Onderwerpen

Ziekte van ledderhose

ziekte van ledderhose

De ziekte van Ledderhose is een voetklacht die bij een hoop mensen voorkomt. Het is een vervelende klacht die op verschillende manieren kan worden behandeld. Bent u benieuwd wat de ziekte precies is, wat de symptomen zijn en hoe dit behandelt kan worden? Lees dan gerust verder. We leggen het graag aan u uit.

Wat is de ziekte van  Ledderhose?

De ziekte van Ledderhose of Plantaire Fibromatose is een aandoening waarbij in een peesplaat onder de voet harde knobbels (noduli) optreden door goedaardige woekering. Het ontstaan van de knobbels en de knobbels zelf zijn in principe pijnloos (asymptomatisch), maar kunnen leiden tot pijnklachten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door de grootte en/of de lokatie van de knobbel, of door een standafwijking van de voet, waarbij de knobbel onder druk komt in een staande houding. Ook ’s morgens bij het uit bed stappen kan de aangedane voet kortstondige pijnscheuten geven, die afnemen bij beweging.

De oorzaak is helaas onbekend. Wel is bekend dat de ziekte van Ledderhose erfelijk is, meestal rond middelbare leeftijd begint en vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Deze aandoening is vergelijkbaar met de ziekte van Dupuytren, waarbij er bindweefsel verharding in de hand optreedt.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de ziekte van ledderhose is niet bekend. Wel is bekend dat er een aantal (erfelijke) risicofactoren zijn:

  • Roken
  • Diabetes
  • Erfelijke aanleg
  • Alcohol

Wat zijn de symptomen?

De ziekte van ledderhose kenmerkt zich aan de knobbels in de peesplaat (fascia plantaris) onder de voet. Deze knobbels kunnen ook aanwezig zijn zonder dat er klachten zijn. Zijn er wel klachten dan presenteert zich dit tijdens en na het wandelen en drukpijn op de knobbel. In een later stadium kan er sprake zijn van standsafwijkingen van de tenen.

Wat zijn andere behandelmethoden naast Shockwave?

Naast het shockwave traject is het belangrijk om zolen aan te schaffen. Hierdoor wordt de peesplaat optimaal belast en is de kans het grootst dat de shockwave effectief is.

Mocht de shockwave niet voldoende helpen kan er worden gekozen, in overleg met een arts, voor een cortisoneninjectie. Helpt een cortisoneninjectie ook niet dan is het operatief verwijderen van de knobbels de laatste optie.

Behandeling van ziekte van Ledderhose

Zolang er geen tot weinig pijn is, is behandelen niet noodzakelijk. Als eerste zal er middels zooltjes of schoenaanpassing geprobeerd worden de druk op de knobbels te verminderen, zodat de voetpijn afneemt. Indien dit de pijn niet voldoende vermindert is het mogelijk operatief de knobbels te verwijderen (fasciotomie). Dit kan echter leiden tot pijnlijk littekenweefsel.

Niet-operatieve mogelijkheden zijn middels medicatie of bestraling. Het insmeren van de knobbels met gel (Verapamil) kan de productie van collageen in de knobbels verminderen. Ook door bestralen van de knobbels kan de activiteit van het proces verminderen. Corticosteroïden injecties kunnen op korte termijn voor pijnvermindering zorgen, maar worden op lange termijn afgeraden in verband met bijwerkingen.

Shockwave bij Morbus Ledderhose

Uit preliminair onderzoek naar het effect van hoog energetische gefocuseerde shockwave bij de ziekte van Ledderhose is gebleken dat na twee behandeling de pijn verminderde. Daarnaast verzachtten de knobbels en werden er geen bijwerkingen gevonden.

Afspraak maken voor shockwavetherapie bij Morbus Ledderhose

Omdat de knobbels niet altijd van buitenaf zichtbaar zijn en om de ziekte Ledderhose te kunnen onderscheiden van andere knobbelvorming in de voet zoals een ganglion, of andere oorzaken van pijn onder de voet zoals bij fasciopathie plantaris, zal er een echo gemaakt worden om de precieze oorzaak in beeld te brengen. Hierdoor kan ook de grootte en het verdere beloop vervolgd worden. Neem voor meer informatie contact met ons op.