderklachten?

Schouderpijn kan vele oorzaken hebben. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening kan diagnosticeren. Bepaalde aandoeningen zoals slijmbeursontsteking of een frozen shoulder hebben een bepaald klachtenpatroon. Uw fysiotherapeut kan bijvoorbeeld een van de volgende oorzaken achterhalen;

  • Slijmbeursontsteking
  • Peesontsteking
  • Inklemming van een pees tussen de schouder
  • Spierspanning
  • Gewrichtskapsel ontsteking
  • Frozen shoulder
  • Artrose

Slijmbeursontsteking in de schouder

Veel slijmbeursontstekingen worden veroorzaakt door chronische overbelasting. Wanneer er sprake is van een slijmbeursontsteking straalt de pijn vaak uit langs de zijkant van uw bovenarm. Ga voor meer informatie over slijmbeursontsteking naar onze pagina “slijmbeursontsteking schouder

Peesontsteking in de schouder

Een peesontsteking in de schouder kan worden veroorzaakt door een verkeerde beweging of een overbelasting door bijvoorbeeld veel herhaalde bewegingen. De pijn is vaak scherp en komt bij een bepaalde of snelle beweging acuut opzetten.

Inklemming van een pees

Inklemming van een pees in de schouder ontstaat vaan door een verkeerde stand van het gewricht. Wanneer dit langdurig plaatsvindt kan de pees gaan ontsteken of er kan er zich zelfs kalk in vormen. De pijn is vaak scherp en komt bij een bepaalde of snelle beweging acuut opzetten. Ga voor meer informatie over peesontsteking in de schouder naar onze pagina “schouderpeesontsteking

Spierspanning in de nek en rug

Het zijn de directe gevolgen van een gespannen lichaam. Vanwege deze oorzaak kan sporten ook van grote invloed zijn op deze klachten. Wanneer je op een goede manier sport kan het de spieren en gewrichten soepeler maken en zullen de klachten waarschijnlijk afnemen. Wanneer je echter te intensief en teveel sport geeft dit extra stress op de spieren en zal de verkramping alleen maar toenemen. Door het toenemen van deze verkramping zullen vervolgens ook de klachten weer toenemen. Zo aan dit schouderklachten zoals een slijmbeursontsteking of peesontsteking tot gevolg hebben.

Gewrichtskapselontsteking

Veel herhaalde bewegingen en overbelasting van de schouder kunnen aanleiding zijn tot ontsteking aan het gewrichtskapsel. Daarbij kan de slijmbeurs op den duur ook een rol spelen. Wanneer de slijmbeurs bijvoorbeeld wat vocht gaat lekken kan het gewrichtskapsel gaan ontsteken. Dit kan uiteindelijk uitlopen op een frozen shoulder. Een Frozen shoulder is veelal een langdurig traject waarbij de pijn op den duur vervangen wordt door stijfheid. Wanneer er een vermoeden op een Frozen shoulder is dan is het raadzaam zo snel mogelijk een afspraak te maken bij shockwave.nl.

Frozen shoulder

Een slijmbeursontsteking kan leiden tot een Frozen shoulder.  Wanneer de slijmbeurs bijvoorbeeld wat vocht gaat lekken kan als reactie daarop het gewrichtskapsel gaan ontsteken. Dit kan uiteindelijk een oorzaak zijn voor het ontstaan van een frozen shoulder. Een Frozen shoulder is veelal een langdurig traject waarbij de pijn op den duur vervangen wordt door stijfheid. Wanneer er een vermoeden op een Frozen shoulder is dan is het raadzaam zo snel mogelijk een afspraak te maken bij shockwave.nl. Hoe eerder een Frozen shoulder behandeld kan worden hoe beter de prognose is.

Artrose

Bij artrose is er sprake van een teruggelopen kwaliteit van het kraakbeen. De symptomen van schouder artrose komen vaak langzaam opzetten zonder dat u er erg in heeft. Wanneer de pijn rondom het gehele gewricht zit en u het gevoel heeft dat de pijnklachten juist in de ochtend het ergst zijn is het raadzaam uw fysiotherapeut te raadplegen. Uw fysiotherapeut kan uw schouderpijn dan diagnosticeren en bij het vermoeden op artrose in de schouder een foto aanvragen bij de huisarts.

Dit kunt u verwachten van een Shockwave traject bij schouderklachten

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak bij schouderpijn te achterhalen. Tijdens het intake gesprek zal dit worden onderzocht en uitgevraagd. Daarna volgt een fysiotherapeutisch onderzoek. Echografie is daar bij Shockwave.nl standaard een onderdeel van. Door middel van onze echografie wordt duidelijk wat er nou écht aan de hand is met uw schouder. Uiteindelijk wordt er een behandelplan gemaakt om samen te werken aan een snel, effectief en blijvend herstel! In veel gevallen wordt er een samenwerking gestart met een collega therapeut voor bijvoorbeeld aanvullende manuele of sportfysiotherapie. Zo krijgt u altijd de beste zorg op maat!

Tijdens de 1e afspraak

  • Intake gesprek
  • Echografie van de schouder
  • Behandelplan
  • 1e behandeling met shockwave
  • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
  • Vervolg afspraak

Tijdens de vervolg afspraak

  • Evaluatie van uw klachten en herstel
  • Behandeling met shockwave
  • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
  • Vervolg afspraak

Wat kunt u zelf doen tegen schouderklachten?

Voor het herstel is het belangrijk dat u uw schouder blijft gebruiken, ook al heeft u pijn.

  • Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden, probeer de stekende pijn wel te vermijden.
  • Massage van de nek kan soms verlichting geven bij schouderpijn.
  • Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren.
  • Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw schouder tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw arm in meer richtingen te bewegen. Als u te lang wacht met het bewegen van uw schouder, wordt uw schouder stijf en wordt het steeds lastiger uw arm weer gewoon te gebruiken.
  • Bewegen met schouderpijn blijft belangrijk, maar wissel het dan wel af. Wanneer u steeds dezelfde bewegingen maakt, bijvoorbeeld de hele dag post sorteert of een computermuis gebruikt, kan dat schouderklachten geven (of het herstel verhinderen). Bespreek eventueel op uw werk of met uw bedrijfsarts of er mogelijkheden zijn om uw werkzaamheden tijdelijk, of zo nodig blijvend, aan te passen.
  • Van behandelingen met ijs, smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk de klachten wat verminderen.

Shockwavetherapie bij schouderklachten

Bij de eerste afspraak vindt er een intake plaats. In deze intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en echografisch onderzoek verricht om uw schouderklachten goed in beeld te krijgen. Na deze uitgebreide onderzoek wordt samen met u een behandelplan schouderklachten besproken. Het behandelplan bestaat uit vijf shockwave therapie behandelingen 1x per week. Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de voortgang inzichtelijk van uw schouderklachten. Afhankelijk van de mate van de voortgang kan door een van onze fysiotherapeuten van Shockwave.nl fysiotherapie worden aangeboden.

Wilt u snel van uw schouderklachten af, aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op! Bekijk ook de pagina shockwave vergoeding om meer te weten te komen over hoe u bent verzekert voor de behandeling van uw schouderklachten. U kunt het contact formulier invullen op de website of gewoon direct met ons contact op nemen door te bellen!

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).