De impact van de juiste apparatuur bij een Shockwave behandeling.

Shockwave apparatuur

Een Shockwave behandeling is een veel gebruikte behandelmethode om effectief blessures te behandelen. Het apparaat welke daarvoor wordt gebruikt bepaalt in grote maten de effectiviteit van de behandeling. In dit artikel leggen we u duidelijk uit welke apparaten het meest voor Shockwave worden gebruikt en welk apparaat bij welk type behandeling gebruikt zou moeten worden.

Shockwave apparatuur

Bij shockwave.nl zijn we door onze goed getrainde behandelaars en onze shockwave apparatuur onderscheidend in het geven van shockwave behandelingen.

Er zijn twee typen shockwave apparaten: gefocusseerde shockwave (FSWT) en radiale shockwave (RSWT).

Bij shockwave.nl behandelen we met zowel de gefocusseerde als de radiale shockwave. Terwijl in verreweg de meeste gevallen alleen met het radiale apparaat behandeld wordt.

De meeste klachten die behandeld kunnen worden met shockwave reageren het best op een combinatie van gefocusseerde en radiale shockwave. Daarnaast is een opbouwend oefenschema, informatie en advies noodzakelijk.

Wat is nu het verschil tussen gefocusseerde en radiale shockwave therapie?

Radiale shockwave is een mechanische drukgolf, dit mag geen shockwave genoemd worden, en wordt opgewekt door een kogeltje wat tegen de kop van het apparaat tikt (zie afbeelding hieronder). De mechanische drukgolf die hierdoor ontstaat gaat ongeveer 2-3 cm diep en verliest snel zijn energie (zie afbeelding verschil RSWT en FSWT). Hierdoor heeft de radiale shockwave zijn effect op weefselniveau. Dit wil zeggen dat het apparaat goed is in het doorbloeden van het weefsel wat voor direct pijnvermindering kan zorgen maar niet veel doet aan het herstel van het aangedane gebied.

Gefocusseerde shockwave is een elektromagnetisch opgewekte shockwave. Dit kan het best vergelijken worden met een drukgolf die van een explosie afkomt. Bij gefocusseerde shockwave convergeren de bundels naar een punt waar de energie maximaal is. Met de verschillende koppen die we kunnen gebruiken ligt dit ergens tussen de 3 en 12.5 cm diep. Omdat gefocusseerde shockwave therapie veel krachtiger is en daardoor veel meer energie achterlaat in het lichaam behandelt dit apparaat op celniveau. Dat betekent dat het gefocusseerde apparaat in staat is om voor herstel en functieverbetering te zorgen.

Verschil RSWT en FSWT

Welk apparaat wordt wanneer gebruikt?

Shockwave wordt het meest gebruikt bij de volgende blessures: Hielspoor, achillespees, bursitis heup/ schouder, tenniselleboog, golfelleboog en jumpers knie. Deze blessures kunnen we onderverdelen in de categorie tendinopathieën. Bij deze categorie is het, het meest effectief om te behandelen met een combinatie van gefocusseerde en radiale shockwave therapie.

Bij behandeling van kalk (bijvoorbeeld in de schouder) middels shockwave is het aan te raden om dit te behandelen met gefocusseerde shockwave. Dit omdat de energie die de gefocusseerde shockwave kan opwekken vele malen groter en er dieper behandeld kan worden in vergelijking met radiale shockwave. Door behandeling van kalk met gefocusseerde shockwave kan de kalk opgelost worden.

Hoeveel Shockwave behandelingen zijn er nodig?

Afhankelijk van de ernst van de klacht zijn er +-5 behandelingen nodig om de klacht op te lossen. Het effect van de shockwave wordt voor een belangrijk deel ook bepaald aan hoe de cliënt zich houdt aan de adviezen en de oefeningen van de behandelaar.

Hoe ziet een behandeling bij Shockwave.nl eruit?

We starten altijd met een gesprek waarin we alles over de klacht willen weten. Dit is belangrijk om te kunnen bepalen wat de belastbaarheid is en wat voor informatie en advies we kunnen geven.

Daarnaast maken we altijd een echo. Op basis van de echo kunnen we de ernst bepalen ook kunnen we heel nauwkeurig de diepte van het geïrriteerde gebied bepalen. Dit is belangrijk om te weten welke kop en instellingen we moeten gebruiken zo maken we de kans op snel herstel zo groot mogelijk.

Na aan de hand van het echobeeld uitgelegd te hebben wat de klacht inhoudt gaan we naar de shockwave behandeling. Zoals hierboven uitgelegd is een groot voordeel dat we bij shockwave.nl de combinatie van gefocusseerde shockwave en radiale shockwave kunnen gebruiken. In totaal duurt een behandeling 20-25 minuten en kan afhankelijk van de ernst van de klacht gevoelig zijn. Het shockwave apparaat kan zo ingesteld worden dat het voor iedereen vol te houden is, De cliënt kan dus bepalen hoe gevoelig het is.

Na de eerste behandeling worden ook altijd met de cliënt de oefeningen doorgenomen. De oefeningen zijn erg belangrijk omdat dit de belastbaarheid vergroot, een verbeterde belastbaarheid heeft op lange termijn het voordeel dat de klachten minder snel terugkomen.

Omdat wij het belangrijk vinden dat u zelf de oefeningen op de juiste manier uitvoert sturen wij video’s van de oefeningen ook altijd naar u toe via de mail.

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).