Onderwerpen

Knieklachten

Knieklachten

Heeft u knieklachten? Dan is het belangrijk dat u hier snel iets aan laat doen om verdere schade te voorkomen. Het is belangrijk dat u weet wat de oorzaak is, de symptomen zijn en welke behandelmethoden er mogelijk zijn voor verschillende soorten knieklachten. Hier leest u alle informatie.

Symptomen bij knieklachten

Bij knieklachten heeft u pijn rond het kniegewricht als u uw knie beweegt of belast, en soms ook als u de knie stil houdt. Soms straalt de pijn vanuit de knie uit naar het bovenbeen, het onderbeen of de heup en lies. Dit zegt dan vaak iets over het soort aandoening dat onderliggend is aan de kniepijn. De pijnklachten kunnen uw dagelijkse bezigheden en uw sport of werk sterk belemmeren.

Hoe ontstaat pijn in de knie?

Pijn in de knie kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Soms komen de knieklachten door overbelasting of een verkeerde stand van uw voet. Vooral lang dezelfde bewegingen maken zoals bij duursporten, of juist een explosie kracht leveren bij springsporten kunnen irritatie en ontsteking aan de knie veroorzaken. Verder komen knie pijn of knieklachten regelmatig samen voor met een standsafwijking of beperking van de voet. De precieze oorzaak van het ontstaan van de kniepijn is door uw fysiotherapeut vaak goed te achterhalen.

Welke soorten knieklachten zijn er?

Pijn in de knie kan vele oorzaken hebben. Het is belangrijk dat u een afspraak maakt bij de fysiotherapeut zodat deze de onderliggende aandoening kan diagnosticeren. Bepaalde aandoeningen zoals een kniepeesontsteking of knie artrose hebben een bepaald klachtenpatroon. Uw fysiotherapeut kan bijvoorbeeld een van de volgende problematieken achterhalen;

  • Slijmbeursontsteking
  • Kniepeesontsteking
  • Patella femoraal pijn syndroom
  • Jumpers knie
  • Runners knie
  • Artrose in de knie

Andere oorzaken van knieklachten

  • verzwikking of verstuiking van de knie
  • ontwrichting van de knie
  • kneuzing van de knie
  • bacteriële infectie
  • geknelde zenuw
  • cyste

Slijmbeursontsteking in de knie

Veel slijmbeursontstekingen worden veroorzaakt door chronische overbelasting. Wanneer er sprake is van een slijmbeurs ontsteking in de knie straalt de pijn vaak uit langs de knieschijf. Deze vorm van pijn in de knie komt regelmatig voor bij mensen die voor hun beroep vaak op hun knieën moeten zitten. Denk bijvoorbeeld aan tegelzetters of loodgieters. Bij het contact van de knie met de vloer worden de slijmbeurzen van de knieën erg belast. Een slijmbeurs is een soort van kussen tussen de pees en het bot van de knie waardoor wrijving en druk op het kniegewricht worden opgevangen. Ga voor meer informatie over slijmbeursontsteking aan de knie naar onze pagina “slijmbeursontsteking knie

Kniepeesontsteking

Een peesontsteking aan de kniepees kan worden veroorzaakt door een veel herhaalde beweging tijdens bijvoorbeeld hardlopen of een acute overbelasting door bijvoorbeeld bepaalde spring sporten. De pijn aan de kniepees is vaak scherp en komt bij een bepaalde of snelle beweging acuut opzetten. Belasten kan de klachten vaak verergeren. Ga voor meer informatie over peesontsteking naar onze pagina “kniepeesontsteking

Patella Femoraal Pijn Syndroom

Het Patella Femoraal Pijn Syndroom kenmerkt zich door pijn rondom de knieschijf. De kniepijn wordt vaak veroorzaakt door het niet goed glijden van de knieschijf in het “gootje” van de knie. Hierdoor gaat de knieschijf aan 1 kant schuren waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. De pijn rondom de knieschijf is vaak zeurend van karakter. Wanneer het heel heftig is kan er ook zwelling, warmte en roodheid ontstaan. Soms vormt er zich dan een vochtzakje onder de knieschijf. Raadpleeg altijd uw fysiotherapeut als hier sprake van is.

