De 4 meest voorkomende vormen van een Slijmbeursontsteking

Vormen van een Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is zeer lastig, pijnlijk en vaak een terugkomende klacht. In deze blog alles over de slijmbeursontsteking. Wat is een slijmbeursontsteking, waar komt het vandaan en hoe komt u er van af? We beschrijven de 4 meest voorkomende vormen van een slijmbeursontsteking met daarbij handige oefeningen die u thuis of op het werk kunt doen om sneller van de slijmbeursontsteking af te komen en tegen te gaan.

Wat is een slijmbeursontsteking?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden moet eerst duidelijk zijn wat een slijmbeurs is. In vaktermen wordt een slijmbeurs ook wel een bursa genoemd.

Een slijmbeurs is een kleine holte, gevuld met vocht, dat als een soort smeermiddel tussen het bot en de spier ligt. Zonder slijmbeurs zouden die twee ruw over elkaar heen moeten wrijven, met alle negatieve gevolgen van dien. Dankzij de slijmbeurs kunnen spieren en botten soepel bewegen zonder elkaar in de weg te zitten.

Een slijmbeursontsteking ontstaan vaak door repeterende zware belasting of acuut moment waarbij een “verkeerde” beweging wordt gemaakt. Ook kan een slijmbeursontsteking spontaan ontstaan dit gebeurt echter zelden, U kunt dan bijvoorbeeld wakker worden met een stijve en erg pijnlijke schouder.

Door de repeterende zware belasting of de “verkeerde” beweging kan de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken. Dit kan acute klachten opleveren of chronische sluimerende klachten die geprovoceerd worden bij beweging. Bij de acute slijmbeursontsteking is er vaak meer pijn aanwezig dan bij de chronische sluimerende slijmbeursontsteking.

Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking?

Over het algemeen kan een slijmbeursontsteking veroorzaakt worden door:

  • Zware repeterende bewegingen.
  • “Verkeerde” beweging waarbij acuut pijn ontstaat.
  • Kalk in de pezen van een gewricht/ gebied.
  • Constante druk op een gewricht/ gebied.
  • Auto-immuun ziektes als reuma.
  • Trauma, bijvoorbeeld een auto-ongeluk of val van een fiets.
  • Spierzwakte in combinatie met instabiliteit van een gewricht.

Hoe herkent een specialist een slijmbeursontsteking?

Onze specialisten bij zijn getraind in het diagnosticeren van een slijmbeursontsteking. Dit doen we op basis van het verhaal wat u vertelt, het fysiotherapeutisch onderzoek en het maken van een echografie. Op een echografie zijn spieren, pezen, bandjes maar ook de slijmbeurs zichtbaar.

Door het maken van een echografie kunnen we het gebied waar een slijmbeursontsteking wordt vermoed goed in beeld brengen. Als er inderdaad sprake is van een slijmbeursontsteking zien we op de echografie dat de slijmbeurs dikker en zwarter (ontsteking) is dan de niet aangedane zijde. In de afbeelding hieronder ziet u een voorbeeld hiervan.

Slijmbeursontsteking zichtbaar via echografie

Wat doet Shockwave met een Slijmbeursontsteking?

Shockwave therapie is een effectieve en veilige manier voor het behandelen van uw slijmbeursontsteking. Als doormiddel van echografie vastgesteld is op welke plek de slijmbeursontsteking zit kunnen we dit heel gericht behandelen met de shockwave.

Shockwaves zijn (hoog) energetische geluidsgolven die zorgen voor microschade en een toegenomen bloedcirculatie in het gebied wat behandeld wordt. De microschade herkent uw lichaam en gaat net, zoals bij een wondje op de huid, een herstelproces starten. Door de toegenomen bloedcirculatie brengt u lichaam de juiste stoffen naar het behandelde gebied zodat de slijmbeursontsteking opgeruimd kan worden. Een shockwave behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Onze specialisten geven hierbij ook altijd advies en geven u een oefenprogramma mee wat goed aansluit bij de shockwave behandelingen.

De reguliere behandeling van een slijmbeursontsteking bestaat vaak uit alleen rust en/of ontstekingsremmers. In de praktijk zien wij vaak dat de ontstekingsremmers de pijn verlichten zodra u start met de medicatie en terugkomt als u stopt met de medicatie.

Het grote voordeel van shockwave therapie is dat heel gericht op de slijmbeursontsteking behandeld kan worden in combinatie met de adviezen, informatie en de (kracht) oefeningen. De opbouwende (kracht) oefeningen zorgen ervoor dat u na de slijmbeursontsteking het gebied weer goed en zonder pijn kan bewegen.

