Onderwerpen

Tennisarm

Tennisarm

 

Een tennisarm is een veel voorkomende blessure aan de elleboog , een niet-bacteriële peesontsteking in de arm. De latijnse benaming is de epicondylitis lateralis of een tenniselleboog. Er wordt geschat dat jaarlijks 2-3 procent van de Nederlandse bevolking last heeft van een tennisarm. De grootste risicogroep voor het ontwikkelen van een tennisarm is in de leeftijdscategorie van 35 jaar -55 jaar.

Wat is de oorzaak van een tennisarm?

Tennisarm komt ook door langdurende of kort intense overbelasting. Iedereen kan een tennisarm ontwikkelen, maar met name mensen die zwaar of herhaaldelijk werk doen zijn een risicofactor. Te denken valt aan eenzijdig werk of sport, zoals schilderen of tennissport. Door de belasting komen kleine scheurtjes te ontstaan in de aanhechting van de pezen aan de elleboog. De helft van alle tennissporters krijgen weleens last van een tennisarm. In de acute fase is er sprake van peesontsteking en ontwikkelt zich tot degeneratieve veranderingen in het peesweefsel. In de fase spreekt men niet meer van een peesontsteking. Er zijn namelijk geen ontstekingscellen meer te vinden. Dit in tegenstelling wat men vroeger dacht over peesonstekingen in het algemeen, in het bijzonder bij een tennisarm. De tennisarm kan wel een jaar lang duren. Een tennisarm wordt ook wel een self- limiting disease genoemd. Een blessure die uiteindelijk zelf kan overgaan.

Wat zijn de symptomen van een tennisarm?

Feitelijk is een tenniselleboog een chronische peesontsteking aan de buitenzijde van de elleboog. De elleboog pijn zit met name aan de buitenzijde van de elleboog en heeft een zeurend karakter. De pijn kan uitstralen naar de onderarm en hand, in sommige gevallen straalt de tennisarm ook uit naar de schouder. De tennisarm ontstaat geleidelijk en begint met pijn bij belasting, zoals knijpen of iets vastpakken. In een later stadium is de tennisarm ook in rust voelbaar. Dit noemen we de chronische fase. Deze fase is lastig te behandelen door conservatieve therapie. Shockwave therapie kan een effectieve therapie voor deze fase van uw tennisarm zijn. De meest voorkomende redenen van een tennisarm zijn:

 • Zeurende pijn in de buitenzijde van uw elleboog
 • Pijn in het gebied waar de pees contact maakt met het bot
 • Moeite met het oppakken van spullen
 • Pijn wanneer je een computermuis gebruikt
 • Moeite met het gebruiken van je arm in de ochtend

Hoe kan de klacht worden behandeld?

Bij de eerste afspraak vindt een intake plaats. In deze intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en echografisch onderzoek verricht om uw tennisarm goed in beeld te krijgen. Na deze uitgebreide onderzoek wordt samen met u een behandelplan besproken. Het tennisarm behandelplan bestaat uit vijf shockwave therapie behandelingen 1x per week. Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de voortgang inzichtelijk van uw tennisarm. Afhankelijk van de mate van de voortgang kan een van onze fysiotherapeuten van Rayer Healthcare ondersteunende fysiotherapie worden aangeboden.

Wilt u snel van uw tennisarm af, aarzel niet en neem contact met ons op! We hebben geen wachtlijst, wilt u weten wat de kosten zijn voor tennisarm behandelplan, zie vergoedingen!

Tips bij beginnende klachten bij een tennisarm

 • Zorg voor het juiste racket, een goede kwaliteit snaren, lage bespanning, en een juiste greep.
 • Speel zoveel mogelijk met nieuwe, lucht gevulde ballen.
 • Let op de techniek van de backhand.Voeg regelmatig rek en spierversterkende oefeningen uit.

Rekken en strekken van de pols.

 • Steek je arm gestrekt naar voren, met de handrug naar boven,en vingers naar beneden wijzen.
 • Pak met de andere hand de handrug vast en buig de pols nog wat verder, totdat je spanning voelt aan de buitenzijde van de onderarm.
 • Houdt deze stand 10 seconden vast en herhaal dit 2 tot 3 keer.

Spierversterkende oefening bij een tennisarm

 • Knijp 10 tot 20 keer in een oude wat zachtere bal.
 • Herhaal deze oefening 2 tot 3 keer.

Verhelp je tennisarm met Shockwave Therapie

Wacht niet langer en neem vandaag nog contact met ons op! Geen wachttijden, snelle behandeling op 1 van onze vestigingen. Je kunt je aanmelden om je tennisarm te behandelen door het contact formulier in te vullen of gewoon direct een telefoontje te plegen. Wij plannen dan direct een afspraak voor je in!

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).