Onderwerpen

Trochanter major pijnsyndroom

trochanter_major_pijnsyndroom

wat is trochanter major pijnsyndroom? U hebt vast wel eens een plaatje gezien van de binnenkant van het menselijk lichaam. Dat lichaam, dat wij elke dag voor lief nemen, is een ingewikkeld netwerk van botten, pezen, spieren en honderden andere weefsels die er samen voor zorgen dat we dag in, dag uit allerlei ingewikkelde bewegingen kunnen maken. Wanneer deze structuren aangedaan zijn, kunnen er eventueel verschillende blessurebeelden aanwezig zijn:

 • slijmbeursontsteking;
 • ontstekingsbeeld van de grote peesplaat (tractus);
 • ontstekingsbeeld één van de pezen rondom het heupgewricht (meest voorkomend de aanhechting van de bilspier).

Zo’n ontstekingsbeeld in de heup kan dus op diverse locaties in de heup optreden en zich uiten in (pijn)klachten. Meest voorkomend is dit wel aan de zijkant t.h.v. het heupbot. In de literatuur of internet wordt dit ook wel beschreven als heupklachten of trochanter major pijnsyndroom. Hieronder zal in het kort worden beschreven wat eventuele oorzaken en symptomen van dit soort klachten kunnen zijn. Tot slot nemen we met u door wat de meest effectieve behandelmogelijkheden zijn.

Slijmbeursontsteking (bursitis trochanterica)

Uw heup is een ingewikkeld onderdeel van uw lichaam. Om te voorkomen dat de vele spieren en botten als schuurpapier langs elkaar heen bewegen, zitten er om bepaalde spieren en botten slijmbeurzen. Dat zijn kleine holtes, gevuld met vloeistof, die als een soort stootkussen en smeermiddel dient. Wanneer de holtes in de heup ontstoken raken, is er sprake van een slijmbeursontsteking heup.

Overbelasting -en/of ontstekingsbeeld pees(plaat) heupgewricht

Dit beeld zien we ook terug in pijnklachten aan de zijkant van de heup of t.h.v. de bilspieren. Hier hechten de pezen van spieren rondom het heupgewricht aan. Pezen die vaak overbelast kunnen raken zijn:

 • ontstekingsbeeld van de grote peesplaat aan de zijkant van het bovenbeen (tractus iliotibialis);
 • ontstekingsbeeld van de aanhechting van één van de bilspieren (m. gluteus medius) op het heupbot (trochanter major).

Symptomen trochanter major pijnsyndroom

De symptomen die vaak voorkomen:

 • een drukkende, zeurende pijn t.h.v. de heupkop aan de zijkant van het bovenbeen;
 • afgenomen bewegelijkheid in de heup, gepaard aan de (langere) blessureperiode;
 • (trap)lopen, springen en/of hardlopen zijn provocerend/onmogelijk om uit te voeren;
 • met het oog waarneembare zwelling en/of rode verkleuring op de huid;
 • op de aangedane zijde liggen (bijv. met slapen) kan dus provocerend/onmogelijk zijn.

Oorzaak pijn in heup

Een slijmbeursontsteking is typisch een aandoening die het gevolg is van chronische overbelasting. De ontsteking kan zich in enkele gevallen ook acuut ontwikkelen. Dit zien we echter minder vaak in de praktijk.

De meest voorkomende oorzaken zullen hieronder besproken worden:

 • een periode van vergrote belasting van het lichaam/heup; bijv. door intensiever te gaan hardlopen (3x/wk i.p.v. 1-2x/wk);
 • herhaalde bewegingen/patroon op uw werk; bijv. herhalend zwaar gehurkt tillen en omhoog komen, veel achtereen lopen;
 • beenlengteverschil vanaf de geboorte; sommige mensen hebben hiervoor al een steunzooltje;
 • (te) zwakke heup -en bilspieren;
 • verminderde mobiliteit in de onderrug en/of het bekken, vaak ook in combinatie met verminderde rompstabiliteit (core stability).

Preventie trochanter major pijnsyndroom klachten

Voorkomen is beter dan genezen, luidt het aloude spreekwoord. Dat geldt uiteraard ook voor dit klachtenbeeld in de heup. Ga dus niet twintig kilometer hardlopen als u een hele dag lang voor uw werk heen en weer gelopen hebt (zoals in een ziekenhuis). Zorg wel dat de heup aan genoeg beweging toekomt; een ongetrainde heup is een ware blessure- en ontstekingsmagneet.

Verder is een optimale bewegelijkheid in de onderrug ook belangrijk om de (natuurlijke) belasting in de heupen te minimaliseren.

Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch specialist, zoals een huisarts of fysiotherapeut. Zij kunnen u uitsluitsel geven wat betreft de gezondheid van uw heup.

Trochanter major pijn syndroom behandeling

De behandeling van een slijmbeursontsteking heup behelst doorgaans rust, rust en nog eens rust. Wanneer de pijn het leven van de patiënt ontregelt, kan de huisarts met een injectie wat vloeistof van de slijmbeurs aftappen, zodat de zwelling afneemt. Ook kan hij pijnstillers voorschrijven.

De belangrijkste en meest effectieve behandelmethode die raadzaam is voor trochanter major pijnsyndroom klachten is fysiotherapie; de aandacht zal dan liggen op mobiliserende -en spierversterkende oefeningen voor o.a. de heup en onderrug.

Shockwave therapie

Een relatief nieuwe behandelmethode is shockwave therapie, de ideale oplossing voor trochanter major pijnsyndroom klachten in de heup. De therapie betaalbaar en effectief. Velen zijn u al voorgegaan en hebben in hun dagelijks leven en tijdens hun sport verbetering ervaren. Shockwave therapie kan effectief zijn waar voor andere behandelmethodes het schip strandt. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen u met plezier alles wat u maar wilt weten over shockwave therapie.

Anderen bekeken ook deze artikelen

Gratis echo bij afname van 2 behandelingen

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).