Hoeveel Shockwave behandelingen zijn er nodig?

Dit is afhankelijk van de ernst en de duur van de slijmbeursontsteking. Bent u er vroeg bij en zijn de klachten niet heel ernstig dan bent u vaak na 5 behandelingen van uw klachten af. Zijn de klachten al lager dan 3 maanden in hevige mate aanwezig dan kan het zijn dat er meer behandelingen nodig zijn voor de slijmbeursontsteking volledig hersteld is

Wat zijn de meest voorkomende vormen van een Slijmbeursontsteking?

De 4 meest voorkomende vormen van een slijmbeursontsteking;

  1. Slijmbeursontsteking bovenarm/ schouder
  2. Slijmbeursontsteking heup
  3. Slijmbeursontsteking knie
  4. Slijmbeursontsteking  achillespees

1. Slijmbeursontsteking bovenarm / schouder

Hoe kunt u een slijmbeursontsteking van de bovenarm/schouder herkennen?

  • Niet op de arm kunnen liggen, waarbij u pijn voelt in de bovenarm/ schouder.
  • De bovenarm of de schouderkop is drukpijnlijk.
  • De zijwaartse beweging en/ of de rotatie beweging naar buiten is pijnlijk.
  • De bovenarm/ schouder voelt warm aan.
  • Kloppend gevoel in de schouder/ bovenarm.
Schouderklachten

Wat kan de oorzaak zijn van een slijmbeursontsteking in de bovenarm/ schouder?

  • Verven waarbij langdurig een repeterende beweging wordt gemaakt.
  • Repeterende werkzaamheden, denk aan lopende band werk etc.
  • Val op de schouder.
  • Ineens kracht zetten op de schouder, Bijvoorbeeld bij het smashen tijdens tennissen.
  • Kalk in de stabiliserende pezen van de schouder.

Wat helpt om de pijn te verminderen bij een slijmbeursontsteking van de bovenarm/schouder?

Probeer de pijn zoveel mogelijk te vermijden. Rust geeft het lichaam de kans om de slijmbeursontsteking te herstellen. Probeer dus zo min mogelijk de beweging te maken die de pijn provoceert. Als het niet anders kan probeer de schouder dan zo dicht mogelijk bij het lichaam te houden, zo wordt de slijmbeurs het minst geïrriteerd.

Ga niet op de schouder liggen, dit zorgt voor een constante druk op de slijmbeurs. Dit kan de pijn onderhouden.

Neem een goede houding aan als u langdurig moet zitten. Let hierbij op dat de spieren van bovenarm/ schouder niet onnodig aangespannen zijn.

Na hoeveel behandeling shockwave ben ik van mijn slijmbeursontsteking in de bovenarm/ schouder af?

Dit is afhankelijk van de ernst en de duur van de slijmbeursontsteking. Bent u er vroeg bij en zijn de klachten niet heel ernstig dan bent u vaak na 5 behandelingen van uw klachten af. Zijn de klachten al langer dan 3 maanden in hevige mate aanwezig dan kan het zijn dat er meer behandelingen nodig zijn voordat de slijmbeursontsteking volledig hersteld is. U kunt de effectiviteit van de shockwave zelf enorm vergroten door u goed aan de adviezen te houden en de oefeningen op de juiste manier uit te voeren.

Welke oefeningen kunt u doen voor de slijmbeursontsteking van de bovenarm/schouder?

  • Het Ontspannen rondjes draaien van de schouder
  • Het tegen de muur oplopen met de vingers, tot ooghoogte
  • Het zitten en naar buitendraaien van de schouder met de bovenarmen in de zij.

2. Slijmbeursontsteking Heup

Waar zit de slijmbeurs van de heup?

De slijmbeurs zit aan de zijkant van de heup. Als u aan de zijkant van de heup voelt, voelt u hier een bot. Dit bot heet het Throchantor major. De throchantor major is de aanhechting van 2 bilspieren (gluteus minimus en gluteus medius) ook loopt er een peesplaat overheen zoals u kunt zien in de afbeelding hieronder.

Een gezonde- en ontstoken slijmbeurs bij de heupen

Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking van de heup?

