Onderwerpen

Scheenbeenklachten

Scheenbeenklachten

Symptomen bij scheenbeenpijn of Shin Splints?

Heeft u scheenbeenklachten? Dan krijgt deze pijn al snel de naam Shin Splints. Shin splints is op zichzelf geen specifieke aandoening. De term wordt gebruikt om een aantal aandoeningen bij het scheenbeen aan te duiden. Over het algemeen worden alle blessures aan het onderbeen tot de groep Shin splints gerekend. Over het algemeen voeren twee scheenbeenklachten de boventoon in de categorie Shin splints. Type één is een irritatie, bijvoorbeeld in de vorm van een (lichte) ontsteking, aan de achterste scheenbeenspier. U voelt de pijn bij dit type met name uitstralen vanuit het midden van uw scheenbeen. Type twee kent een lagere incidentie dan type één en kenmerkt zich door een geïrriteerde buitenzijde van het scheenbeen. U voelt de pijn met name aan de oppervlakte van uw scheenbeenspier.

Oorzaak van scheenbeenklachten of Shin Splints

Zoals bij alle spier- en peesaandoeningen is een overbelasting vaak de oorzaak van de pijnklachten. Het herstel van een peesontsteking is meestal een traag proces. Wie aan shin splints lijdt, heeft last van stekende pijn in het onderbeen. Hoe erger de ontsteking, des te scherper en snijdender de pijn. Patiënten bij wie shin splints zich tot een ver stadium heeft ontwikkeld, beschrijven de pijn als ‘stokslagen’. Wanneer u op het scheenbeen drukt, doet dat flink zeer. De benen over elkaar leggen is voor veel patiënten een pijnlijke ervaring. Het onderbeen kan bovendien rood worden en licht gezwollen raken, maar dat gebeurt doorgaans alleen bij ernstigere gevallen van shin splints. Wanneer u merkt dat uw scheenbeen zeer doet, wacht dan niet te lang en raadpleeg een fysiotherapeut.

Wat kan er aan de hand zijn bij scheenbeenpijn?

Pijn aan het scheenbeen wordt vaak veroorzaakt door een irritatie van een pees die langs het scheenbeen loopt of ontsteking van het scheenbeenvlies. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening kan diagnosticeren. Bepaalde aandoeningen zoals een Shin Splints hebben een bepaald klachtenpatroon. Uw fysiotherapeut kan bijvoorbeeld een van de volgende problematieken achterhalen;

 • Shin Splints
 • Peesontsteking

Andere oorzaken van scheenbeenpijn;

 • Stressfractuur
 • kneuzing van het scheenbeen
 • bacteriële infectie
 • geknelde zenuw

scheenbeen pijn

Dit kunt u verwachten van een Shockwave traject bij scheenbeenklachten

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak bij pijn aan het scheenbeen te achterhalen. Tijdens het intake gesprek zal dit worden onderzocht en uitgevraagd. Daarna volgt een fysiotherapeutisch onderzoek. Echografie is daar bij Shockwave.nl standaard een onderdeel van. Door middel van onze echografie wordt duidelijk wat er nou écht aan de hand is met uw scheenbeen. Uiteindelijk wordt er een behandelplan gemaakt om samen te werken aan een snel, effectief en blijvend herstel! In veel gevallen wordt er een samenwerking gestart met een collega-therapeut voor bijvoorbeeld aanvullende manuele of sportfysiotherapie. Zo krijgt u altijd de beste zorg op maat!

Tijdens de 1e afspraak

 • Intake gesprek
 • Echografie van het scheenbeen
 • Behandelplan
 • 1e behandeling met shockwave
 • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
 • Vervolgafspraak

Tijdens de vervolgafspraak

 • Evaluatie van uw klachten en herstel
 • Behandeling met shockwave
 • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
 • Vervolgafspraak

klachten het scheenbeengewricht

Wat kunt u zelf doen tegen scheenbeenklachten?

Voor het herstel is het belangrijk dat u uw benen gelijk belasten en blijft bewegen binnen de pijngrens. Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden, probeer de stekende pijn of de activiteiten die de klachten erger maken wel te vermijden. Vermijd sporten die mogelijk hebben bijgedragen aan de ontstaanswijze.

 • Massage rond de pezen naast het scheenbeen kan soms verlichting geven.
 • Vermijd schokbelasting die de pijn duidelijk verergeren.
 • Herhalende bewegingen zoals hardlopen kunt u tijdelijk vermijden om wrijving rond de pezen langs het scheenbeen te voorkomen
 • Zijn ook kleine bewegingen en aanrakingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw scheenbeen tijdelijk rust te geven en elke vorm van sport waarbij u uw benen gebruikt te vermijden.
 • Van behandelingen met ijs, smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk de klachten wat verminderen, zeker wanneer het scheenbeen dik of rood is.

Shockwave therapie bij scheenbeenpijn en Shin Splints

Een relatief nieuwe behandelmethode is shockwavetherapie, de ideale oplossing voor pijnklachten in het scheenbeen. De therapie is betaalbaar en veelal snel effectief. Het is wel belangrijk dat u kiest voor Focussed Shockwave. Focussed Shockwavetherapie heeft ook invloed op het bot en de botcellen. Deze zijn bij scheenbeenklachten vaak ook aangedaan. Wilt u snel van uw scheenbeenpijn af, aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op! Bekijk ook de pagina shockwave vergoeding om meer te weten te komen over hoe u bent verzekerd voor de behandeling van uw scheenbeen. U kunt het contactformulier invullen op de website of gewoon direct met ons contact opnemen door te bellen!

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).