Jumpersknie

Een jumpersknie wordt ook wel eens springersknie genoemd. Het komt neer op een ontsteking van de kniepees. Meestal ten gevolge van een overbelasting tijdens sport of het veel op de knieën werken. De kniepees is over het algemeen slecht doorbloed waardoor herstel lang kan duren. Reductie van belasting in combinatie met oefeningen om de knie stabieler en sterker te maken bieden vaak een oplossing. In veel gevallen kan shockwavetherapie het herstelproces versnellen. Kijk voor meer informatie over shockwavetherapie bij jumpers knieklachten op de pagina jumpers knee.

Runners knie

Een runners knie of lopers knie is een veel voorkomende overbelastingblessure bij hardlopers. Bij een runners knie zit de pijn aan de buitenzijde van de knie. Dit wordt ook wel eens een Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom genoemd. Het kenmerkt zich door vaak acute opkomende pijnklachten aan de buitenzijde van het kniegewricht. Deze wordt veelal veroorzaakt doordat er wrijving plaatsvindt tussen het bot en de peesplaat (Tractus Iliotibialis). Met name sporters en  duursporters kunnen te maken krijgen met het runnersknee. Over het algemeen is dit door middel van rust en fysiotherapie goed te behandelen. Soms gaan de klachten niet vanzelf over en dan is shockwavetherapie vaak een effectieve oplossing.

Knie artrose

Knie artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit; dat zich kenmerkt door dunner en zachter te worden. Dit leidt tot vervorming van het bot direct onder het kraakbeen. Aan de rand van het gewricht vormen zich zichtbare en voelbare knobbels. Deze worden osteofyten genoemd. Deze knobbels kunnen ervoor zorgen dat het gewricht minder beweeglijk wordt. Ook kan het dat de knobbels pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies veroorzaken. De bobbels die ontstaan op het bot bevinden zich vaak aan de randen van het gewricht. Deze zijn goed te traceren middels echografie! Shockwave.nl biedt een totaal traject om deze klachten de leren controleren. Zie hiervoor ook onze pagina “knie artrose”.

Dit kunt u verwachten van een Shockwave traject bij knieklachten

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak bij knie pijn te achterhalen. Tijdens het intake gesprek zal dit worden onderzocht en uitgevraagd. Daarna volgt een fysiotherapeutisch onderzoek. Echografie is daar bij Shockwave.nl standaard een onderdeel van. Door middel van onze echografie wordt duidelijk wat er nou écht aan de hand is met uw knie. Uiteindelijk wordt er een behandelplan gemaakt om samen te werken aan een snel, effectief en blijvend herstel! In veel gevallen wordt er een samenwerking gestart met een collega therapeut voor bijvoorbeeld aanvullende manuele of sport fysiotherapie. Zo krijgt u altijd de beste zorg op maat!

Tijdens de 1e afspraak

  • Intake gesprek
  • Echografie van de knie
  • Behandelplan
  • 1e behandeling met shockwave
  • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
  • Vervolg afspraak

Tijdens de vervolg afspraak

  • Evaluatie van uw klachten en herstel
  • Behandeling met shockwave
  • Aanvullende oefentherapie of manuele therapie
  • Vervolg afspraak

Wat kunt u zelf doen bij knieklachten?

Voor het herstel is het belangrijk dat u uw knie blijft bewegen, ook al heeft u pijn.

  • Probeer door te gaan met uw dagelijkse bezigheden, probeer de stekende pijn of de activiteiten die de klachten erger maken wel te vermijden.
  • Massage rond de het kniegewricht van de spieren daaromheen kan soms verlichting geven.
  • Vermijd zware belasting en bewegingen die de pijn duidelijk verergeren.
  • Zijn ook kleine bewegingen al zeer pijnlijk? Dan is het goed uw knie tijdelijk rust te geven. Probeer dan toch een paar keer per dag uw knie te buigen en te strekken.
  • Van behandelingen met ijs, smeersels of warmte weten we niet zeker of dat echt helpt om de klacht te genezen. Het kan soms wel tijdelijk de klachten wat verminderen, zeker wanneer de knie dik of rood is.

Wilt u snel van uw knieklachten af, aarzel niet en neem vrijblijvend contact met ons op! Bekijk ook de pagina shockwave vergoeding om meer te weten te komen over hoe u bent verzekert voor de behandeling van uw knieklachten. U kunt het contact formulier invullen op de website of gewoon direct met ons contact op nemen door te bellen!

Anderen bekeken ook deze artikelen

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).