Een slijmbeursontsteking in de heup wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een langdurige overbelasting. De slijmbeurs in de heup raakt, in tegenstelling tot andere gewrichten, bijna nooit ontstoken door een verkeerde beweging. Bij een langdurige overbelasting moet u denken aan het doen van zware werkzaamheden, het maken van lange wandeltochten, veel moeten traplopen, het te snel opbouwen van een hardloopschema etc. Ook kan een slijmbeursontsteking van de heup worden veroorzaakt door een beenlengteverschil. Dit beenlengteverschil kan makkelijk opgelost worden met een steunzooltje. Wanneer er geen steunzooltje gebruikt wordt of mensen weten niet dat ze een beenlengteverschil hebben dan geeft dit een extra belasting op de slijmbeurs waardoor die kan gaan ontsteken. Hoe kunt u een slijmbeursontsteking van de bovenarm/schouder herkennen?

Een slijmbeursontsteking van de heup kan erg variëren in symptomen. Er kan sprake zijn van heel veel pijn maar de pijn kan ook chronisch sluimerend aanwezig zijn. Over het algemeen zijn het de volgende symptomen waaraan u de slijmbeursontsteking kunt herkennen.

  • Pijn aan de zijkant van de heup
  • Drukpijnlijk aan de zijkant van de heup
  • Pijn toenemend bij belasting
  • Pijn bij het trap op en af lopen.
  • Pijn als u langere tijd op het aangedane been staat.
  • Pijn als u op de aangedane zijde gaat liggen.
  • Pijn als u met de benen over elkaar heen zit.

Wat helpt om de pijn te verminderen bij een slijmbeursontsteking van de heup?

Geef in eerste instantie de heup zoveel mogelijk rust. Dit betekent provocerende bewegingen/activiteiten vermijden. Daarnaast kan het helpen om bij het zitten rechtop te zitten en de benen niet over elkaar heen te doen. Probeer bij het lopen de paslengte en snelheid zoveel mogelijk gelijk te houden en als u stilstaat recht te staan en niet op 1 been te “hangen”. In bed is het verstandig om in rugligging een kussentje onder de knieën te plaatsen en niet op de aangedane zijde te gaan liggen. Dit zorgt voor een continue druk wat de slijmbeurs blijft irriteren.

Na hoeveel behandeling shockwave ben ik van mijn slijmbeursontsteking in de heup af?

Dit is afhankelijk van de ernst en de duur van de slijmbeursontsteking. Bent u er vroeg bij en zijn de klachten niet heel ernstig dan bent u vaak na 5 behandelingen van uw klachten af. Zijn de klachten al langer dan 3 maanden in hevige mate aanwezig dan kan het zijn dat er meer behandelingen nodig zijn voordat de slijmbeursontsteking volledig hersteld is. U kunt de effectiviteit van de shockwave zelf enorm vergroten door u goed aan de adviezen te houden en de oefeningen op de juiste manier uit te voeren.

Welke oefeningen kunt u doen voor de slijmbeursontsteking van de heup?

Oefeningen zijn in combinatie met de shockwave therapie een effectief middel om de slijmbeursontsteking te verhelpen. Belangrijk is het om de oefeningen 1-2x per dag uit te voeren voor een periode van 12 weken.

De volgende oefeningen kunt u doen:

  • Opstaan en zitten uit een stoel 3×10 herhalingen
  • Step up op een traptrede, met het aangedane been erop en ook eraf. 3×10 herhalingen
  • Staan op de aangedane zijde. 3×30 seconden
  • Lunges beide kanten 3×10 herhalingen

3. Slijmbeursontsteking knie

Waar zit de slijmbeurs van de knie?

Zoals u in de afbeelding kan zien zijn er veel slijmbeurzen in de knie aanwezig. Van deze slijmbeurzen is de Prepatellare slijmbeurs het meest aangedaan. Deze slijmbeurs zit tussen de huid en de knieschijf.

Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de knie?

Een slijmbeursontsteking van de knie wordt voornamelijk veroorzaakt door een constante druk op de slijmbeurs. Hierbij moet u denken aan werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden door op de knieën te zitten. Ook kan het stoten van de knie of een trauma ervoor zorgen dat de slijmbeurs ontstoken raakt. Daarnaast is het mogelijk dat de slijmbeursontsteking ontstaan is door een infectie.

De symptomen die horen bij een slijmbeursontsteking van de knie zijn als volgt:

  • Pijn bovenop de knieschijf
  • Drukpijnlijk op de knieschijf.
  • Dikke en warme knie
  • Pijn bij het op de knie zitten
  • Stijfheid van het kniegewricht
  • Moeilijk kunnen buigen.

Wat helpt om de pijn te verminderen bij een slijmbeursontsteking van de knie?

