Tenniselleboog

Tenniselleboog

Tenniselleboog

Tenniselleboog is de benaming voor epicondylitis lateralis, of tennisarm. Een tenniselleboog komt 2-3 procent van de bevolking voor. Een grote risicogroep voor het ontwikkelen van een tenniselleboog is in de leeftijdsgroep van 35 jaar -55 jaar, in de categorie 40-50 jaar maar liefst 10 procent. De pijn zit vaak aan de buitenzijde van de elleboog. Een tenniselleboog wordt vaak geassocieerd met blessures bij tennis. Niet helemaal waar, vaak ligt een overbelasting of eenzijdig werk bij een tenniselleboog aan ten grondslag.

Tenniselleboog oorzaken

Zoals gezegd wordt een tenniselleboog veroorzaakt door langdurende, kort intense overbelasting of eenzijdige belasting. Iedereen kan een tenniselleboog ontwikkelen, maar met name mensen die zwaar of herhaaldelijk werk doen vormen een groot risicofactor. Te denken valt aan eenzijdig werk of een sport waarbij veel belasting komt op de pees aanhechting van de elleboog. Door de overbelasting hetzij kortdurend intensief of langdurig zullen kleine scheurtjes ontstaan in de bot-pees aanhechting, ook wel een peesontsteking genoemd. Deze tenniselleboog kan chronisch worden indien er geen adequate therapie geboden wordt of geen advies wordt ingewonnen bij de huisarts of fysiotherapeut. In enkele gevallen kan naast een tenniselleboog een golfelleboog ontstaan.

Tenniselleboog symptomen

Feitelijk is een tenniselleboog een chronische peesontsteking van de elleboog. De pijn elleboog zit met name aan de buitenzijde van de elleboog en heeft een zeurende karakter. De pijn kan uitstralen naar de onderarm en hand, in sommige gevallen straalt de tennis elleboog ook uit naar de schouder. In sommige gevallen kunnen nekklachten door een beklemde zenuw een elleboog pijn veroorzaken. De tenniselleboog ontstaat geleidelijk en begint met pijn bij belasting, zoals knijpen of iets vastpakken. Als die activiteiten doorgaan, kan er een peesontsteking ontstaan. Dit komt mede omdat de pezen niet de tijd krijgen om te genezen.

In een later stadium is de tenniselleboog ook in rust voelbaar. Dit noemen we de chronische fase. Deze fase is vaak lastig te behandelen door conservatieve therapie. Shockwave therapie kan een snelle en effectieve therapie voor deze fase van uw tenniselleboog zijn.

Tenniselleboog behandelplan

Bij de eerste afspraak vindt een intake plaats. In deze intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en echografisch onderzoek verricht om uw tenniselleboog goed in beeld te krijgen. Na deze uitgebreide onderzoek wordt samen met u een behandelplan besproken. Het behandelplan bestaat uit vijf Shockwave therapie behandelingen. Na de vijfde sessie wordt wederom een echografisch onderzoek verricht om de voortgang inzichtelijk te maken van uw tenniselleboog. Afhankelijk van de mate van de voortgang kan door een van onze fysiotherapeuten van Rayer Healthcare ondersteunende fysiotherapie worden aangeboden.

Tips bij beginnende tenniselleboog klachten bij tennis

  • Zorg voor het juiste racket, een goede kwaliteit snaren, lage bespanning, en een juiste greep.
  • Speel zoveel mogelijk met nieuwe, lucht gevulde ballen.
  • Let op de techniek van de backhand.Voeg regelmatig rek en spierversterkende oefeningen uit.

Rekken en strekken van de pols

  • Steek je arm gestrekt naar voren, met de handrug naar boven,en vingers naar beneden wijzen.
  • Pak met de andere hand de handrug vast en buig de pols nog wat verder, totdat je spanning voelt aan de buitenzijde van de onderarm.
  • Houdt deze stand 10 seconden vast en herhaal dit 2 tot 3 keer.

Spierversterkende oefening voor een tenniselleboog

  • Knijp 10 tot 20 keer in een oude wat zachtere bal.
  • Herhaal deze oefening 2 tot 3 keer.

Voorkom uw tenniselleboog met Shockwave therapie!

Wilt u snel van uw tenniselleboog af, aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op! Wij kunnen door middel van Shockwave therapie snel uw tenniselleboog verhelpen. Je kunt het contact formulier invullen op de website en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt ook gewoon direct het telefoonnummer bellen op de website en een afspraak inplannen! Bekijk ook even de pagina vergoedingen om meer te weten te komen over hoe u verzekert bent voor Shockwave.