Onderwerpen

Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom

Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom

Een Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom kenmerkt zich door vaak acute opkomende pijnklachten aan de buitenzijde van het kniegewricht. Deze wordt veelal veroozaakt doordat er wrijving plaatsvindt tussen het bot en de peesplaat (Tractus Iliotibialis). Met name sporters en  duursporters kunnen te maken krijgen met het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom. Over het algemeen is dit door middel van rust en fysiotherapie goed te behandelen. Soms gaan de klachten niet vanzelf over en dan is shockwavetherapie van Rayer Healthcare  een goede en doeltreffende oplossing voor het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom. 

Wat is Tractus Iliotibialis?

De tractus iliotibialis is een peesblad dat aan de buitenkant van je bovenbeen loopt. Het is een brede platte pees die bovenaan je heupbeen hecht en van daaruit langs de buitenkant van je heup/bovenbeen over de knie loopt richting buitenkant onderbeen, waar hij net onder het kniegewricht aanhecht.

Het peesblad loopt over het kniegewricht en glijdt tijdens het bewegen van de knie als het ware over het kniegewricht. Hierbij beweegt de buitenste verdikking van het gewricht, een botstuk van je bovenbeen (ter hoogte van het zwarte pijltje) aan de binnenkant langs de pees. Dit geeft wrijving (frictie).  In sommige gevallen geeft deze, overigens natuurlijk frictie klachten.

De frictie is het grootst wanneer de knie in een hoek van ongeveer 30 graden komt. Dit verklaart de pijn tijdens het traplopen. De blessure kent vele oorzaken, maar kenmerkt zich door een felle stekende pijn aan de buitenkant van de knie. De overbelasting, ontstaan door een van de later te noemen oorzaken, bestaat uit een  irritatie van het frictievlak. Bij deze irritatie ontstaat een zwelling, waardoor de klacht soms plotseling toeneemt (‘ik kon ineens niet meer lopen’.)  In deze situatie is trainen bijna onmogelijk en sterk af te raden. Doortrainen betekent dat de klacht toeneemt.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen Het iliotibiale frictiesyndroom wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

 • Pijn en zwelling aan de buitenzijde van de knie.
 • Uitstralende pijn aan de buitenzijde van het bovenbeen.
 • Pijn die optreedt na het lopen/rennen van een specifieke afstand.

lopersknie

Wat zijn de oorzaken van Tractus Iliotibialis?

Het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom kent vele oorzaken. Vaak is het een opeenstapeling van meerdere factoren. Deze factoren kunnen fysiek, trainingstechnisch of omgevingstechnisch zijn. De fysiotherapeut van Rayer Healthcare  zal deze voor u en samen met u in kaart brengen.

Fysiek (intrinsieke factoren) wordt de klacht veroorzaakt door:

 • Weinig stabiliteit in onderste extremiteiten (overproneren, onderproneren)
 • O-benen
 • Te weinig souplesse in heupbuigers
 • Te weinig kracht in rompspieren

Trainingstechnisch (extrinsieke factoren)

 • Het plotseling opvoeren van trainingskilometers
 • Het lopen van extreem lange duurlopen (lopen marathon of halve marathon)
 • Het opvoeren van tempo tijdens de training
 • Slechte looptechniek
 • Onvoldoende warming-up
 • Het te snel hervatten van de training na een zware wedstrijd
 • Te weinig continuïteit in de training

Omgevingstechnisch (extrinsieke factoren)

 • Steeds hetzelfde rondje op een hellend vlak (een kant van de weg)
 • Steeds hetzelfde rondje in dezelfde richting op een atletiekbaan
 • Oude versleten schoenen
 • Schoenen waarvan de buitenkant te zacht is

Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom behandeling

Een Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom is goed te behandelen met onze Shockwave therapie. Nadat wij de afspraak met u hebben ingepland zullen we beginnen met het bekijken van eventuele foto’s van uw specialist en vervolgens zullen we middels onze echo apparatuur exact gaan bepalen waar uw Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom zich bevindt en vervolgens met u een behandelplan op gaan stellen.

Gemiddeld ben u ongeveer vijf behandelingen kwijt totdat uw Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom klachten zijn opgelost. De tijd tussen de behandelingen is een week omdat we anders meer kapotmaken dan dat we genezen. Houd u dus rekening met een Shockwave traject van vijf weken.

Vrijblijvend contact opnemen?

Wilt u snel van Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom af zijn? Neem direct contact op met de specialisten van Rayer Healthcare en wij kunnen snel aan de slag met uw behandelplan.

Anderen bekeken ook deze artikelen

Gratis echo bij afname van 2 behandelingen

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).