Probeer de activiteiten die druk op het kniegewricht veroorzaken te vermijden. U moet dan denken aan zitten op de knieën en niet door de hurken heen gaan. U kunt als de knie erg dik is ook naar de huisarts gaan, u krijgt dan waarschijnlijk ontstekingsremmers mee. Vaak gaan de klachten met de ontstekingsremmers en rust na een aantal weken weg. Mocht dit niet helpen kan ervoor gekozen worden om de slijmbeursontsteking leeg te halen met een injectienaald. Het probleem is dan vaak dat de knie binnen een paar dagen weer erg dik is.

Bij welke klachten van een slijmbeursontsteking van de knie kan shockwave effectief zijn?

Mochten de klachten niet verdwijnen met rust en eventueel ontstekingsremmers dan kan shockwave therapie een goede oplossing zijn voor u. De klachten zijn dan chronisch sluimerend aanwezig. Middels shockwave therapie kan heel gericht de slijmbeursontsteking behandeld worden. Meestal zijn 5 behandelingen shockwave voldoende om de ontsteking te verhelpen.

Welke oefeningen kan ik doen bij een slijmbeursontsteking van de knie?

Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen er oefeningen uitgevoerd worden. Als de knie ontzettend dik en bij beweging pijnlijk is wordt volledige rust aangeraden. Houdt u dan aan de adviezen die de huisarts u voorschrijft. Mocht de knie niet heel pijnlijk zijn bij beweging kunt u oefeningen doen. De volgende oefeningen worden u geadviseerd te doen, belangrijk is om niet door de pijn heen te gaan:

  • Het rustig heen en weer schommelen van de knie
  • In buiklighouding de knie buigen
  • De knie strekken en dit vervolgens 10×10 seconden vasthouden

Mochten de klachten chronisch sluimerend aanwezig zijn en kunt u de knie goed belasten en zonder pijn bewegen kunnen er zwaardere oefeningen uitgevoerd worden. U kunt dan denken aan de volgende oefeningen:

  • Squats 3×10 herhalingen.
  • Lunges 3×10 herhalingen.
  • Step ups 3×10 herhalingen.
  • Staan op 1 been voor de stabiliteit 3×30 seconden.

Preventie van slijmbeursontsteking in de knie?

Weet u van uzelf dat u veel op de knieën moet zitten of de knieën repeterend zwaar belast? We weten dat een slijmbeursontsteking kan ontstaan bij langdurige druk of langdurig repeterend bewegen. Probeer hier dan rekening mee te houden om een slijmbeursontsteking te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld met kniebeschermers werken dit zorgt ervoor dat er minder druk op de knieën komt. Probeert anders regelmatig van houding te verwisselen. Luister ook goed naar uw lichaam als de knieën pijn doen is dit vaak niet voor niks. Voorkomen is altijd beter dan genezen!!

4. Slijmbeursontsteking van de achillespees

Waar zit de slijmbeurs van de achillespees?

Er zitten twee slijmbeurzen achterop de hiel. De subcutane calcaneus slijmbeurs en de retrocalcanea slijmbeurs. De tweede wordt nu besproken omdat deze, als er sprake is van een slijmbeursontsteking van de achillespees, vrijwel altijd voor klachten zorgt. De retrocalcanea slijmbeurs zit, zoals gezien kan worden in de afbeelding hieronder, net voor de aanhechting van de achillespees.

Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking van de achillespees?

De oorzaak van een slijmbeursontsteking van de achillespees komt vrijwel altijd door het zwaar overmatig gebruik van de voet. Hierbij moet gedacht worden aan langdurige wandelingen, bergwandelingen op vakantie, training voor hardloopwedstrijd ect. Bij een bergwandeling zien we een slijmbeursontsteking meestal ontstaan als er voor langere tijd bergafwaarts gelopen wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de slijmbeurs zo geïrriteerd wordt dat die acuut gaat ontsteken. U zult dan een pijn krijgen tijdens het bergafwaarts lopen.

Hoe kunt u een slijmbeursontsteking van de achillespees herkennen?

Een slijmbeursontsteking ontstaat meestal vanaf 40 jaar. De achillespees is drukpijnlijk en er kan sprake zijn van roodheid en zwelling. Ook kunnen de volgende symptomen voorkomen:

  • Pijn tijdens het lopen.
  • Druk van de schoen achterop de hiel is pijnlijk.
  • Verminderde beweeglijkheid van de voet.

De klachten kunnen erg lijken op een hielblessure. Een slijmbeursontsteking kan ook in combinatie met een hielblessure ontstaan. Belangrijk voor de behandeling is dat goed gediagnosticeerd wordt van welke blessure u last heeft. Middels echografie kan dit heel makkelijk en goed gedaan worden. U kunt dit zelf ook doen door de volgende test uit te voeren: u knijpt met twee vingers net voor de aanhechting van de achillespees. Is dit pijnlijk dan kan er sprake zijn van een slijmbeursontsteking. Deze test is niet perfect maar kan wel een indicatie geven.

