Onderwerpen

Pijn in bovenbeen

Wat zijn de symptomen van bovenbeen pijn?

De pijn in het bovenbeen kan zich op veel verschillende plaatsen voordoen. Aan de voorkant van het bovenbeen vinden we de m. quadriceps. Dit is een spiergroep bestaande uit vier grote spieren. De vastus lateralis, de vastus medialis, de rectus femoris en de vastus intermedius. Deze spieren strekken de knie. Aan de achterzijde vinden we de m. Hamstrings. De m. Hamstings buigen de knie. Deze laatste spiergroep is vaak een boosdoener bij bovenbeen pijn. Bij het snel kracht zetten kunnen er bijvoorbeeld kleine scheurtjes in de spier ontstaan waardoor de m. Hamstrings pijn gaat doen of zelfs gaat ontsteken. Vooral bij sporten waarbij een krachtexplosie wordt gevraagd zoals bij sprinters komt deze pijnlijke overbelastingaandoening het meest voor. De pijn is dan vaak zeurend van aard, en wanneer er gesport wordt nemen de klachten tijdens de begin fase en na afloop tijdelijk toe.

pijn in bovenbeen

Hoe ontstaat pijn in het bovenbeen?

Pijn in het bovenbeen kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Soms komt de bovenbeen pijn door overbelasting of een verkeerde manier van bewegen. Vooral lang dezelfde bewegingen maken zoals bij hardlopen, of juist een explosie kracht leveren bij sprinten kunnen irritatie en ontsteking aan de spieren en peesaanhechtingen veroorzaken. Verder komt bovenbeen pijn regelmatig samen voor met een verkeerd beweegpatroon uit de rug of heup.  Ook kan een beenlengteverschil meespelen bij het ontstaan van bovenbeen pijn en overbelastingklachten. De precieze oorzaak van het ontstaan van de pijn is door uw fysiotherapeut vaak goed te achterhalen.

Wat kan er aan de hand zijn bij pijn in het bovenbeen?

Pijn in het bovenbeen ontstaat dus vaak door overbelasting, of het nou aan de achterzijde of aan de voorzijde zit. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening en ontstaanswijze kan achterhalen. Bepaalde aandoeningen zoals een ontsteking aan de aanhechting van een van de grote spieren van het bovenbeen hebben een bepaald klachtenpatroon. Uw fysiotherapeut kan bijvoorbeeld een van de volgende problematieken achterhalen;

 • Hamstring peesontsteking of spierblessure
 • Quadriceps peesontsteking of spierblessure
 • Spierscheuren
 • Kalkvorming in de spieren (Myositis Ossificans)

Hamstring peesontsteking of blessure

Een peesontsteking van de Hamstrings spieren kenmerkt zich door pijn diep en net onder de bil. De pijn kan steken tijdens kracht zetten en zeuren in rust. Er zijn 2 types te onderscheiden. Een peesontsteking bij de aanhechting van de pees op het bot, en een peesontsteking wat verder in de pees richting de spier. Beiden zijn goed behandelbaar, echter is het achterhalen van de vorm van peesontsteking van essentieel belang voor een doeltreffende behandeling. Sporten is vaak problematisch bij een Hamstring blessure.

Quadriceps peesontsteking of blessure

Een peesontsteking van de Quadriceps spieren kenmerkt zich door pijn in de liesregio of pijn net boven de knieschijf. De pijn kan steken tijdens kracht zetten en zeuren in rust. Er zijn 2 types te onderscheiden. Een peesontsteking bij de aanhechting van de pees op het bot bij de knieschijf, en een peesontsteking bij de aanhechting in de liesregio. Over het algemeen zijn liesblessures langdurig van karakter en is rust onvermijdelijk. Beiden zijn goed behandelbaar, echter is het achterhalen van de vorm van peesontsteking van essentieel belang voor een doeltreffende behandeling.

Quadriceps peesontsteking of blessure

Wanneer er sprake is van een spierscheur is er vaak een acuut ontstaansmoment. De pijn komt dan opeens opzetten in de vorm van een steek na bijvoorbeeld een verkeerde beweging. Het kan ook ontstaan na explosief krachtgebruik. Wanneer er een vermoeden is op een spierscheur is het noodzakelijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw fysiotherapeut voor een echografie om de ernst te bepalen van de scheur. Rust is de belangrijkste factor voor herstel.

Dit kunt u verwachten van een Shockwave traject bij bovenbeenpijn

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van uw pijn te achterhalen. Tijdens het intake gesprek zal dit worden onderzocht en uitgevraagd. Daarna volgt een fysiotherapeutisch onderzoek. Echografie is daar bij Shockwave.nl standaard een onderdeel van. Door middel van onze echografie wordt duidelijk wat er nou écht aan de hand is met uw bovenbeen. Uiteindelijk wordt er een behandelplan gemaakt om samen te werken aan een snel, effectief en blijvend herstel! In veel gevallen wordt er een samenwerking gestart met een collega therapeut voor bijvoorbeeld aanvullende manuele of sport fysiotherapie. Zo krijgt u altijd de beste zorg op maat!

Tijdens de 1e afspraak

 • Intake gesprek
 • Echografie van het bovenbeen
 • Behandelplan
 • 1e behandeling met shockwave
 • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
 • Vervolg afspraak

Tijdens de vervolg afspraak

 • Evaluatie van uw klachten en herstel
 • Behandeling met shockwave
 • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
 • Vervolg afspraak

Wat kunt u zelf doen?

Voor het herstel is het belangrijk u de belasting op uw bovenbeen verminderd.

 • Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden, probeer de stekende pijn of de activiteiten die de klachten erger maken te vermijden.
 • Massage rond de pijnlocatie kan soms verlichting geven.
 • Vermijd zware belasting zoals traplopen die de pijn duidelijk verergeren.
 • Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw bovenbeen tijdelijk rust te geven. Probeer het been wel te strekken en te buigen om een toename van stijfheid te voorkomen.
 • Van behandelingen met ijs, smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk de klachten wat verminderen.

Wilt u snel van uw bovenbeenpijn af, aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op! Bekijk ook de pagina shockwave vergoeding om meer te weten te komen over hoe u bent verzekert voor de behandeling van uw bovenbeen. U kunt het contact formulier invullen op de website of gewoon direct met ons contact op nemen door te bellen!

Anderen bekeken ook deze artikelen

Kerst

Oud& Nieuw

2023

Aangepaste openingstijden

Maandag 24 december

Geopend tot 16:00 uur

1e & 2e kerstdag

Beide dagen gesloten

31 december (oudejaarsdag)

Geopend tot 13:00 uur

1 januari (nieuwjaarsdag)

Gesloten

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).