Onderwerpen

Onderbeen pijn

Onderbeen pijn

Symptomen bij onderbeen pijn?

Pijnklachten aan het onderbeen zijn vaak gerelateerd aan bewegen en bewegingen van de voet. Het komt dan ook vaak samen voor. De Achillespees loopt bijvoorbeeld vanaf de kuitspier naar de hiel, waardoor dit onder de noemer “onderbeenklachten” geschaald kan worden. Staan, lopen of autorijden waarbij het onderbeen wordt belast kan de klachten soms sterk laten toenemen. De pijn in het onderbeen kan uitstralen naar de tenen, het hielbeen of richting de kuit of zelfs de heup. Dit zegt dan vaak iets over het soort aandoening dat onderliggend is aan de voet en onderbeen pijn. De pijnklachten kunnen uw dagelijkse bezigheden en uw sport of werk sterk belemmeren.

  • Opstart problemen (eerste paar stappen pijnlijk)
  • Pijn verergert na belasting (lange dagen staan)
  • Pijn onder de voet of achterop de voet
  • Schokbelasting wekt de herkenbare pijn op
  • Aanzetten bij bijvoorbeeld hardlopen en opgang komen kunnen provoceren

Hoe ontstaat voet en onderbeen pijn?

Pijn in het onderbeen kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Onderbeen pijn omvat een scala van aandoeningen die samenhangen met voetklachten. Soms komen de pijnklachten door een overbelasting of een verkeerde stand of beperking in bewegen van uw voet. Ook kan beenlengteverschil of een verkeerde vorm van belasten ten grondslag liggen. Vooral lang dezelfde bewegingen maken zoals bij hardlopen, of juist een explosie kracht leveren bij aanzetten voor een korte sprint kunnen irritatie en ontsteking het onderbeen of de voet veroorzaken. Ook kunnen voet of onderbeenklachten gemakkelijk ontstaan wanneer u een staand beroep, of een beroep waarbij u veel moet lopen uitoefent. Verder komen onderbeenklachten regelmatig samen voor met een standsafwijking of beperking van de voet. De precieze oorzaak van het ontstaan van de voet of onderbeen pijn is door uw fysiotherapeut vaak goed te achterhalen en te behandelen.

Wat kan er aan de hand zijn bij onderbeenpijn?

Pijn in het onderbeen kan vele oorzaken hebben. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening en oorzaak kan diagnosticeren. Bepaalde aandoeningen zoals een Achillespees ontsteking of slijmbeursontsteking hebben een bepaald klachtenpatroon. Uw fysiotherapeut kan bijvoorbeeld een van de volgende problematieken achterhalen;

  • Achillespeesontsteking
  • Achillespeesaanhechting ontsteking
  • Hielspoor
  • Peesplaatontsteking (fasciîtis plantaris)
  • Mortonse neuroom
  • Slijmbeursontsteking
  • Artrose in de enkel, middenvoetsbeentjes of tenen

Andere oorzaken van voet pijn;

  • Botbreuk
  • Peesontsteking aan een van de andere pezen
  • kneuzing van de voet
  • bacteriële infectie
  • Lederhose

Achillespeesontsteking

Het start vaak met lichte pijnklachten in de achillespees die na enkele uren weer verdwijnen. Pijn of een erge vorm van stijfheid bij het opstaan. Pijn of irritatie bij het lopen ( zowel bij gewoon wandelen als bij hardlopen).  Het is ook mogelijk dat uw achillespees wat dikker of gezwollen aanvoelt. Wanneer u belasting niet aanpast kunnen de klachten langzaam erger worden. Als uw achillespees gescheurd is kunt u eigenlijk niets meer door de hevige pijn die optreedt en lopen is dan ook niet meer mogelijk. U dient direct contact op te nemen met een specialist. Hoe langer de Achillespees ontstoken is, hoe langer de behandeling vaak duurt. Neem daarom op tijd contact op met uw fysiotherapeut.

Achillespeesaanhechting ontsteking

Een ontsteking bij de aanhechting van de Achillespees wordt vaak veroorzaakt door wrijving van bepaald schoeisel laag op de hiel. De vezels van de Achillespees raken dan geîrriteerd en kunnen gaan ontsteken. Als er niks wordt gedaan aan de wrijving kan er zich ook kalk vormen op de aanhechting. Over het algemeen is dit goed behandelbaar middels shockwavetherapie zolang het nog niet is aangegroeid zit aan het hielbeen. Is dit wel het geval dan krijgt het de naam “Hachlundse Exostose” en nemen de therapiekansen sterk af. Het is dan ook belangrijk dat als u pijnklachten laag op de hiel ervaart u zo snel mogelijk een afspraak maakt bij Shockwave.nl.