Wat helpt om de pijn te verminderen bij een slijmbeursontsteking van de achillespees?

Geef de achillespees in eerste instantie zoveel mogelijk rust. Loop dus niet door de pijn heen, hier kunnen de klachten alleen maar erger van worden. Daarnaast wordt aangeraden om met een hakverhoging te gaan lopen, dit zorgt ervoor dat de slijmbeurs minder wordt geïrriteerd. Ook kan het schoeisel van invloed zijn. Waarschijnlijk merkt u dat de druk van de schoen op de achterkant van de hiel gevoelig is. Dit kan makkelijk verminderd worden door schoeisel aan te trekken met een minder stevige/harde achterkant. Dit geeft minder druk op de slijmbeurs en kan het herstel versnellen.

Mochten de klachten ondanks deze maatregelen na een aantal weken niet afnemen. Neem dan contact op zodat met echografie de blessure in beeld gebracht kan worden. Na het maken van de echografie kan met shockwave therapie gericht op de slijmbeursontsteking behandeld worden.

Na hoeveel behandeling shockwave ben ik van mijn slijmbeursontsteking van de achillespees af?

Mochten de klachten niet verdwijnen met rust en eventueel ontstekingsremmers dan is shockwave therapie een goede oplossing zijn voor u. De klachten zijn dan chronisch sluimerend aanwezig. Middels shockwave therapie kan heel gericht de slijmbeursontsteking behandeld worden. Meestal zijn 5 behandelingen shockwave voldoende om de ontsteking te verhelpen.

Welke oefeningen kunt u doen voor de slijmbeursontsteking van de achillespees?

Oefenen bij een slijmbeursontsteking van de achillespees kan erg effectief zijn. Het zorgt ervoor dat slijmbeurs weer gaat “wennen” aan belasting. Afhankelijk van de ernst kunt u de volgende oefeningen doen: (oefeningen staan van licht naar zwaarder)

Isometrisch oefenen:

  • Sta op de tenen, knieën gestrekt en de hielen van de grond. Hou dit 5×45 seconden vast
  • Sta op de tenen, knieën gebogen en de hielen van de grond, Houdt dit 5×45 seconden vast.

Mocht dit goed gaan kunnen de oefeningen op 1 been uitgevoerd worden.

Dynamisch oefenen:

  • Heel raise met de knieën gebogen, rustig bewegen. 3×10 herhalingen
  • Heel raise met de knieën gestrekt, rustig bewegen. 3×10 herhalingen.

Mocht dit goed gaan kunnen de oefeningen op 1 been uitgevoerd worden.

Sprongoefeningen:

  • Maak kleine sprongetjes, blijf op de tenen. 3×30 seconden
  • Maak de sprongetjes wat groter. 3×30 seconden.

Shockwave behandeling bij Rayer:

Bij Rayer bent u op de juiste plek voor shockwave therapie. Als u zich bij ons aan aanmeldt voor de behandeling van uw slijmbeursontsteking of peesblessure wordt er altijd eerst een echografie gemaakt. Op basis van deze echografie kunnen onze specialisten goed inschatten wat de ernst van de blessure/ slijmbeursontsteking is zodat wij u goed kunnen informeren of shockwave therapie voor u effectief zou kunnen zijn. Daarnaast kunnen onze specialisten aan de hand van de echografie u op de juiste wijze adviseren over hoe om te gaan met de klachten. 

Wij behandelen met de meest effectieve shockwave apparatuur. Dit zijn de radiale shockwave en de gefocusseerde shockwave. Vooral de combinatie van deze twee shockwaves maakt het zo effectief.

Bij Rayer krijgt u altijd het totaalpakket aangeboden bij een shockwave behandeling. Dit bestaat uit informatie, adviezen, oefeningen via een app en het echo-beeld.

De shockwave apparatuur heeft naast het feit dat het erg effectief is wel een nadeel. De apparatuur is erg duur in onderhoud en de gebruikerskosten zijn hoog. Dit maakt dat het kan zijn dat de shockwave therapie niet altijd voor 100% gedekt wordt door de verzekering. Bij het maken van een afspraak kunnen we dit bepalen a.d.h.v. uw verzekering.  

GRATIS ECHO TER INDICATIESTELLING

Last van lichamelijke klachten? Boek een gratis echo ter indicatiestelling voor het bepalen van de oorzaak van uw klacht(en).