Onderwerpen

Epicondylitis

Epicondylitis

Wat is epicondylitis?

Epicondylitis, is kortweg de benaming voor een epicondylitis lateralis of medialis. De epicondylitis lateralis wordt ook een tennisarm of tenniselleboog genoemd. Dit is een chronische peesontsteking van de aanhechting van de elleboog, de binnenkant (golfarm) of de buitenkant (tennisarm). Er wordt geschat dat jaarlijks 3 procent van de Nederlandse bevolking last heeft van een epicondylitis lateralis en de epicondylitis medialis in 1-2 % van de gevallen. De leeftijdsgroep van 35-55 jaar vormt het grootste risico door de verminderde doorbloeding van de pees aanhechtingen.

Epicondylitis oorzaken

Epicondylitis komt ook door langdurende of kort intense overbelasting. Iedereen kan dit ontwikkelen, maar met name mensen die zwaar of herhaaldelijk werk doen zijn een risicofactor. Te denken valt aan eenzijdig werk bij schilderen of een verminderde techniek bij tennis of golfen. Door de overbelasting hetzij kortdurend intensief of langdurig zullen kleine scheurtjes ontstaan in de peesaanhechting, ook wel een peesontsteking genoemd. Dit kan chronisch worden indien er geen adequate therapie geboden wordt of geen advies wordt ingewonnen bij de huisarts of fystiotherapeut.

Epicondylitis_lateralis

Symptomen

Feitelijk is een epicondylis een chronische peesontsteking aan de buitenzijde of binnenzijde van de elleboog. De pijn elleboog zit met name aan de aanhechtingspunten van de elleboog en heeft een zeurend karakter. De pijn kan uitstralen naar de onderarm en hand, in sommige gevallen straalt de elleboog pijn ook uit naar de schouder. Het ontstaat geleidelijk en begint met pijn bij belasting, zoals knijpen of iets vastpakken. In een later stadium is de epicondylitis lateralis ook in rust voelbaar. Dit noemen we de chronische fase. Deze fase is lastig te behandelen door conservatieve therapie. Shockwave therapie kan een effectieve therapie voor deze fase van uw aandoening zijn.

Behandelplan

Bij de eerste afspraak vindt een intake plaats. In deze intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en echografisch onderzoek verricht om uw epicondylits lateralis goed in beeld te krijgen. Na deze uitgebreide onderzoek wordt samen met u een behandelplan besproken. Het behandelplan bestaat uit vijf shockwave therapie behandelingen 1x per week. Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de voortgang inzichtelijk van uw epicondylitis. Afhankelijk van de mate van de voortgang kan ondersteunend door een van onze fysiotherapeuten van Rayer Healthcare fysiotherapie worden aangeboden.

Wilt u hier snel van af, aarzel niet en neem contact met ons op!

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).