Hielspoor

De klachten die vaak gepaard gaan bij hielspoor zijn een pijnlijke hiel, moeite met lopen, opstart pijn bij het uit bed komen of bij te lang staan. Hielspoor is vaak ontzettend vervelend omdat het u beperkt in uw dagelijkse gang van zaken. U wordt geconfronteerd met een constante pijn die steeds erger wordt. Vaak is het zo dat mensen ook in rust pijn blijven houden. Hielspoor kenmerkt zich door een stukje kalkaanzetting aan het hielbeen. Te lang doorlopen met hielspoor is schadelijk en kan ervoor zorgen dat u langer dan gebruikelijk behandeld moet worden.

Peesplaatontsteking (Fasciîtis Plantaris)

Onder de zool van de voet is een peesplaat gevestigd. Deze peesplaat noemen we de fascia plantaris. Deze peesplaat loopt vanaf het hielbot tot aan het begin van de tenen. De functie van deze Fascia Plantaris is het ondersteunen van de voet. Wanneer er dus een Fasciitis Plantaris aanwezig kunnen we spreken van een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Klinisch zijn de klachten vaak hetzelfde als bij een hielspoor. Een pijnlijke hiel, moeite met lopen, opstart pijn bij het uit bed komen of bij te lang staan.

Mortonse Neuroom

Morton’s neuroom is verdikking van de zenuw in de voet. Deze zenuw geeft gevoel in de voet.  Deze gevoelszenuw loopt van tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes door. De meest voorkomende plek is tussen de derde en de vierde teen. Meeste mensen met een mortonse neuroom ervaren pijnklachten. Naast de pijn treed er vaak ook een uitstraling op richting de tenen en/of een zenuwachtige pijn (brandend, elektrische, of een doof gevoel rondom de 3e en de 4e teen.

Slijmbeursontsteking

In de voet en in het onderbeen bevinden zich een hoop slijmbeurzen. Deze kunnen natuurlijk ontstoken raken. Een slijmbeursontsteking in de voet kenmerkt zich doordat er zich een “bobbel” vormt die soms ook warm en rood aandoet. De bobbel is vaak indrukbaar en pijnlijk. De meest voorkomende locatie in de voet voor een slijmbeursontsteking is onder de Achillespees (achterop de hiel). De hiel wordt dan dik en rood en het dragen van schoenen is vaak pijnlijk.

Dit kunt u verwachten van een Shockwave traject bij voetklachten

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak bij voet pijn te achterhalen. Tijdens het intake gesprek zal dit worden onderzocht en uitgevraagd. Daarna volgt een fysiotherapeutisch onderzoek. Echografie is daar bij Shockwave.nl standaard een onderdeel van. Door middel van onze echografie wordt duidelijk wat er nou écht aan de hand is met uw voet. Uiteindelijk wordt er een behandelplan gemaakt om samen te werken aan een snel, effectief en blijvend herstel! In veel gevallen wordt er een samenwerking gestart met een collega therapeut voor bijvoorbeeld aanvullende manuele of sport fysiotherapie. Zo krijgt u altijd de beste zorg op maat!

Tijdens de 1e afspraak

  • Intake gesprek
  • Echografie van het onderbeen
  • Behandelplan
  • 1e behandeling met shockwave
  • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
  • Vervolg afspraak

Tijdens de vervolg afspraak

  • Evaluatie van uw klachten en herstel
  • Behandeling met shockwave
  • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
  • Vervolg afspraak

Wat kunt u zelf doen?

Voor het herstel is het belangrijk dat u blijft bewegen, ook al heeft u pijn. Wel is het belangrijk dat u de herkenbare pijn probeert te vermijden.

  • Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden, probeer de stekende pijn of de activiteiten die de klachten aan uw onderbeen erger maken zoveel mogelijk te vermijden.
  • Massage rond de pijnlocatie op de voet en het onderbeen inclusief de spieren daaromheen kan soms verlichting geven.
  • Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren.
  • Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw onderbeen tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw voet te bewegen om verstijving tegen te gaan.
  • Van behandelingen met ijs, smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk de klachten wat verminderen, zeker wanneer de voet dik of rood is.

Wilt u snel van uw voetklachten af, aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op! Bekijk ook de pagina shockwave vergoeding om meer te weten te komen over hoe u bent verzekert voor de behandeling van uw voetklachten. U kunt het contact formulier invullen op de website of gewoon direct met ons contact op nemen door te bellen!

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).